Bezárták a látogatók előtt a parajdi sóbányát

Bezárták a látogatók előtt a parajdi sóbányát, miután talajvíz szivárgott be a régi tárnákba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 20. 14:46
null
Parajd, 2023. január 10. Markológép a parajdi sóbánya sókitermelõ részlegében 2023. január 10-én. A sótömb enyhén ellipszis alakú, a legnagyobb átmérõje 1,4 km-es és 2700 m mélységig nyúlik a föld gyomrába. A sóbánya Székelyföld egyik legkeresettebb turistaattrakciója. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hargita megyei bányát – amely a Székelyföld egyik legkeresettebb turisztikai attrakciója – műszaki okok miatt kellett bezárni – közölte közösségi oldalán az intézmény. Azt írták, hogy kedd reggeltől ismét fogadják a látogatókat.

Sebestyén József, a létesítmény vezetője az Agerpres román hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a bányát azért kellett bezárni, mivel az utóbbi napok heves esőzései és a hó olvadása következtében beszivárgott a víz a régi tárnákba.

 

Az igazgató szerint több órára van szükség, hogy kiszellőzzenek a föld alatti csarnokok, és a turisták újra használhassák ezeket. Hangsúlyozta, hogy kedd reggel ismét megnyitják a bányát a látogatók előtt.

 

A parajdi sóbányát legutóbb 2022. július 23-án kellett hasonló okok miatt bezárni. Akkor a turisták számára megnyitott csarnokok felé vezető járat mennyezetén kezdett el beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, és paladarabok hullottak az útra. Két hónapig volt zárva a létesítmény, amíg a szakembereknek sikerült orvosolni a problémát és biztonságossá tenni a bejáratot.

A parajdi sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban naponta 2500-3000 ember is megfordul. A látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várják a látogatókat.

Borítókép: a parajdi sóbánya (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.