Egy év alatt több mint félmillióval csökkent Oroszország lakossága

A statisztikai adatokban ugyanakkor még nem szerepelnek az Ukrajnától elcsatolt régiók.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 01. 21:07
PUTYIN, Vlagyimir
Kasira, 2023. január 12. Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló falfestmény közelében mennek járókelõk a Moszkva térségében levõ Kasirában 2023. január 12-én. Az ötszintes lakóház tûzfalát lefedõ óriásportrét a Mologyaja Gvargyija (Fiatal Õrök) kormánybarát aktivistacsoport készítette évekkel ezelõtt. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt, 2023. január 1-ig 555 332 fővel csökkent Oroszország lakossága − derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

A szolgálat szerint Oroszország lakossága az év elején 146 424 729 fő volt. Ennek kiszámításához a 2020-as népszámlálás adatait használták fel, ezekhez minden évben hozzáadták a születettek és az országba érkezők, valamint kivonták az elhalálozottak és az Oroszországból eltávozottak számát. Ugyanakkor az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt négy régió − a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni terület − lakosságára vonatkozó hivatalos statisztikákat még nem vették figyelembe.

A frissített oroszországi statisztika szerint a Központi Szövetségi Körzetben több mint negyvenmillióan élnek, ebből több mint 13 millióan Moszkvában és több mint 8,5 millióan Moszkva megyében. Az Északnyugati Szövetségi Körzetnek több mint 13,6 millió állandó lakosa van, ebből közel 5,6 millió Szentpéterváron, több mint kétmillió pedig Leningrád megyében él.

Borítókép: Járókelők a Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló falfestmény közelében sétálnak a Moszkva térségében levő Kasirában 2023. január 12-én (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.