Ismeretlen repülő tárgyak sorát vizsgálják az amerikaiak

– Nem zárható ki semmi; pontosan ezért hívjuk ezeket objektumoknak és nem ballonoknak – nyilatkozta vasárnap az Egyesült Államok védelmi minisztériumának északi parancsnokságának vezetője. Vasárnap ugyanis egy újabb repülő tárgyat lőtt le az amerikai légierő, amelynek eredetéről, formájáról, anyagáról, működéséről semmilyen biztos információ nincs, találgatás és politikai feszültség azonban annál több.

2023. 02. 13. 18:36
BIDEN, Joe; BLINKEN, Antony
Atlanti-óceán, 2023. február 5. Chad Fish felvételén az amerikai haderõ lelõ az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én. Az eszköz vélhetõen Alaszka felõl sodródott az amerikai kontinens fölé, jelenlétét az Egyesült Államokban január 31-én jelentették Joe Biden elnöknek. A kínai külügyminisztérium nehezményezte az általuk eltévedt meteorológiai eszköznek mondott léggömb megsemmisítését. Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta február eleji kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish Fotó: Chad Fish
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt pénteki és szombati találatok után vasárnap is lelőtt az amerikai légierő egy nagy magasságban közlekedő – és emiatt a polgári légi utasszállításra veszélyt jelentő – objektumot. Erről, és a pénteki és szombati tárgyakról azonban egyelőre nem lehet biztosat tudni. Az ügyben illetékes és az Egyesült Államok elleni invázió esetén eljáró Északi Parancsnokság vezetője, Glen VanHerck arról számolt be, hogy nem volt fenyegetésre utaló jel, a pilóták Joe Biden amerikai elnök parancsára és óvatosságból lőtték le a szerkezeteket.

Földön kívüli eredetűek lehettek az azonosítatlan repülő tárgyak

Sajtóinformációk szerint a kanadai határtól nem messze – a kínai ballont is beleértve negyedikként – lelőtt tárgy nyolcszögletű volt, amiből „zsinórok” lógtak ki. „Nagyon-nagyon kis méretű objektumokról van szó, melyek emiatt nagyon kis radarkeresztmetszetet adnak” (a mértékegység azt jelöli, egy adott tárgy mennyire jól látható radarokkal – szerk.) – fogalmazott a parancsnok. Éppen emiatt nem lehet megmondani, hogy pontosan milyen anyagból, pontosan milyen alakú és minőségű tárgyakról van szó.

Ezek [a hétvége során lelőtt objektumok] méretükben és alakjukban egyáltalán nem hasonlítottak a kínai ballonra, és tömegükben is jóval kisebbek voltak, így semmiképp nem fogjuk jellemezni őket, amíg a roncsokat nem vizsgáltuk meg

– mondta John Kirby, a Fehér Ház szóvivője. Hozzátette, úgy tűnt, hogy a szerkezetek csak sodródtak a szélben, nem tudtak önállóan irányt változtatni.

A felvetésre, hogy esetleg földön kívüli eredetű repülő szerkezetről van szó, Glen VanHerck tábornok azt mondta, a kérdés eldöntését a hírszerző és elhárító szervek vizsgálataira bízza, de nem zár ki semmit.

A vizsgálatok azonban időbe telhetnek, mivel a lelőtt objektumok roncsai Kanada és Alaszka területén olyan helyre hullottak, ahol a sarkvidéki zord időjárás megnehezíti a darabok begyűjtését, még akkor is, ha a fagyott talaj miatt tiszta időben jóval hozzáférhetőbbek lehetnek a darabok, mint a kínai léggömbnél voltak.

A hadsereg higgadtságával szemben a politikai életben óriási a feszültség

A tárgyak lelövésével kapcsolatban a döntéshozókat folyamatosan informálták a helyzetről. Justin Trudeau kanadai elnök, illetve Alaszka republikánus szenátora, Dan Sullivan is úgy fogalmazott, hogy az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatta a tárgyról. Sullivan ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben a sajtónyilvánosságot kapott szerkezethez hasonló készülékek repültek már Alaszka felett. A Pentagonnak megköszönte a mostani lelövését; abban bízik, ez elrettentő hatású lehet.

A rengeteg bizonytalanság és kérdés a politikai életet is felkavarta.

 „Egyáltalán nem nyugtat meg, hogy a három lelőtt szerkezet kisebb, mint a kínai léggömb volt. Válaszokra van szükségem, és az amerikai embereknek is válaszokra van szükségük” – fogalmazott a CNN-nek Matt Rosendale montanai képviselő. Jon Tester montanai demokrata szenátor a CBS amerikai hírcsatornának kiemelte, „ami itt az elmúlt két hétben zajlott, túlzás nélkül őrületes. És a hadseregnek muszáj, hogy legyen terve nemcsak arra, hogy meg tudja mondani, mik ezek, hanem arra is, hogy megállapítsa a veszélyeket.”

Az ABC amerikai hírcsatornának a Pentagon egy tisztviselője elmondta, „lehetetlen, hogy bármi mások legyenek, mint meteorológiai léggömbök. Nem volt rakományuk, kisebbek, így könnyen elsodródhattak eredeti pályájukról. Ugyanakkor mindegyik különbözik és nehéz azonosítani őket.”

Ben Wallace brit védelmi miniszter elmondta, a vizsgálatokba az Egyesült Királyság is csatlakozik.

Ezek a fejlemények jól példázzák, hogy a globális fenyegetettség képe egyre romlik

– tette hozzá Wallace.

Borítókép: Chad Fish felvételén az amerikai haderő lelő az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én (Fotó: MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.