Meghalt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök

Hívei szerint ő volt Pakisztán leginkább szekuláris vezetője, 1999-ben vértelen puccsal döntötte meg a hatalmat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 05. 10:55
null
INDIA-PAKISTAN-DIPLOMACY-MUSARRAF Fotó: PRAKASH SINGH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban – jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa. Sazia Szirádzs, a pakisztáni konzulátus egyik munkatársa a sajtónak azt mondta, felvették a kapcsolatot Musarraf családjával. A sajtóhoz eljuttatott közleményben a fegyveres testület őszinte megrendülését fejezte ki a hír miatt. A volt államfő régóta betegeskedett, és a dubaji amerikai kórházba orvosi kezelésre vonult be.

Pervez Musarraf a hadsereg vezetőjeként 1999-ben vértelen puccsal döntötte meg az akkor kormányfőként szolgáló Navaz Sarif hatalmát, és elnökként 2008-ig irányította Pakisztánt. Ő volt az ázsiai ország legtovább hivatalban maradó elnöke.

Egy pakisztáni különbíróság 2019-ben hazaárulás és az alkotmány megsértése vádjával halálra ítélte a külföldön tartózkodó Musarrafot. A vád szerint a volt államfő hazaárulást követett el, amikor 2007-ben a rendkívüli állapotra hivatkozva felfüggesztette az ország alkotmányát, és bebörtönözte a legfelsőbb bíróság azon tagjait, akik nem voltak hajlandók elfogadni a döntését. Musarraf sosem ismerte el az ellene felhozott vádakat, melyeket politikailag motiváltnak nevezett. A volt államfő ismét indulni akart a 2013-as parlamenti választásokon, de a választási bizottság nem engedélyezte jelölését.

Hívei szerint ő volt Pakisztán leginkább szekuláris vezetője, aki elnöksége idején igyekezett visszaszorítani az iszlamista befolyást.

Musarraf – aki kormányzása alatt a szélsőségesek két merényletét élte túl – a 2001. szeptemberi amerikai terrortámadások után Washington oldalára állt az al-Kaidával szemben. E döntése miatt ellenfelei a „Busharraf” gúnynevet aggatták rá, utalva a 2001-ben hivatalban lévő amerikai elnök, George W. Bush nevére. Pakisztán 2001 után több mint tízmilliárd dolláros támogatást kapott Washingtontól a terrorizmus elleni harchoz.

Favvád Csódri, a 2022-ben elmozdított Imran Hán miniszterelnök vezette Pakisztáni Igazságosság Pártjának szóvivője a halálhírre reagálva leszögezte: bár sokan diktátornak nevezték, az ország demokratikus berendezkedése Musarraf idején volt a legszilárdabb.

Malíha Lodi, aki 1999-től 2002-ig volt Pakisztán washingtoni nagykövete, méltatta az elhunyt politikus azon döntéseit, amelyeket a 2001-es terrortámadások után, valamint az indiai hadsereg fenyegetései ellen hozott. A Tehrik-i-Talibán Pakisztán, a pakisztáni tálibok fegyveres csoportja közleményben emlékeztetett arra, hogy Musarraf volt az, aki kiadta a Lady al-Kaida néven ismertté vált Áfija Sziddikit az Egyesült Államoknak. A pakisztáni születésű neurológust azért ítélték 86 évi szabadságvesztésre az Egyesült Államokban, mert FBI-ügynökökre lőtt, valamint azt tervezte, hogy „piszkos bombával”, Ebola-vírussal vagy vegyi fegyverrel követ el merényletet az Egyesült Államok ellen.

Borítókép: Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök indiai látogatása során 2009. március 9-én (Fotó: AFP/Prakash Singh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.