Megtalálták az autópályán elveszett radioaktív kapszulát

Az ausztrál hatóságok szerdán megtalálták a korábban eltűnt radioaktív kapszulát, miután csaknem egy hétig keresték egy 1400 kilométeres országút mentén – közölte a helyi katasztrófavédelmi tárca vezetője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 01. 11:51
null
Perth, 2023. január 30. Az ausztrál tûzoltóság által 2023. január 30-án közreadott képen tûzoltók keresik a szállítás közben elveszített, rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát Perth határában január 28-án. A Rio Tinto brit-ausztrál bányavállalat január 30-án bocsánatot kért, amiért szállítás közben elveszítette a radioaktív kapszulát. Az anyagnak feltehetõen szállítás közben veszett nyoma még január 10. és január 16. között a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötõ 1400 kilométeres úton. MTI/AP/Ausztrál tûzoltóság Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat milliméter átmérőjű és nyolc milliméter hosszú ezüstkapszula cézium–137-et tartalmaz, amely óránként tíz röntgensugárnak megfelelő sugárzást bocsát ki.

A kapszula nyilvánvalóan leesett egy teherautóról az út szélére, és nem valószínű, hogy szennyeződés érte a térséget – közölték a katasztrófavédelem tisztviselői.

Stephen Dawson miniszter kijelentette, hogy a hadsereg ellenőrzi a sugárzó eszközt, és csütörtökön Perthbe, egy biztonságos létesítménybe szállítják. A politikus hangsúlyozta, hogy ha figyelembe veszik a kutatási terület nagyságát, a tárgy megtalálása óriási feladat volt. 

A keresőcsoportok valóban tűt találtak meg a szénakazalban

 – tette hozzá.

A kapszula mérete az ausztrál katasztrófavédelem által közölt ábrán. Forrás: DFES

A kapszula sugárzását egy speciális detektorral felszerelt, óránként hatven kilométeres sebességgel haladó járműről érzékelték

– közölte Nyugat-Ausztrália állam katasztrófaelhárítási hatósága. Ezután a hatóság munkatársai, sugárzási szakemberek és mások átfésülték az országút kiválasztott szakaszát a szállítás közben eltűnt apró kapszulát keresve.

A kapszula egy olyan mérőeszköz része volt, amelyet a Rio Tinto Gudai-Darri bányájából származó vasérc betáplálási sűrűségének mérésére használtak az állam Kimberley régiójában. A szállítmány egy Perth külvárosában lévő létesítménybe tartott – ez a távolság nagyobb, mint Nagy-Britanniát átszelni északról délre.

Elvesztését január 25-én vették észre, amikor a szállítmány megérkezett a célállomására, egy raktárba.

Borítókép: Az ausztrál tűzoltók keresik a szállítás közben elveszített, rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát Perth határában január 28-án. A Rio Tinto brit–ausztrál bányavállalat január 30-án bocsánatot kért, amiért szállítás közben elveszítette a radioaktív kapszulát. Az anyagnak feltehetően szállítás közben veszett nyoma még január 10. és január 16. között a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton (Fotó: MTI/AP/Ausztrál tűzoltóság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.