Moszkva kiutasított négy osztrák diplomatát

Oroszország szerint négy diplomatájának korábbi kiutasítása miatt válságba kerültek az orosz–osztrák kapcsolatok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 16. 15:42
Oroszország nagykövetsége Bécsben (Fotó: Wikimedia Commons / C.Stadler/Bwag)
Oroszország nagykövetsége Bécsben (Fotó: Wikimedia Commons / C.Stadler/Bwag) Fotó: Bwag
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válaszul Ausztria korábbi hasonló lépésére, nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz külügyminisztérium a moszkvai osztrák nagykövetség négy alkalmazottját. Az erről szóló jegyzéket csütörtökön adták át a tárcához bekéretett nagykövetnek. Az érintett alkalmazottaknak február 23-ig el kell hagyniuk az országot.

Az orosz külügyminisztérium az osztrák misszióvezetőnek határozott tiltakozását fejezte ki az Osztrák Köztársaságban működő orosz diplomáciai képviseletek négy alkalmazottjának kiutasítása miatt. A lépést Moszkva barátságtalannak és alaptalannak minősítette, amely súlyosan károsítja a kétoldalú kapcsolatokat, amelyek – szerinte – az osztrák fél fellépése miatt már most is válságban vannak, károsítja továbbá a magát korábban pártatlan, semleges államként és a nemzetközi diplomácia platformjaként pozicionáló Bécs nemzetközi tekintélyét.

A nagykövet figyelmét a minisztériumban arra is felhívták, hogy a Bécsbe utazó hivatalos orosz delegációk számára nehézségekbe ütközik a vízumszerzés a többoldalú eseményeken való részvétel céljából, ami ellentétes Ausztriának a nemzetközi találkozók helyszíneként vállalt kötelezettségével. A tárca kilátásba helyezte, hogy ez sem marad következmények nélkül.

Borítókép: Oroszország nagykövetsége Bécsben (Fotó: Wikimedia Commons/C. Stadler/Bwag)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.