Orosz repülőgépet érhetett támadás Minszk közelében

A szabotázsakcióért belarusz kormányellenes partizánok vállalták a felelősséget.

Magyar Nemzet
2023. 02. 27. 10:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz kormányellenes partizánok vállalták a felelősséget a vasárnap egy minszki repülőtéren megtámadott orosz A−50-es légtérellenőrző gép ügyében. 

Drónok voltak. A támadás résztvevői mind belarusz állampolgárok

közölte Aljakszandr Azarov, a − Belaruszban terrorista szervezetként nyilvántartott − BYPOL belarusz ellenállási mozgalom vezetője. Hozzátette, az elkövetők már mind biztonságban vannak, külföldön. Az esetről beszámoló Euractiv brüsszeli hírügynökség cikkében leírja, a sajtó eddig nem tudta független forrásból megerősíteni még a repülőgép lelövésének hírét sem, az orosz és a belarusz védelmi minisztérium nem válaszolt a megkeresésekre. 

Szvjatlana Cihanovszkaja belarusz ellenzéki vezető egyik tanácsadója ugyanakkor arról tett közzé bejegyzést Twitter-oldalán, hogy ez volt az elmúlt évek legsikeresebb terrorakciója. 

Dicsőség a belarusz partizánoknak!

− írta Franak Viacsorka. 

A BYPOL közleménye szerint a Minszk közelében fekvő reptéren állomásozó, dróntámadás áldozatául esett gép eleje és középső részei is megsérültek. Az ukrajnai háború tavaly februári kitörése óta nem ez az első szabotázsakció, amelyet belarusz partizánok követnek el. 

Az orosz egységek ukrajnai invázióját követően szinte rögtön a kormányellenes mozgalmak célpontjává vált a belarusz vasúti hálózat, gyakori volt a sínek elbarikádozása, vasútállomások és raktárépületek felgyújtása. 

Ezen akciók célja a hadi eszközök szállításának megakadályozása volt. 

Büszke vagyok minden belarusz honfitársamra, akik folytatják az Oroszország Belarusz hibrid megszállása ellen és az Ukrajna szabadságáért folytatott harcot

− írta Twitter-bejegyzésében Cihanovszkaja. 

Borítókép: Berijev A−50-es légtérellenőrző gép (Fotó: Wikipedia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.