időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Traktoros gazdák lepték el Párizs utcáit + Galéria

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.08. 11:13 2023.02.08. 13:07
Traktoros gazdák lepték el Párizs utcáit + Galéria

Több száz francia gazda vonult traktorokkal Párizs utcáira szerda reggel, hogy a növényvédőszer-korlátozások és más környezetvédelmi előírások ellen tiltakozzanak. A demonstrációban részt vevő gazdák „Macron felszámolja a mezőgazdaságot” és „Mentsétek meg a gazdákat!” feliratú transzparensekkel vonultak a francia főváros utcáira.

A tüntetés a tervek szerint a francia mezőgazdasági minisztérium közelében, az Invalidusok Házánál ér véget.

A demonstrációra az után került sor, hogy az Európai Unió Bírósága januárban megsemmisítette azt a francia szabályozást, amely lehetővé tette tiltott rovarirtó szerek használatát a cukorrépatermelő gazdáknak, hogy megvédjék termésüket.

Sok gazda most az ültetvények további csökkenésétől, a cukorgyárak bezárásától és megélhetési forrásainak elvesztésétől tart. A gazdák szerint a szabályozással veszélybe sodorják az unión belül a legnagyobb agrárhatalomnak számító francia mezőgazdaságot.

„Az ismételt tilalmak és a kormány tétlensége egyes ágazatokban – cseresznye, alma, cikória, burgonyakeményítő – halálra ítéli a termelést” – olvasható a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezet (FNSEA), a cukorrépa-szakszervezet (CGB) és a fiatal gazdák (JA) csoportjának közös levelében. – A szakszervezetek legalább ötszáz traktort és kétezer termelőt várnak a Párizs környéki tüntetésekre, de pontos adattal egyelőre nem tudnak szolgálni – mondta el a CGB szóvivője.

A szakszervezetek képviselői a délelőtt folyamán Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszterrel találkoznak. Környezetvédelmi aktivisták ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a betiltott növényvédő szerek súlyos károkat okoznak a földben és az állatvilágban.

 

Borítókép: Traktoros tüntetés Párizsban. (Fotó: Hans Lucas via AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.