Traktoros gazdák lepték el Párizs utcáit + Galéria

Az ellen tiltakoznak, hogy betiltanák bizonyos rovarirtó szerek használatát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 08. 11:13
FRANCE - PARIS - FARMER S DEMONSTRATION
France, Paris, 2023-02-08. Tractors are stopped at Porte de Versailles. Sign SAVE YOUR PEASANT and SITE ENTRANCE. A demonstration of farmers called by several unions to protest against the risk of disappearance of French agricultural production. Photo by Laure Boyer / Hans Lucas. France, Paris, 2023-02-08. Des tracteurs sont a l arret PORTE DE VERSAILLES. Pancarte SAUVE TON PAYSAN et panneau ENTREE DE CHANTIER. Manifestation des agriculteurs a l appel de plusieurs syndicats pour protester contre le risque de disparition de productions agricoles francaises. Photographie de Laure Boyer / Hans Lucas. (Photo by Laure Boyer / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Hans Lucas via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz francia gazda vonult traktorokkal Párizs utcáira szerda reggel, hogy a növényvédőszer-korlátozások és más környezetvédelmi előírások ellen tiltakozzanak. A demonstrációban részt vevő gazdák „Macron felszámolja a mezőgazdaságot” és „Mentsétek meg a gazdákat!” feliratú transzparensekkel vonultak a francia főváros utcáira.

A tüntetés a tervek szerint a francia mezőgazdasági minisztérium közelében, az Invalidusok Házánál ér véget.

A demonstrációra az után került sor, hogy az Európai Unió Bírósága januárban megsemmisítette azt a francia szabályozást, amely lehetővé tette tiltott rovarirtó szerek használatát a cukorrépatermelő gazdáknak, hogy megvédjék termésüket.

Sok gazda most az ültetvények további csökkenésétől, a cukorgyárak bezárásától és megélhetési forrásainak elvesztésétől tart. A gazdák szerint a szabályozással veszélybe sodorják az unión belül a legnagyobb agrárhatalomnak számító francia mezőgazdaságot.

„Az ismételt tilalmak és a kormány tétlensége egyes ágazatokban – cseresznye, alma, cikória, burgonyakeményítő – halálra ítéli a termelést” – olvasható a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezet (FNSEA), a cukorrépa-szakszervezet (CGB) és a fiatal gazdák (JA) csoportjának közös levelében. – A szakszervezetek legalább ötszáz traktort és kétezer termelőt várnak a Párizs környéki tüntetésekre, de pontos adattal egyelőre nem tudnak szolgálni – mondta el a CGB szóvivője.

A szakszervezetek képviselői a délelőtt folyamán Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszterrel találkoznak. Környezetvédelmi aktivisták ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a betiltott növényvédő szerek súlyos károkat okoznak a földben és az állatvilágban.

 

Borítókép: Traktoros tüntetés Párizsban. (Fotó: Hans Lucas via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.