Forró hamut okádva kitört egy indonéziai tűzhányó + videók

A Merapi az egyik legaktívabb vulkán, 2010-es kitörése kétszáz életet követelt.

Magyar Nemzet
2023. 03. 11. 12:49
INDONESIA-VOLCANO Thick smoke rises during an eruption from Mount Merapi, Indonesia’s most active volcano, as seen from Tunggularum village in Sleman on March 11, 2023. (Photo by DEVI RAHMAN / AFP) Fotó: Europress/AFP/Devi Rahman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét kitört szombaton a Merapi tűzhányó Indonéziában, hamuval borítva be a környékbeli településeket – adta hírül az MTI, az ország földtani intézetére hivatkozva. Hozzátették, hogy a hegyből az elmúlt héten 19 alkalommal bugyogott fel láva és 553 vulkáni eredetű földrengést okozott. A hatóságok felszólították az embereket, hogy kerüljék el a Merapi hét kilométeres körzetét, és ne menjenek a tűzhányónál eredő folyókhoz.

A Merapi Közép-Jáva tartomány és Yogyakarta határán fekszik, és Indonézia egyik legaktívabb tűzhányója. 

Az elmúlt hónapokban a szakemberek hármas szintű riasztást adtak ki rá, ami azt jelenti, hogy számítottak olyan kitörésre, amely súlyosan érintheti a hegy környékén fekvő területeket. A Merapi 2010-es kitörésekor több mint kétszáz ember halt meg.

Borítókép: A helyieket egyelőre nem evakuálták, háttérben a füstöt okádó tűzhányó (Fotó: AFP/Devi Rahman)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.