Harry és Meghan nem nyilatkoznak, részt vesznek-e III. Károly koronázásán

Károly testvére, a közéletből száműzött András yorki herceg részvétele is kétséges.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN.com2023. 03. 06. 15:19
Harry herceg; Meghan hercegnõ
London, 2019. július 15. Harry sussexi herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és felesége, Meghan sussexi hercegnõ Az oroszlánkirály (The Lion King) címû film európai premierjén Londonban 2019. július 14-én. MTI/EPA/Vickie Flores Fotó: Vickie Flores
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harry herceg és Meghan sussexi hercegné meghívást kapott III. Károly király koronázására, de a pár egyelőre nem erősítette meg, hogy részt vesznek-e rajta – közölte a herceg szóvivője vasárnap a CNN hírportállal.

"

– Megerősíthetem, hogy a herceg és őfelsége hivatala e-mailes levelezést folytatnak a koronázással kapcsolatban

mondta a szóvivő. – Végleges döntést azonban arról, hogy a herceg és a hercegné részt vesznek-e a koronázáson, egyelőre nem hozunk nyilvánosságra.

Károly királyt és feleségét, Kamilla királynét május 6-án koronázzák meg a westminsteri apátságban.

A koronázás alkalmából háromnapos ünnepséget tartanak majd Nagy-Britanniában, amelynek nagy részére a közönséget is várják.

A Buckingham-palota szerint maga a koronázás „ünnepélyes vallási szertartás, valamint ünnepi és díszes alkalom” lesz, amely „tükrözi az uralkodó mai szerepét és a jövőbe tekint, miközben a régóta fennálló hagyományokban gyökerezik”.

Ezt a sort a szakértők úgy értelmezték, hogy Károly koronázása más és visszafogottabb lesz, mint amit néhai édesanyja hét évtizeddel ezelőtt átélt, rövidebb szertartással és a rituálé néhány feudálisabb elemének módosításával.

A palota egyelőre nem pontosította, hogy a család mely tagjai fognak megjelenni a Buckingham-palotából a Westminster-apátságba tartó menetben, majd a nap végén a palota erkélyén a király és a királyné oldalán. Ugyanis bonyolítja a helyzetet, hogy András yorki herceg továbbra is száműzetésben van a közéletből szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak miatt, illetve Harry és Meghan is viszonylag rossz viszonyban van az udvarral Harry önéletrajzi könyvének megjelenése miatt. Sokan tudni vélik, a könyv megjelenése volt az oka annak, hogy az udvartartás részéről Harryt és Meghant felszólították a még a II. Erzsébet néhai királynő által nekik ajándékozott birtok, a Frogmore Cottage elhagyására.

Harry korábban nem kívánt nyilatkozni arról, hogy családja visszatér-e apja koronázására.

– A labda az ő térfelükön van. Sok mindent meg kell vitatnunk, és nagyon remélem, hogy hajlandók leülni és beszélni

– mondta a királyi családdal fennálló kapcsolatáról Harry.

 

Borítókép: Harry sussexi herceg és Meghan sussexi hercegnõ Az oroszlánkirály (The Lion King) című film európai premierjén Londonban 2019. július 14-én. (MTI/EPA/Vickie Flores)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.