Olajat akartak lopni, de egy szikra miatt felrobbant a csővezeték, sokan meghaltak

Legkevesebb tizenketten életüket vesztették egy nigériai olajvezeték felrobbanásakor – közölte a helyi rendőrség pénteken.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 03. 18:24
Deadly Crude oil pipeline explosion in Emohua
NIGERIA-OIL/BLAST Security officers photograph the site of a deadly crude oil pipeline explosion in Emohua, Nigeria March 3, 2023. REUTERS/Tife Owolabi. Fotó: Reuters/Tife Owolabi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első értesülések szerint a szerencsétlenül járt emberek lopni akartak az olajból, és éppen megcsapolták a vezetéket, amikor a járművük okozta szikra robbanást okozott. A baleset az Atlanti-óceán partján fekvő Rivers államban található Rumuekpében történt. 

Helyi források szerint az áldozatok száma tovább emelkedhet. A környezeti károkról egyelőre nem érkezett jelentés. A hasonló szerencsétlenségek a múltban pusztító tüzekhez és a közeli vizek beszennyeződéséhez vezettek.

Nigéria Afrika egyik vezető olajtermelője, de a bevétel jelentős része a korrupt közigazgatás zsebébe vándorol. Az olajban gazdag Niger-delta lakossága nagyrészt szegény, és az olajkitermelés miatt csak korlátozottan foglalkozhat mezőgazdasággal és halászattal.

A csővezetékekből gyakran lopják a nyersolajat és illegális finomítókban dolgozzák fel, néha veszélyes módszerekkel. Az országban ezért időről időre előfordulnak hasonló robbanások. Az eddig legtöbb halálos áldozatot követelő baleset 1998-ban történt. Akkor több mint ezer ember halt meg, akik olajat szivattyúztak egy megrepedt vezetékből.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Reuters/Tife Owolabi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.