Belgium Európa új drogelosztó központja

Robbanás történt a hétvégén a belgiumi Antwerpenben, amelynek következtében húsz ház és több autó megrongálódott. A hatóságok gyanúja szerint az eset a kábítószerrel kapcsolatos szervezett bűnözéssel függ össze – jelentette több belga médium. Belgium az utóbbi években egyre jelentősebb helyet foglal el az európai drogterjesztésben.

2023. 04. 03. 11:28
A Libra Santa Catarina nevű konténerszállító hajó Antwerpen kikötőjében. (Forrás: Wikimedia Commons)
A Libra Santa Catarina nevű konténerszállító hajó Antwerpen kikötőjében. (Forrás: Wikimedia Commons)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robbanás rázta meg a belgiumi Antwerpen központját vasárnap hajnalban. A húsz házban és több autóban kárt tevő detonációnál a fő károkat az összetört ablakok okozták, amelyek miatt egy ember szenvedett könnyű sérüléseket. A rendőrség és a hatóságok azt gyanítják, hogy az esetnek köze lehet az antwerpeni kábítószeriparhoz.

 

Antwerpen az új Ibiza?

Antwerpen kikötője már jó ideje a drogkereskedelem egyik csomópontja, de az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) múlt hónapban közzétett, kokainterjesztésről szóló jelentése szerint az utóbbi években egyre nagyobb jelentőségre tett szert.

Az európai érkezési pontok is megváltoztak, Belgium és Hollandia háttérbe szorította az Ibériai-félszigetet és partvidékét mint fő csomópontot.

Ugyanez a jelentés azonban azt állítja, hogy annak ellenére, hogy a média számos alkalommal beszámolt a kokainnal kapcsolatos belgiumi incidensekről, az országban kevés a kokainnal kapcsolatos erőszakos cselekmény. Úgy tűnik, hogy a kábítószer-kereskedők nem versenyeznek egymással, hanem a nagy kereslet miatt inkább egymás mellett léteznek – véli az UNODC. Például ugyanazok a közvetítők moshatnak pénzt és szervezhetnek meg a kikötői logisztikát több bűnözői csoportnak. Az ügyész kiemelte, hogy a kokainhoz kapcsolódó erőszakos cselekmények Belgiumban nem olyan kirívóan gyakoriak, mint a szomszédos Hollandiában.

 

A belga hatóságok fokozzák a drogvadászatot

A belga szövetségi törvényhozás eközben múlt csütörtökön elfogadta a nemzeti kábítószer-bizottság létrehozásáról, feladatairól és összetételéről szóló törvénytervezetet, írja a Le Soir belga lap.

Ez a testület a súlyos kábítószer-bűnözés elleni küzdelem koordinálásáért lesz felelős. Vincent Van Quickenborne igazságügyi miniszter tervezete egyhangú támogatást kapott, a flamand N-VA és a liberális Défi tartózkodása mellett. Az intézkedés része a szövetségi kormány a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés elleni küzdelem fokozására irányuló tervének.

A hivatal létrehozása a miniszter szerint hasonló ahhoz, amikor 2006-ban a fenyegetéselemző koordinációs szerv (TACB), illetve a hollandiai kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó főigazgatóság létrehozásáról döntöttek.

 

Rossz helyett még rosszabb: dizájnerdrogok válthatják fel a heroint

Az európai heroinpiacot hamarosan sokkhatás érheti, és a szakértők attól tartanak, hogy a hiányt valami sokkal rosszabbal lehet pótolni. A Politico brüsszeli hírportál szakértőkre hivatkozva ugyanis arról ír, hogy a tálib vezetés 2022-ben hozott máktermesztési tilalma komoly hatással lehet az európai területekre. Az Európában fogyasztott heroin ugyanis szinte teljes egészében Afganisztánból származik.

A valószínűsíthető mákhiány miatt a bűnözők számára jövedelmezőbbé válhat a szintetikus opioidok, például a fentanil előállítása, amelyet a heroinhoz való hozzáféréstől megfosztott, kétségbeesett függőknek adnak majd el a dílerek.

Ez viszont komoly közegészségügyi kockázatot jelent, mivel a szintetikus opioidok általában sokkal erősebbek – a fentanil ötvenszer –, mint a természetes heroin. Ez azt jelenti, hogy sokkal könnyebb túladagolni: a fentanil évente több tízezer emberéletet követel Amerikában.

Az Europol szóvivője úgy véli, hogy az Európára leselkedő veszélyt a fentanilkeverékek jelentik.

Valószínűleg nem reális, hogy egy fentanil nevű kábítószer csak úgy felbukkan az európai piacon

– mondta Jan Op Gen Oorth. „Amit a következő évben itt-ott láthatunk, az az, hogy csoportok megpróbálnak egy másik drogot fentanilkeverékkel helyettesíteni. Ez új piacokat teremt, tudván, hogy a fentanil olcsó és nagymértékben függőséget okoz.”

Mindazonáltal a szóvivő úgy véli, hogy a nemzetközi együttműködés és a folyamatos megfigyelés hatékony eszköz lesz a fentanil visszaszorításában, és hogy az Europol vagy a helyi ügynökségek gyorsan tudnak reagálni.

 

Borítókép: a Libra Santa Catarina nevű konténerszállító hajó Antwerpen kikötőjében (Forrás: Wikimedia Commons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.