A magyarellenes polgármesterhez fordultak a munkácsi igazgató ügyében

Arra kérik Andrij Balogát, válaszoljon, miért bocsátották el ismét a munkácsi középiskola magyar igazgatóját.

Magyar Nemzet
2023. 05. 11. 12:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értetlenül áll a munkácsi 3.sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola tantestülete, hogy valós indok nélkül ismételten felmentették Schink Istvánt, az oktatási intézmény igazgatóját. Ez megalapozatlan, közösséget bántó és sértő döntés – áll a polgármesternek címzett dokumentumban.

A tantestület Andrij Baloga polgármesternek írt nyílt levelet a leváltással kapcsolatban. Az oktatási intézmény közösségi oldalára is feltöltött nyilatkozat szerint Munkács város korábbi tanügyi vezetője január 18-i keltezésű rendeletét az igazgató leváltásáról a Munkácsi Járási Bíróság április 12-én jogtalannak ítélte, s kötelezte a városi tanügyet, hogy azonnali hatállyal helyezze vissza Schink Istvánt igazgatói tisztségébe. Ezt a tanügyi vezető április 18-i keltezésű rendeletében meg is tette.

A tantestület kiemeli: a bíróság ítéletét, valamint a tanári kar és a szülők közösségének kérését figyelmen kívül hagyva május 8-án Lábos Mihajlo tanügyi vezető ismét felmentette az igazgatót. 

Hangsúlyozzák, mindez valós indok nélkül történt, mindössze négy héttel a tanév befejezése előtt.

A tantestület most a polgármestertől vár választ arra, miért bocsátották el az igazgatót, aki − mint kiemelik − igazgatói tevékenységét 17 éve minden megrovás nélkül végzi, megbecsülésnek örvend a tantestület és a szülők körében. Aláhúzzák: menesztése nem szolgálja az iskola zökkenőmentes működését, sem a bizalmat a városvezetés iránt.

Nyilatkozatuk végén határozottan kérik a „megalapozatlan, közösséget bántó és sértő” döntés azonnali felülvizsgálatát.

Mint korábban beszámoltunk, idén januárban Viktor Baloga parlamenti képviselő és támogatói óriási nyomást gyakoroltak a kárpátaljai, ezen belül a munkácsi magyar közösségre. A turulbontás szorgalmazása és véghezvitele után a következő nagy felháborodást keltett lépés Schink István, a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának menesztése volt. 

Az elbocsátást a többség a magyarellenes Baloga-klán bosszúhadjáratának vélte, ugyanis Schink 17 éven keresztül kiválóan vezette az oktatási intézményt, kollégái és a közösség is elismeréssel nyilatkozott róla.

Később az iskola tantestülete nyilatkozatban tiltakozott a megalapozatlan, a közösséget bántó és sértő döntés kapcsán. A felháborodott tanárok Munkács polgármesteréhez, Andrij Balogához fordultak azzal a követeléssel, hogy Schink Istvánt helyezzék vissza korábbi pozíciójába.

Baloga azonban nem tett eleget a kérésnek, ezért Schink István a bírósághoz fordult. A Munkácsi Városi-járási Bíróság akkor Schink Isvtán igazgatói posztba való visszahelyezéséről döntött, ahonnan azonban újra menesztették.

Borítókép: Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc középiskola igazgatója 2016-ban (Forrás: Facebook/MunkacsiRakoczisuli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.