A nézőknek sem tetszett a fekete Kleopátráról szóló film

A nézők döntő többsége mindössze egy csillagot adott a Netflix dokumentumfilmjére.

Magyar Nemzet
2023. 05. 15. 13:38
Old,Paper,With,Egyptian,Queen,Cleopatra,And,Sphinx
273577277 Fotó: tanja-v Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Netflix Kleopátra fáraóról szóló műsora szerdán jelent meg, azonban a vártnál is alacsonyabb nézettséget könyvelhetett el magának. A sorozatra kezdvező pontszámokat adók aránya mindössze 11 százalék, azaz tíz kritikusból mindössze egy adott kedvező értékelést a filmnek. 

Az IMDB-n több mint 38 ezer értékeléssel a Kleopátra királynő című filmet a 10-es skálán mindössze 1,1-re értékelték, amivel a legalacsonyabb értékelésű művek között szerepel a weboldalon.

Az ókori egyiptomi királynőről szóló dokudráma már a megjelenése előtt is viták tárgyát képezte, mivel Kleopátrát egy fekete nő alakítja a dokumentumfilmnek nevezett műsorban. A CBS szerint az egyiptomiak nem örültek a fekete színésznő főszereplésének, és azt állították, hogy kisajátították a kultúrájukat és átírták a történelmüket.

„Mivel a filmet dokumentumfilmnek és nem drámának minősítik, a film készítőinek pontosnak kell lenniük, a műnek a történelmi és tudományos tényeken kell alapulniuk, hogy a történelmünket és a civilizációnkat ne hamisítsák meg. A film bemutató előtti elutasítása Kleopátra királynő történelmének védelmében történt, és semmi köze a rasszizmushoz” – közölte az illetékes egyiptomi minisztérium. 

Egy egyiptomi ügyvéd az előzetes megjelenése után panaszt nyújtott be, amelyben azzal vádolja a Netflixet, hogy a fáraó ilyesfajta ábrázolásával el akarják törölni az egyiptomi identitást és kultúrát. Az ügyvéd azt követeli az ügyészségtől, hogy tegye meg a szükséges jogi intézkedéseket és blokkolja az egyiptomiak Netflixhez való hozzáférését.

A férfi azt állítja, hogy a sorozat olyan képanyagokat és információkat tartalmaz, amelyek sértik az egyiptomi médiatörvényeket, és azzal vádolta a Netflixet, hogy az afrocentrikus gondolkodást próbálja népszerűsíteni, amely az egyiptomi identitás eltorzítására és eltörlésére irányuló szlogeneket tartalmaz.

A panasz benyújtásával egy időben pedig az egyik vezető egyiptomi régész megerősítette, hogy Kleopátra biztosan nem volt fekete, mi több, a fennmaradt információk szerint világos volt a bőrszine. 

„Azt hittem, hogy az emberek beszélni fognak róla, és azt hittem, hogy az emberek izgatottak lesznek miatta. Kleopátrának már léteznek olyan változatai, amelyekben olyan színésznők játsszák ezt a szerepet, akik nálam világosabb bőrűek, de úgy gondolom, minden jogom megvan ahhoz, hogy én alakítsam ezt a hihetetlen nőt” – mondta Adelle James, a Kleopátrát alakító színésznő, reagálva a kritikákra és a film leminősítésére.

Borítókép: Kleopátra fáraónőről készült falimetszetek (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.