Életfogytiglan jár a Biblia birtoklásáért Észak-Koreában

Egy kétéves gyermeket és egész családját életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiért Bibliát találtak náluk.

Magyar Nemzet
2023. 05. 28. 17:45
KIM Dzsong Un
Szohe, 2022. december 16. Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) által 2022. december 16-án közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ megtekint egy nagy tolóerejû, szilárd tüzelõanyaggal mûködõ hajtómûvel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Tongcsang-ri városnál mûködõ Szohe mûholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én. MTI/EPA/KCNA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kétéves gyermeket és egész családját életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Észak-Koreában, miután tisztviselők egy Bibliát találtak náluk – hívta fel a figyelmet a Fox News amerikai hírportál az amerikai külügyminisztérium 2022-es nemzetközi vallásszabadságról szóló jelentésére.

A dokumentum, amely a vallásos személyek elleni fellépéseket tartja számon, becsült adatai szerint Észak-Koreában mintegy hetvenezer keresztényt, valamint más vallású egyént tartanak fogva politikai okokból.

Mint ismert, a kommunista berendezkedésű távol-keleti országban a marxista ideológia mentén a vallást a „nép ópiumának” tartják és szerintük a szocializmus alapelvei erősen ellentétesek és összeegyeztethetetlenek a vallási meggyőződéssel. Noha az észak-koreai alkotmány hivatalosan lehetővé teszi a vallásszabadságot, ám ez a gyakorlatban nem valósul meg.

„A gondolati-, lelkiismereti és vallásszabadsághoz való jogot Észak-Koreában továbbra is megtagadják. A hatóságok nem tűrnek meg alternatív hitrendszereket” – mondta António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkára jelentésében.

A jelentés megjegyzi, hogy néhány vallási intézmény és egyház ugyan létezik az elzárt országban, főképp a fővárosban, ám azok szigorú állami ellenőrzés alatt működnek és nagyrészt „a külföldiek számára bemutatóhelyként funkcionálnak”.

Az egyházak ezért titokban működnek, ám így számuk és híveik meghatározása is bonyolult, emeli ki a jelentés. Sőt, Phenjan arra bátorítja a polgárokat, hogy „jelentsék ezek működését és a vallási tárgyak birtoklását”. 

Az észak-koreai disszidensek elmondása szerint a keresztények gyakran elrejtik vallási tevékenységüket családtagjaik, szomszédjaik, munkatársaik elől, mert attól tartanak, hogy a kormányhoz hűtlennek bélyegzik őket, feljelentést téve a hatóságoknál.

A letartóztatottaknak a fogva tartás és tisztességes eljárás megtagadása mellett kényszermunkát kell végezniük és gyakran kínzás, szexuális erőszak és kivégzések áldozataivá válnak. Sőt, az észak-koreai „igazságszolgáltatás” sajátja, hogy gyakran nem csak a bűnelkövetőket, hanem széles családjukat is megbüntetik, akár több generáción keresztül.

A raboknak a börtönben sem jár a vallásszabadság, a Korea Future szervezet egy jelentése szerint a börtönőrök majdnem halálra vertek egy férfit, akit imádkozáson kaptak.

Az OpenDoors 2023-as jelentése szerint mintegy 360 millió keresztényt üldöznek világszerte. Észak-Korea mellet többek között Szomáliában, Jemenben, Afganisztánban, Nigériában, Iránban és Indiában is rendkívüli a keresztények üldöztetése.

Borítókép: Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) által 2022. december 16-án közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekint egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én. (Forrás: MTI/EPA/KCNA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.