Evakuálják az atomerőmű mellől a lakosságot

– Rendkívül aggódom a zaporizzsjai atomerőművet fenyegető nagyon is valós nukleáris biztonsági kockázatok miatt – mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója.

Magyar Nemzet
2023. 05. 07. 7:58
null
Enerhodar, 2022. augusztus 8. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fûtõcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erõk egymást vádolják a zaporizzsjai atomerõmû lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői, akik jelen vannak az ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben, arról kaptak tájékoztatást, hogy megkezdődött a lakosok bejelentett evakuálása a közeli Enerhodar városából – ahol az erőmű személyzetének nagy része él –, és szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet a nukleáris biztonsági kockázatok miatt – közölte Rafael Mariano Grossi főigazgató.

Miközben az üzemeltető személyzet a telephelyen marad, Grossi főigazgató mély aggodalmát fejezte ki a személyzetnek és családjaiknak az egyre feszültebb, stresszesebb és kihívásokkal teli körülmények miatt Európa legnagyobb atomerőművében, amely a frontvonal mellett található egy olyan dél-ukrajnai régióban, ahol az utóbbi időben megnőtt a katonai jelenlét és tevékenység – áll a NAÜ szombati közleményében.

Ebből kiderül, hogy a NAÜ szakértői a helyszínen rendszeresen hallanak lövéseket az atomerőmű közelében.

„Az általános helyzet a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő területen egyre kiszámíthatatlanabbá és potenciálisan veszélyessé válik”, mondta a főigazgató, hozzátéve:

Rendkívül aggódom az erőművet fenyegető nagyon is valós nukleáris biztonsági kockázatok miatt. Most kell cselekednünk, hogy megelőzzük a súlyos nukleáris baleset veszélyét és annak a lakosságra és a környezetre gyakorolt következményeit.

„Ezt a jelentős nukleáris létesítményt meg kell védeni. Továbbra is sürgetni fogom, hogy minden fél kötelezze el magát e létfontosságú cél elérése érdekében, a NAÜ pedig továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon az erőmű nukleáris biztonságának és védelmének biztosításához” – fogalmazott Grossi.

A NAÜ szakértői az elmúlt napokban kaptak információkat az erőmű közelében fekvő város, Enerhodart evakuálásával kapcsolatban. Ez része egy szélesebb körű ideiglenes evakuálásnak a térségben, amelyet állítólag pénteken jelentettek be.

Az erőmű telephelyének igazgatója, Jurij Csernicsuk kijelentette, hogy az üzemeltető személyzetet nem evakuálják, és hogy mindent megtesznek a nukleáris biztonság és védelem érdekében az erőműben, amelynek jelenleg mind a hat reaktora áll. Azt is elmondta, hogy az erőmű berendezéseit a szükséges nukleáris biztonsági és védelmi előírásoknak megfelelően tartják karban.

A háború közel 15 hónappal ezelőtti kezdete óta az erőmű személyzetének létszáma fokozatosan csökkent, de a telephely vezetősége kijelentette, hogy ez a létszám továbbra is elegendő a biztonságos működéshez.

Borítókép: A zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Enerhodarban  (Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.