Folytatódnak a harcok Szudánban, légi támadások érték a fővárost

A két fél egymást vádolja a nemrég 72 órával meghosszabbított tűzszünet megsértésével.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 16:48
null
Kartúm, 2023. április 21. Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 21-én. Ezen a napon háromnapos tûzszünet lépett életbe a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erõk (RSF) között az iszlám böjti idõszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére. A hadsereg és a rivális félkatonai erõk közötti fegyveres harcok április 15-én robbantak ki Szudánban. Az összecsapásoknak eddig több mint 350 áldozata van. MTI/AP/Maheen S Fotó: Maheen S
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szudánban szembenálló felek, az Abdel Fattah al-Burhan tábornok vezette reguláris hadsereg és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nemrég újbóli tűzszünetről állapodtak meg, aminek értelmében lehetővé tették volna, hogy a civilek vasárnap éjféltől további 72 órán keresztül biztonságban hagyhassák el a háborús zónákat, és eljussanak az ország kikötőibe.

A tűzszünet ellenére azonban a fegyveres erők légi támadásokat hajtottak végre hétfőn a fővárosban, Kartúmban, hogy „kisöpörjék onnan” az RSF-et.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a tűzszünet megsértésére reagálva Szudánba küldte a humanitárius részlegének vezetőjét. A szervezet véleménye szerint az észak-afrikai országban példátlan helyzet alakult ki. 

A szudáni események eszkalációja példátlan

– mondta Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője, akinek döntése értelmében Martin Griffiths-t a térségbe küldték.

– Megnézem, hogyan tudunk azonnali segítséget nyújtani a lakosoknak – mondta Griffiths, aki szerint a humanitárius helyzet elérte a töréspontot az országban. – A humanitárius irodák és raktárak tömeges kifosztása a készleteink nagy részét kimerítette. Gyors eszközöket kell keresünk a további ellátmányok eljuttatására és szétosztására – mondta az ENSZ tisztviselője. Vasárnap a hadsereg a nyugatról Kartúm felé tartó konvojok megsemmisítését jelentette be. 

A fővároson kívül más tartományokban is fellángoltak a harcok, különösen a háború sújtotta nyugati Dárfúr régióban. A szudáni hatóságok jelentése szerint a harcok a 45 milliós lakosú ország tizennyolc régiójából összesen tizenkettőt érintenek. 

Szemtanúk szerint a hadsereg és az RSF közötti összecsapások a nyugat-dárfúri fővárosban, Geneinában napokig tartottak, hozzátéve, hogy civileket láttak a közeli csádi határ felé menekülni. A helyi orvosszövetség 191-re becsülte a halottak számát a településen. A lakosok arról számoltak be, hogy a nagy összecsapások látszólag megszűntek a városban, de a fosztogatások, gyilkosságok és egyéb törvénytelenségek folytatódnak. A sebesültek ellátására nincsenek megfelelő egészségügyi létesítmények. 

A szudáni konfliktusban eddig már több mint ötszázan veszették életüket a beszámolók szerint.

 

Borítókép: Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 21-én (Fotó: MTI/AP/Maheen S)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.