„Kijev túl sokáig tartotta Bahmutot” – vélekedik az amerikai katonai szakértő

A kelet-ukrán várost a politikai kijelentések tették fontossá, az, hogy mindkét fél azt mondta, hogy „nem hátrálnak meg” Bahmutnál.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 05. 23. 7:40
null
Bahmut, 2023. április 07. Ukrán katonák egy Gvozgyika önjáró tarackkal lõnek a donyecki régióban fekvõ, ostromgyûrûben lévõ Bahmutban 2023. április 7-én. Bahmutot az ukrán védelmi erõk tartják ellenõrzésük alatt, birtoklásáért több mint hat hónapja heves harcok folynak. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A frontokról beérkező videófelvételek alapján, az oroszok lényegében teljesen kontrol alatt tartják Bahmutot, noha már egy hónapja is a területek mintegy kilencven százaléka felett ők rendelkeztek, ám ezt most tovább növelték – fogalmazott a Fox News amerikai hírtelevíziónak Daniel Davis, az amerikai hadsereg alezredese, külpolitikai- és katonai szakértő.

Hozzátette, a külső kerületekben északon és délen ugyan jelen vannak még az ukránok, de az előrenyomulási tervük eddig kudarcba fulladt.

Mint ismert, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsapat vezetője a minap már azt közölte, hogy csapatai „az utolsó négyzetcentiméterig elfoglalták azt, amit megígértek” a kelet-ukrajnai Bahmut városában. Prigozsin megerősítette azt is, hogy csapatai megkezdték a romeltakarításokat.

Az ukrán védelmi miniszterhelyettes azonban azt állította, hogy az ukrán erők még mindig ellenőrzésük alatt tartanak néhány épületet Bahmut délnyugati városrészén, és az előrenyomulást tervezik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a minap még ugyancsak tagadta, hogy Bahmutot teljes egészében elfoglalták volna az orosz erők – emlékeztetett a CNN amerikai hírtelevízió.

Davis megerősítette Zelenszkij azon mondatát, hogy az ukrán csapatok még jelen vannak Bahmutnál, ám kétkedését fogalmazta meg afelől, hogy valóban vissza tudnak szerezni területeket.

A Fox News műsorvezetője emlékeztette a nézőket, hogy Bahmut alapvetően egy kis város, ám ott a harcok hosszú hónapok óta húzódnak. A város stratégiai jelentőségéről Davis elmondta: 

A kelet-ukrán várost a politikai kijelentések tették fontossá, az, hogy mind az ukrán, mind az orosz vezetés tavaly még azt mondta, hogy »nem hátrálnak meg« Bahmutnál; mindez egy pszichológiai nyomást is helyezett a felekre, szimbolikussá téve a várost a háborúban.

– Az oroszok talán győztek Bahmutnál, de ukrán szempontból az igazán nagy probléma az, hogy Kijev rengeteg erőforrást áldozott a város védelmére – fogalmazott a szakértő. Hozzátette: nemcsak a várost, hanem rengeteg katonai felszerelést és embert is veszítettek itt, amely egy tavaszi-nyári ellentámadás megindítására is hatással lehet.

 

Az ukrán ellentámadásról Davis elmondta, hogy „ha az ukránok egy-két hónappal ezelőtt visszahúzodtak volna Bahmuttól, akkor sokkal jobb helyzetben lennének egy ellenoffenzívához, de a rengeteg áldozathozatal miatt most nagyobb erőforráshiánnyal küzdenek”.

Zelenszkij egy nagyon nehéz döntés előtt áll, ha elindítja az ellentámadást valamelyik irányba – például megpróbálják elvágni az oroszokat a Krím félszigetnél, amely logikus lépés lenne –, de csak részleges sikereket érnek el, ám az áldozathozatal jelentős lesz, hiszen az oroszok számottevő védelmet építettek ki, akkor Kijev egy, a jelenleginél jóval gyengébb helyzetbe kerül a háború következő szakaszára

 – elemezte a helyzetet Daniel Davis.

„Ukrajna hősiesen küzdött Bahmutnál, de Kijev talán túl sokáig tartotta a várost, amellyel meggyengítette egyébként is alacsony esélyét egy sikeres tavasz-nyári ellenoffenzívára” – foglalta össze az interjú lényegét Davis a Twitteren.

Borítókép: Ukrán katonák egy Gvozgyika önjáró tarackkal lőnek a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. április 7-én (Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.