Külföldiekkel pótolnák a munkaerőhiányt az amerikai óriáscégek

Az illegális bevándorlókkal oldanák meg az amerikai munkaerőhiányt az ország legnagyobb multinacionális vállalatai. A kereskedelmi kamara is támogatja azt a törvényjavaslatot, amely több millió migránsnak adna amnesztiát. Közben az elmúlt hetekben rekordszintűre nőtt az illegális határátlépések száma az USA-ban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 24. 15:29
Hundreds of migrants arrive in US border to cross into the United States before Title 42 ends
YUMA, ARIZONA-MAY 11: Migrants waiting to be processed, amid long waits at the USA border with Mexico, on the last day of Title 42, in Yuma, Arizona, on May 11, 2023. Katie McTiernan / Anadolu Agency (Photo by Katie McTiernan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereskedelmi kamara dicsérte az amnesztiáról szóló javaslatot és azt, hogy emelkedik a külföldi vízumköteles országokból érkező alkalmazottak száma. Szerintük ezzel nőhet a nagyvállalatok nyeresége, fel lehet duzzasztani az Egyesült Államok munkaerőpiacát, s sikeresebbek lehetnek a cégek a külföldi versenytársaikkal folytatott küzdelmükben. Ezáltal alacsonyabban tarthatók a bérek, és nő a keresleti oldal is, azaz több fogyasztója lesz a különböző termékeknek.

Az Egyesült Államok kereskedelmi kamarája az ország legnagyobb multinacionális vállalatait képviseli. „Ez a javaslat tartalmazza azokat a kétpárti megoldásokat, amelyek szükségesek határaink biztosításához, menekültügyi rendszerünk rendbetételéhez, és segítik az amerikai vállalatokat munkaerő-szükségleteik kielégítésében” – mondta Jon Baselice, a kereskedelmi kamara bevándorláspolitikáért felelős alelnöke. 

Hozzátette: 

alig várják, hogy együtt dolgozhassanak a törvényjavaslat támogatóival, hogy törvénybe iktassák az összeomlott bevándorlási rendszer rendbetételéhez égetően szükséges reformokat.

A terv az országosan kötelező E-Verify rendszert, egy biometrikus be- és kilépési rendszert és egyebek mellett a menedékjoggal kapcsolatos csalások visszaszorítását párosítja az amnesztiával, amelyet 11–22 millió külföldi állampolgár kapna meg, akik átesnek a háttérellenőrzésen és fizetik az adókat.

A javaslat értelmében az amnesztiát kérelmező illegális bevándorlóknak ötezer amerikai dollárt kellene fizetniük, majd egy hosszú évekig tartó folyamat kezdődne, hogy zöldkártyához és esetleg amerikai állampolgársághoz juthassanak. Ennek részeként egyebek mellett el kell, hogy sajátítsák az angol nyelvet is.

A terv továbbá megnövelné a bevándorlási küszöb országonkénti felső határát a jelenlegi hét százalékról 15-re.

Az Egyesült Államok egyébként már most is évente több mint egymillió legális bevándorlónak ad zöldkártyát, valamint több mint egymillió ideiglenes munkavállalási vízumot bocsát ki külföldi állampolgároknak. A Breitbart amerikai hírportál összegzése szerint soha ennyi külföldön született lakosa nem volt az USA-nak, mint most.

A cikk szerint a terv ugyanakkor valószínűleg nem fog támogatást szerezni a képviselőház republikánusainak körében, mivel Kevin McCarthy képviselőházi elnök többször is világossá tette, hogy nem fontolgat semmilyen amnesztiatervet.

McCarthy már korábban is hevesen bírálta a kereskedelmi kamarát. Februárban például minden esélyét kizárta annak, hogy a kamara vezetői befolyást gyakoroljanak a képviselőház republikánusainak többségére. – Az Egyesült Államok kereskedelmi kamarájának prioritásai nem illeszkednek a képviselőház republikánusainak prioritásaihoz, és addig nem számíthatnak találkozóra a házelnökkel, amíg ez a helyzet – mondta az üggyel kapcsolatban McCarthy szóvivője.

Az illegális külföldiek amnesztiája kritikus fontosságú a törvényjavaslatot benyújtó Maria Salazar képviselő támogatói számára, akik között építési vállalkozók is vannak. Ők több lakásépítést szeretnének, és ott vannak a Wall Streethez kötődő pénzügyi cégek is, amelyek fogyasztói bázisuk növelésére és a külföldi munkavállalók beáramlására összpontosítanak.

Eközben folyamatosan érkeznek a bevándorlók az Amerikai Egyesült Államokba, már nem tudnak velük mit kezdeni az illetékesek. Megdöbbentő felvételek árulkodnak arról, hogy Chicagóban például egy rendőrőrs előcsarnoka tele van matracokkal és migránsokkal, miközben a város továbbra is azon fáradozik, hogy valamilyen módon elhelyezze az oda érkező több száz bevándorlót.

A chicagói tisztviselők azt mondták, nem engedhetik meg maguknak, hogy szállodai szobákat béreljenek a városukba érkezett több mint nyolcezer migránsnak, és több szövetségi forrást szorgalmaztak a költségek fedezésére. A rendelkezésre álló menedékhelyek hiánya miatt a migránsok egy része így a rendőrséghez fordult biztonságos szállásért.

Chicago egyike azon számos demokrata vezetésű városnak, ahova a déli államok buszokkal szállítják a migránsokat, ahogy az Egyesült Államok és Mexikó határán egyre súlyosabbá válik a válság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.