Nem csillapodik a mexikói vulkán, több ezer katonát riasztottak a térségben

A Popocatépetl tűzhányó napok óta ontja magából a hamut, gőzt és gázokat. Korlátozták a légi közlekedést és több városban szünetel az oktatás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 12:52
null
San Pedro Benito Juárez, 2023. május 22. A Popocatépetl tûzhányó hamut lövell a magasba a mexikói Puebla államban fekvõ San Pedro Benito Juárezbõl nézve 2023. május 22-én, amikor erõsödik a vulkáni tevékenység. MTI/EPA/EFE/Hilda Rios Fotó: Hilda Rios
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikó központi részén továbbra is komoly problémát okoz a légi közlekedésben a Popocatépetl tűzhányó aktivitása. Több járat késéséről és törléséről számolt be az ASA repülőtéri üzemeltető vállalat. Egyelőre zárva tartják Puebla városának nemzetközi repülőterét, és igyekeznek eltakarítani a hamut a kifutópályákról.

A fővárostól mintegy hetven kilométerre található tűzhányó térségében több mint hétezer katonát vetettek be. Mellettük a helyi hatóságok óvintézkedés gyanánt ellenőrizték a lakosság evakuálására szolgáló útvonalakat és szükségszállásokat. A rendkívüli helyzet miatt az állam negyven városában és településén szüneteltetik a jelenléti oktatást.

A vulkán már napok óta hamut szór gőz és gázok kíséretében. 

A szakértők és a katasztrófavédelmi hivatal úgy vélik, hogy a vulkanikus tevékenység korlátozott mértékű marad. Mindemellett a hatóságok fenntartják a legmagasabbnál eggyel alacsonyabb riasztási szintet – számolt be az MTI.

Borítókép: A Popocatépetl tűzhányó (Fotó: MTI/EPA/EFE/Hilda Rios)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.