Szakértő: Zsarolásnak hangzik a Barátság-vezeték felrobbantásának lehetősége

Zsarolásnak hangzik, de lehet, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csak dühében beszélt zárt körben a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának lehetőségéről, amellyel Magyarországnak károkat lehetne okozni – reagált Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában a Washington Postban megjelent hírre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 18. 6:33
null
Százhalombatta, 2013. július 25. A Barátság II. kõolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépõ vezetéke a fõelzáró csappal, elõtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kõolaj-feldolgozó létesítménye. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjegyezte, hogy nem sok értelme van egy olajvezetéket felrobbantani, mert az biztonsági okokból szakaszokra van osztva. Mégis, mint mondta, hihetőnek tartja, hogy ez a fenyegetés elhangzott. Kitért arra is: 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is mondott olyat, hogy el kell zárni az orosz olajat a magyarok elől, ha „nem normálisan viselkednek”. De ilyet normálisan nem mondhatna 

− közölte Kis-Benedek József.

A biztonságpolitikai szakértő a műsorban arról is beszélt, hogy a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka Putyin orosz elnök „kezében van”. Arra reagálva, hogy fokozott készültségbe helyezték a fehérorosz csapatokat, miután lelőttek négy orosz harci repülőgépet, azt mondta: nem Lukasenka, hanem Putyin az, aki parancsot adhat a Fehéroroszországban állomásozó haderőnek, mert a két ország olyan szoros szövetséget alkot, mint a NATO, amelyben ha valamelyik tagállamot megtámadják, olyan, mintha mindet megtámadták volna.

Borítókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal (Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.