Szijjártó Péter: Túl kell lépni a szankciós politikán

Magyarország a történelmi tanulságokat ismerve és a nemzeti érdeket követve érvel a civilizált kelet–nyugati együttműködés mellett, nem azért, mert a kormány bárkinek a barátja vagy a kéme lenne – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a kazahsztáni Almatiban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 19. 8:13
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. április 4--én. (Fotó: Facebook) Fotó: BORSOS MATYAS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU–Közép-Ázsia Gazdasági Fórum panelbeszélgetésén leszögezte, hogy Európa óriási gazdasági kihívásokkal néz szembe, hazánk már pusztán ezért is fontosnak tartaná az együttműködést Közép-Ázsiával.

Kiemelte, hogy az ukrajnai háború árát mindenki fizeti a kontinensen a magas infláció, az eget verdeső élelmiszer- és energiaárak formájában. Ráadásul − mint mondta − az európai uniós válaszintézkedések is komoly kihívásokat teremtenek, miután ezek a fejlett nyugati technológia és a viszonylag olcsó orosz energiahordozók együttesére építő korábbi gazdasági növekedési modell felszámolásával jártak.

Aláhúzta: a szankciók jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak, ezért Magyarország arra szólít fel mindenkit, hogy lépjünk túl a szankciós politikán.

Szijjártó Péter a térségbeli üzleti klíma javításáról szóló beszélgetésen sajnálatosnak nevezte, hogy ma a világ ismét elindult a blokkosodás irányába, ami szavai szerint a lehető legrosszabb hír Közép-Európa számára, ugyanis történelmi tanulság, hogy a térség mindig rajtaveszített Kelet és Nyugat konfliktusán. – Ehelyett mi a konnektivitás, a civilizált kelet–nyugati együttműködés mellett érvelünk. És ez nem azért van, mert a barátai vagy kémei lennénk valakinek, hanem mert tisztában vagyunk nemzeti érdekeinkkel és tapasztalatainkkal − szögezte le.

Magyarország jó példája annak, miként lehet profitálni a civilizált, kölcsönös tiszteletre, bizalomra és előnyökre alapuló kelet–nyugati együttműködésből

− tette hozzá.

Rámutatott, hogy hazánk a keleti és a nyugati beruházók fontos találkozási pontjává tudott válni, minthogy soha nem alkalmazott hátrányos megkülönböztetést semmilyen beruházóval szemben nemzetiség alapján. Különösképpen igaz ez az Európa jövőbeli gazdasági sikeressége szempontjából kulcsfontosságú elektromosautó-ipar területén − emelte ki. Hangsúlyozta: 

a háború veszélyezteti a világgazdaság normális működését, ezért is érvel Magyarország a mielőbbi béke mellett, nagyra értékelve a közép-ázsiai országok békepárti álláspontját, ami lényeges a háborús retorika ellenében.

A miniszter három fontos aspektusát említette a magyarországi gazdasági átalakulásnak: a jelenlegi kormány rossz állapotban vette át a gazdaságot 2010-ben, s hazánk azóta minden egyes válságból megerősödve tudott kikerülni, ami a magyar válaszlépések sikerét mutatja. Ehhez a fő iránytűt a nemzeti érdek jelentette, ugyanis semmilyen külső szereplő nem tudhatja jobban, hogy mi a jó az adott országnak − húzta alá. Ennek egyik alapja az egykulcsos adórendszer és a munkaalapú társadalom bevezetése volt − emelte ki a miniszter.

Másodikként rámutatott, hogy a gazdasági biztonság egyik legalapvetőbb feltétele a fizikai biztonság, Magyarország ezért sem adta fel azon szuverén jogát, hogy meghatározhassa, kit engednek be a határon a migrációs válság idején.

Közölte: Európa biztonsága Közép-Ázsiában kezdődik, ha utóbbi térségben stabilitás van, akkor kisebb a migrációs nyomás a kontinensen is.

Elmondta azt is, hogy a versenyképesség megerősítése érdekében átfogó szabadkereskedelmi egyezményre lenne szükség az Európai Unió és Közép-Ázsia országai között.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.