Orbán Viktor: Komolytalan, vitára alkalmatlan Brüsszel költségvetési javaslata

Az EU újabb forrásokat követel a tagállamoktól, miközben a hazánknak és Varsónak járó pénzt visszatartja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 27. 13:03
ORBÁN Viktor
Tirana, 2023. június 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkezõ Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülõtéren 2023. június 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden tárgyalást folytatott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint a horvát, a belga, a luxemburgi, a szlovák és a svéd miniszterelnökkel. A megbeszélésen Orbán Viktor elutasította a migrációt és a brüsszeli bürokrácia növelését is elősegítő uniós költségvetési javaslatot – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor kifejtette: az Európai Bizottság uniós költségvetési módosító javaslata jelenlegi formájában komolytalan és vitára alkalmatlan.

A videókonferencia után kiadott közlemény szerint Brüsszel összesen 50 milliárd eurós támogatást nyújtana Ukrajnának úgy, hogy a háború kezdete óta az országnak küldött EU-források felhasználása egyelőre tisztázatlan.

Brüsszel újabb forrásokat követel a tagállamoktól, hogy fedezze az emelkedő kamatok miatti hiányt az uniós költségvetésben, miközben a korábbi közös hitelfelvételből Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzt továbbra is visszatartja. További probléma, hogy a bizottság költségvetési javaslata tovább duzzasztaná a brüsszeli bürokráciát.

A magyar kormányzati álláspont szerint Brüsszel ahelyett, hogy megállítaná az illegális bevándorlást, újabb milliárdokat akar költeni az illegális migránsok Európába áramlásának támogatására. Orbán Viktor megismételte: az illegális migrációra az lenne a megoldás, hogy ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, akkor amíg a kérelmét el nem bírálták, az adott személynek az európai határokon kívül kell maradnia.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.