A kormányzó szerint Prigozsin halála a megoldás + videó

A nemzetközi diplomácia és a közvélemény is feszülten követi az oroszországi eseményeket, az ugyanis akár a háború állását is megfordíthatja.

2023. 06. 24. 13:20
Wagner claims taking control of Russian southern military district in Rostov-Na-Don
ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 24: Armored vehicles and fighters of Wagner on streets after the Wagner paramilitary group has taken control of the headquarters of Russia's southern military district in Rostov-on-Don, Russia on June 24, 2023. Arkady Budnitsky / Anadolu Agency (Photo by Arkady Budnitsky / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

FRISS:

Városi harcokra készül Moszkva

Moszkva nagyvárosi környezetében az orosz rendőrség az M4-es autópálya be- és kijáratánál állásokat épít ki és tűzharcra készül – írta Facebook-oldalára Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője egy kollégájára hivatkozva. A szakértő Oroszországban tartózkodó kollégája egyúttal azt is megerősítette, az orosz rendőrség civilektől elkobzott teherautókkal igyekszik eltorlaszolni a Wagner-csoport útját, ám nem valószínű, hogy ez túl hatásos megoldás lenne. „Játszi könnyedséggel félre lettek tolva a Wagner részéről és menetoszlopuk közeledik Moszkvához” – mutatott rá.

Órákon belül eléri Moszkvát a Wagner–csoport

Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető kutatója arról írt Facebook–oldalán, milyen következményei lehetnek annak, ha a Wagner-csoport eléri Moszkvát. „A Wagner csoport állítólag már 100-120 km re van a fővárostól, Putyin repülőgépe már elhagyta a fővárost. Ezek mind állítólagos dolgok, de amit biztosan tudunk, hogy idáig nem volt egy katonai alakulat se, amely felvette volna a harcot a zsoldosok konvojával” – írta posztjában. A szakértő egyúttal felhívta a figyelmet, ilyen helyzetekben könnyen eluralkodik a pánik, csakúgy, mint ahogyan az 2021-ben Afganisztánban is történt.

Ha a Wagner csoport birtokba veszi Moszkvát, akkor a legjobb forgató könyv esetén is Oroszországban hetekig, hónapokig káosz lesz. Így tévedjek – vélekedett a szakértő.

Felfüggesztik a tömeges rendezvényeket

Sorra függesztik fel a tömegrendezvényeket Oroszországban: már a Moszkvai területen és a Tambovi terület településeire is érvényes az intézkedés, melynek értelmében még a ballagások sem tarthatók meg.

Orosz külügy: az emberek elutasítják a felkelést

– Az emberek erősen nehezményezik a hazánkban megkísérelt fegyveres felkelést. Az összeesküvők törekvései alapvetően az oroszországi helyzet destabilizálására, egységünk lerombolására és az Orosz Föderációnak a nemzetközi biztonság megbízható szavatolására irányuló erőfeszítéseinek aláásására irányulnak. A felkelés így Oroszország külső ellenségeinek kezére játszik – reagált az orosz külügyminisztérium a kialakult helyzetre. A külügy egyúttal figyelmeztette a nyugati országok arra, hogy tartózkodjanak attól, hogy kihasználják a helyzetet és megpróbálják destabilizálni Oroszországot.  –Az ilyen kísérletek hiábavalóak, és nem fognak visszhangra találni sem Oroszországban, sem a külföldi józan politikai erők körében – olvasható a külügy közleményében, amely azt is megjegyezte, hogy Oroszország „folytatja szuverén útját, hogy szavatolja biztonságát, megvédje értékeit, megerősítse tekintélyét a nemzetközi színtéren, és igazságos, többpólusú világrendet építsen”.

A tveri régió kormányzója eközben azt javasolta, hogy Prigozsin inkább oltsa ki saját életét. Igor Rudenya a Wagner tagjaihoz is fordult, és arra kérte őket, hogy hagyják abba a „testvérgyilkos bűncselekményt”.

Az áruló lázadások soha nem érték el a céljukat. Jevgenyij Prigozsinnak az Oroszország és népe elleni ilyen árulás után csak egy választása van, ha férfi, hogy Borisz Pugo hasonló hazaárulónak a példáját 

– írta a kormányzó.

Borisz Pugo belügyminiszter volt a Mihail Gorbacsov elleni puccskísérlet idején, mielőtt azonban elfogták volna, feleségével együtt öngyilkos lett. 

Nem látják szívesen a Wagnert a városban

Az alábbi videón az látszik, hogy a Wagner katonái járókelőket kényszerítettek a földre, és fegyvert fogtak rájuk.

Meglehetősen vegyesen fogadták a Wagner zsoldoscsapat érkezését Rosztov-na-Donuban. Egyes videók arról árulkodnak, hogy sokan támogatják a katonákat, míg rengetegen ellenzik, hogy Prigozsin csapatai elfoglalták a várost.

A város Taganrogba vezető bejáratát lezárták, és aláaknázták.

Szigorítják az ellenőrzéseket a határon

Jana Cernochová cseh védelmi miniszter egy szombati interjúban úgy vélekedett, hogy úgy néz ki, polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban, és Ukrajna most ehhez igazíthatja az orosz erők ellen indított offenzíváját. A CTK cseh hírügynökségnek nyilatkozva Cernochová úgy fogalmazott: úgy látja, nagyon súlyos konfliktus alakult ki Oroszországon belül, ami azt üzeni Ukrajna számára, hogy most lehetősége van átcsoportosítani az erőit, és az új helyzethez igazíthatja az oroszokkal szembeni ellentámadását. A miniszter szerint ez most jó fejlemény abból a szempontból, hogy az ukrán erők nyertek erre valamennyi időt.

Még várjuk a további fejleményeket, elsősorban azt, hogy az orosz védelmi minisztérium képviselői hogyan fognak reagálni, feltehetően az most a legfontosabb kérdés

– mondta Jana Cernochová. A miniszter nem sokkal korábban azt írta a Twitteren: tizenhat hónap ukrajnai háborúzás után Oroszország most saját maga ellen indított háborút.

Edgards Rinkevics lett külügyminiszter pedig bejelentette, hogy szigorították az ellenőrzést a lett-orosz határon, és a jelenlegi helyzetben nem engednek be orosz állampolgárokat az országba. Hozzátette, pillanatnyilag Lettországot nem éri közvetlen fenyegetés, de figyelik a fejleményeket, és egyeztetnek a szövetséges országokkal.

Már civil károk is lehetnek

Több autó megrongálódott egy robbanásban egy parkolóban Voronyezs külvárosában – jelentette a RIA Novosztyi tudósítója. Azt egyelőre nem tudni, hogy ennek köze van-e a Wagner-csoport lázadásához.

Érkeznek a csecsenek: hamarosan harc lesz?

Ahogy egyre feszültebb a helyzet Oroszországban a Wagner-csoport lázadása miatt, Ramzan Kadirov csecsen vezér katonái is megjelentek a közutakon, akik teherautókkal és tankokkal érkeznek a konfliktus feszült zónáiba.

Korlátozzák a Wagner profiljait az interneten

Letiltotta a VKontakte közösségi oldal a Wagner-csoport profiljait a Roskomnadzor, az orosz szövetségi kommunikációs felügyeleti hatóság kérésére, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Azt is bejelentették, hogy azokon a területeken, ahol terrorizmus-ellenes műveleteket végeznek, korlátozhatják az internethez való hozzáférést. A minisztérium azt is hangsúlyozta , hogy a Telegram üzenetküldő szolgálatás Oroszországban nem korlátozott.

Törökország támogatja az orosz kormányt

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, és tájékoztatta őt az országban a fegyveres lázadási kísérlettel kapcsolatban kialakult helyzetről. A török elnök teljes támogatását fejezte ki az orosz vezetés által tett lépésekkel kapcsolatban – közölte a Kreml.

Szövetségeseivel konzultál az USA

Az amerikai kormányzat követi és figyeli az oroszországi eseményeket – közölte a Fehér Ház szombaton. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Adam Hodge elmondta, hogy az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel és partnereivel a fejleményekről. A Washington-i Háborús Tanulmányok Intézetének elemzése arra mutat rá, hogy ha a Wagner-csoport vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinnak sikerülne megbuktatnia az orosz hadsereg Vlagyimir Putyinhoz lojális olyan vezetőit, mint Szergej Sojgu, védelmi miniszter és Valerij Geraszimov tábornok, vezérkari főnök, az „helyrehozhatatlan károkat okozna azon a látszaton, hogy Putyin szilárdan kezében tartja hatalmát”.

Tüzet nyitottak az oroszok?

Orosz katonai helikopterek szombat délután tüzet nyitottak a lázadó zsoldosok konvojára, amely már több mint félúton volt Moszkva felé − írja a Reuters hírügynökség. Az információt azonban még nem erősítették meg orosz oldalról. 

Figyelemmel követik az oroszországi eseményeket

A NATO és Olaszország követi az oroszországi eseményeket, míg a cseh kormány azt hangsúlyozza, hogy továbbra sem ajánlja az utazást Oroszországba. Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy „figyelik az oroszországi helyzetet”,  mást nem mondott. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Jevgenyij Prigozsin lázadása azt mutatja, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Meloni irodájának szombati a közleménye szerint az olasz kormányfő „szorosan követi az Oroszországban kibontakozó eseményeket, amelyek azt mutatják, hogy Ukrajna elleni agressziója miként okoz instabilitást Oroszországban”.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter szombaton azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió, illetve az EU és NATO állampolgárainak szempontjából a biztonsági helyzet esetleges további romlása miatt Prága továbbra is fenntartja azt a figyelmeztetését, hogy nagyon nem ajánlja az utazást Oroszországba.

Az árulást nem lehet megbocsájtani Putyin szerint

– A hazaárulás kérdésében az elnök erősen téved, mert a Wagner összes harcosa hazafi és senki sem fogja az elnök, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat  (FSZB) vagy bárki más kérésére feladni magát. Mert nem akarjuk, hogy az ország továbbra is korrupcióban, csalásban és bürokráciában éljen – hangoztatta a zsoldoscsoport vezetője válaszában, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címezett. Putyin ígéretét, hogy felelősségre fogja vonatni a lázadókat, Prigozsin nem kommentálta. 

Az orosz elnök egyébként korábban egy interjúban határozottan elmondta, hogy tudja, hogyan kell megbocsátani, de nem mindent, ez pedig az árulás.

Ramzan Kadirov csecsen vezető eközben támogatásáról biztosította az orosz elnököt és az ország egységét, és azt hangoztatta, hogy a lázadást el kell fojtani. Közölte, hogy az irányítása alatt álló köztársaságból katonák és nemzeti gárdisták indultak a  konfliktusövezetekbe.

Kirill orosz pátriárka felszólította mindazokat, akik fegyvert fogtak a hittestvéreikre, hogy gondolják meg magukat. Hangsúlyozta, hogy a közös fenyegetettséggel szemben meg kell őrizni az egységet, meg kell haladni a sérelmeket és a személyes ambíciókat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornán azt írta, hogy a széthúzás és az árulás nagy tragédiához, egy egyetemes katasztrófához vezet, de a hatalom ezt nem fogja megengedni, és az ellenséget le fogják győzni. Egységre és nyugalomra szólított fel egyebek között az orosz parlament két kamarájának elnöke és több regionális vezető.

A Putyin által bejelentett intézkedések támogatásáról tett bejelentést Gyenyisz Pusilin és Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától elcsatolt donyecki és luhanszki régió megbízott vezetője is.

Felbátorodhatnak az ukránok?

– Oroszország gyengesége nyilvánvaló. És minél tovább tartja Oroszország a csapatait és zsoldosait a földünkön, annál nagyobb káoszt, fájdalmat és problémákat okoz magának. Ez is nyilvánvaló. Ukrajna képes megvédeni Európát az orosz gonoszság és káosz terjedésétől. Őrizzük meg erőnket, egységünket és hatalmunkat. Minden parancsnokunk és katonánk tudja, mit kell tennie – reagált Volodimir Zelenszkij arra, hogy a Wagner zsoldoscsoport lényegében puccsot hirdetett az orosz katonai vezetés ellen.

Jevgenyij Prigozsin Telegram-csatornáján pénteken azt állította, hogy egységeit állítólag az orosz hadsereg megtámadta, lőtte, és ezért az ország katonai vezetését okolta és bejelentette, hogy „25 ezer embere megy tisztázni a dolgot”. 

Az Európai Tanács elnöke szerint ez orosz belügy

Ami jelenleg Oroszországban történik, az „világosan orosz belügy”, és az EU szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, kapcsolatban áll a G7-es partnerekkel, valamint az EU-tagországokkal – írta szombati Twitter-bejegyzésében Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke. A brüsszeli testület vezetője Twitter-bejegyzésében megerősítette továbbá, hogy az EU továbbra is „rendíthetetlenül” támogatja Ukrajnát és az ukrán elnököt, Volodomir Zelenszkijt.

A német kormány felszólította a saját állampolgárait

A moszkvai belváros elkerülésére szólította fel a német állampolgárokat szombaton a német szövetségi kormány. A külügyminisztérium az Oroszországról szóló frissített utazási tájékoztatójában kiemelte, hogy az aktuális események miatt kerülendő az Ukrajnával határos valamennyi közigazgatási terület, különösen a rosztovi terület. Moszkvában pedig távol kell maradni a kormányzati és katonai létesítménytől, és további értesítésig a főváros központi térségét is el kell kerülni. Hozzátették, hogy a biztonsági szervek utasításait mindenképpen be kell tartani.

Mint írták, a tárca eltanácsolja a német állampolgárokat Oroszország meglátogatásától. Kiemelték, hogy a német állampolgárokat és a német-orosz kettős állampolgárokat is fenyegeti az önkényes letartóztatás veszélye.

A kormány sajtószolgálata ugyancsak szombaton közölte, hogy szorosan nyomon követik az eseményeket. 

Lengyelország egyeztet a szövetségesekkel

A lengyel vezetés szombat reggel az oroszországi helyzetről konzultált, és egyeztetett a szövetségesekkel is – közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Twitteren. A bejegyzés szerint a lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a nemzetvédelmi tárcával folytatott egyeztetést. 

Folyamatosan nyomon követjük a keleti határainkon túli fejleményeket

 – írta meg Andrzej Duda. 

Az elnökkel egy időben Piotr Müller kormányszóvivő a Twitteren azt írt: az államfő és a miniszterelnök közötti egyeztetés mellett a kormány keretében Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke konzultált a nemzetvédelmi és a belügyi tárca vezetőivel.

Az illetékes lengyel szolgálatok a szövetségesekkel együtt folyamatosan figyelik az oroszországi helyzetet

 – írta a kormányszóvivő. Lengyelországnak 210 kilométer hosszú közös határa van az Oroszországi Föderáció részét képező Kalinyingrádi területtel.

 

Nyílt konfliktust emlegetnek a britek

Szombat hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya – állapította meg napi helyzetértékelésében a brit katonai hírszerzés. A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is. A Wagner további alakulatai a Voronyezsi területen vonulnak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése – áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében.

A szolgálat értesülése szerint „nagyon korlátozott” azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak. A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak. A helyzetértékelés szerint a válság további fejlődési irányát a következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az orosz nemzeti gárda lojalitása határozza meg döntő mértékben. A brit katonai hírszerzés szerint az utóbbi időkben ez a legjelentősebb kihívás az orosz állammal szemben.

Hogy mekkora káoszt és milyen készültséget okozott a Wagner-csoport puccskísérlete, azt a délelőtti eseményeket összefoglaló cikkünkben olvashatják el. Látványos és megdöbbentő videók készültek a Wagner-csoport vonulásáról, de megszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök is, és a Magyar Nemzet kérdésére több szakértő megvizsgálta a helyzetet.

Borítókép: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái, miután körbezárták az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központot Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. (Fotó: Arkady Budnitsky / ANADOLU AGENCY / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.