Putyin kemény választ ígér a puccskísérletre + videók

Országszerte készültséget rendeltek el a Wagner zsoldoscsoport vezetőjének fenyegető videója után. Cikkünkben folyamatosan nyomon követjük az oroszországi eseményeket.

2023. 06. 24. 7:05
Vehicles block the street after Wagner chief's statement in Rostov-On-Don.
ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 24: Armored vehicles block on streets after Wagner chief Yevgeniy Prigozhin's statement in Rostov-On-Don, Russia on June 24, 2023. Prigozhin defied Russian forces and threatened to destroy anyone who stands in the group’s way. Tensions between the Kremlin and Wagner escalated after Prigozhin accused Russian forces of attacking his mercenaries. Arkady Budnitsky / Anadolu Agency (Photo by Arkady Budnitsky / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: AFP/Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friss:

„Az ország ereje a provokációval szembeni történelmi intoleranciában rejlik”

Az elnök az orosz Föderációs Tanács teljes támogatását élvezi, amely világosan érti, hogy a jelenlegi helyzetben mennyire fontos az egész társadalom, a Föderáció minden régiója lakóinak és vezetőinek felelős és konszolidált hozzáállása, közölte az Oroszországi Föderáció Szövetségi Gyűlésének felsőháza. Mint írták:

Egy ilyen hatalmas, soknemzetiségű, sokvallású ország ereje az egységben és az árulással és provokációval szembeni történelmi intoleranciában rejlik. 

Hozzátették, „az elnök mindent elmondott. Mindezt úgy mondta, hogy senkiben nem hagyhat kérdéseket és kétségeket. Teljesen őszinte és meggyőző volt.”

 

Vizet osztanak az autópályán ragadt autósoknak

A mentők ivóvízosztást szerveztek az M-4-es autópálya Rosztovi területen lévő szakaszán, ahol forgalmi dugók alakultak ki. Erről a rosztovi területi közigazgatás sajtóközpontja számolt be.

Az önkormányzati alakulatok erőivel és önkéntesekkel szükség esetén megszervezik az élelmiszer-ellátást is, közölték. 

Brit hírszerzés: Nyílt katonai konfrontációvá fajul a Wagner és a védelmi minisztérium viszálya

Szombat hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya – állapította meg napi helyzetértékelésében a brit katonai hírszerzés.

A londoni védelmi minisztérium által ismertetett hírszerzési tájékoztatás szerint 

a Wagner magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és szinte bizonyos, hogy a Rosztovi területen biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.

Ezek között van az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ is.

A Wagner további alakulatai a Voronyezsi területen vonulnak észak felé, és ugyancsak szinte bizonyosra vehető, hogy céljuk Moszkva elérése 

– áll a brit katonai hírszerzés szombati elemzésében.

A szolgálat értesülése szerint „nagyon korlátozott” azoknak a bizonyítékoknak a köre, amelyek a Wagner és az orosz biztonsági erők közötti összecsapásokra vallanak. A brit katonai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy az orosz alakulatok némelyike passzív maradt és aláveti magát a Wagner utasításainak.

A helyzetértékelés szerint a válság további fejlődési irányát a következő órákban az orosz biztonsági erők, különösen az orosz nemzeti gárda lojalitása határozza meg döntő mértékben.

A brit katonai hírszerzés szerint az utóbbi időkben ez a legjelentősebb kihívás az orosz állammal szemben.

„Az árulás a legnagyobb tragédiához vezet”

Most a legfontosabb dolog államunk megmentéséhez, a külső és belső ellenség felett aratott győzelemhez, aki szét akarják tépni hazánkat, hogy egyesüljünk az elnök, az ország fegyveres erőinek legfőbb főparancsnoka mellett – írta Telegram-csatornáján Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. Mint fogalmazott: 

A széthúzás és az árulás a legnagyobb tragédiához, egyetemes katasztrófához vezet. Ezt nem fogjuk hagyni. Az ellenséget legyőzzük, a győzelem a miénk lesz!

 

A Prigozsin-éra végjátékát hozhatja az akció

– Ne zárjuk ki, hogy ez egy csel, ugyanakkor én azt gondolom, hogy nagyobb az esélye annak, hogy ez egy végjáték, méghozzá a Prigozsin-érának a végjátéka – jelentette ki a Magyar Nemzet kérdésére Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat vezetője már több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt, és a mögötte álló szervezet veszélyt jelent az orosz vezetésre nézve. 

 

Putyin tájékoztatta Lukasenkát

Az orosz elnök telefonon tájékoztatta Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt az oroszországi helyzetről, erről a BELTA fehérorosz hírügynökség számolt be Lukasenka sajtószolgálatának közleménye alapján.

 

Félúton Moszkva felé

„Már Voronyezsen túl vannak a Wagneresek, nem védekezik az orosz hadsereg − komolyan biztosan nem” − írja Facebook-bejegyzésében Demko Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője.

Rosztov-na-Donu városa, ahova Prigozsinék először bevonultak, több mint ezer kilométerre fekszik Moszkvától. 

Az állami duma az elnök mellett áll

Az állami duma, az orosz parlament alsóházának képviselői a fegyveres erők konszolidációja mellett vannak, és támogatják Vlagyimir Putyint, közölte Vjacseszlav Volodin, a duma elnöke. 

Elmondta, hogy 

a Wagner-harcosoknak a népükkel és a törvény oldalán kell állniuk, meg kell védeniük a haza biztonságát és végre kell hajtaniuk a legfőbb főparancsnok [Vlagyimir Putyin] utasításait, minden más árulás. 

Szergej Mironov politikus, az Igazságos Oroszország párt politikusa Telegram-oldalán felszólított minden fegyverrel rendelkező orosz állampolgárt, hogy ne használják azokat egymást ellen. 

 

Vlagyimir Putyin kemény választ ígért

– Azok, akik a katonai lázadást szervezték és fegyvert emeltek harcostársaik ellen, elárulták Oroszországot. És ezért felelősségre fogják vonni őket. Oroszország polgáraként mindent megteszek az ország védelmében, drasztikus lépéseket fogok tenni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton reggel az állami televíziós csatornákon közvetített beszédében.

Rosztovban valóban a polgári és katonai közigazgatás munkáját blokkolják jelenleg – jegyezte meg Putyin. Eközben egy héttel elhalasztották a moszkvai iskolák ballagási ünnepségeit és a Gorkij parkban tartott városi szalagavatót.

Politikai ambíciók?

Dmitrij Rogozin, az orosz állami űrvállalat, a Roszkoszmosz volt vezetője a Telegramon arról írt, hogy nem szabad figyelembe venni a politikai ambíciókat. Ahogy fogalmazott:

Én is ugyanolyan jól ismerem a fronton kialakult helyzetet, mint Prigozsin, és soha nem titkoltam az álláspontomat, de bármi is legyen a fegyveres lázadás magyarázata, ez akkor is fegyveres lázadás. A háborúban fel kell hagyni a politikai ambícióidat, és minden erőddel támogatni kell a frontot. Bármilyen kísérlet ennek gyengítésére nem más, mint az ellenségnek való megfelelés.

Újabb autópálya-szakaszt zártak le átmenetileg

Az M-4-es autópálya forgalma Voronyezs régióban a 464-es km-től a 777-es km-ig le van zárva.

A védelmi minisztérium üzent a Wagner katonáinak

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Wagner harcosait becsapták, hogy részt vegyenek ebben a katonai akcióban az orosz katonai vezérkar ellen. A tárca felszólította őket, hogy utasítsák vissza a fegyveres lázadásban való részvételt. 

Több osztagból származó bajtársaitok közül sokan már felismerték a hibájukat, és segítséget kértek, hogy biztonságosan visszatérhessenek állandó bázisukra. Kérjük, hogy tanúsítsanak diszkréciót, és minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot az orosz védelmi minisztérium képviselőivel vagy a rendvédelmi szervekkel. Mindenki biztonságát garantáljuk

– hangsúlyozta a védelmi minisztérium a felhívásban. 

Eközben a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint „Prigozsin kijelentései és cselekedetei valójában felhívások egy fegyveres polgári konfliktus kezdetére orosz területen, és hátba szúrja a fasisztabarát ukrán erők ellen harcoló orosz katonákat”. Ahogy a Biztonsági Szolgálat fogalmaz a közleményében: „minden olyan információ, amelyet Prigozsin nevében a közösségi hálózatokon terjesztettek az orosz védelmi minisztérium állítólagos rakéta- és bombatámadásairól a Wagner dezinformációs támadásának része”. Az FSZB emellett felszólította a Wagner harcosait, hogy tagadják meg Prigozsin parancsait és próbálják meg elfogni a zsoldosvezért – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Jevgenyij Prigozsin gyakorlatilag katonai puccsot hirdetett, bár ő maga ragaszkodik ahhoz, hogy amit tesz, az valójában egy „igazságmenet”. 

Éjszaka és hajnalban katonai járművek tűntek fel viszont Moszkva belvárosában, illetve a nyugat-oroszországi Rosztov-na-Donuban is, ahol korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter járhatott. Azon túl, hogy katonailag megerősítették a kritikus infrastruktúrát, köztük a kormányzati épületeket, lezárták a forgalom elől az orosz M-4-es autópályát Moszkvától 400 kilométerre délre. Óriási forgalmi dugó alakult ki az autópályán, nem sokkal a lezárás bejelentése után egy operatív parancsnokságot vezényeltek ki, akik vizet és élelmiszert szállítottak a dugóban ragadt autósoknak.

A forgalom azóta valamelyest helyreállt az autópályán, de országszerte megerősített katonai jelenlét tapasztalható. Rosztov-na-Donu városában mindenhol tankokat és katonákat látni.

Orosz lapok kormányzati forrásokra hivatkozva azt írják, parancsot adtak arra, hogy a belügyminisztérium teljes személyzetét és az Orosz Nemzeti Gárdát is mozgósítani kell, és meg kell erősíteni a Luhanszki Népköztársaság és Donyecki Népköztársaság határain lévő ellenőrzőpontokat. Úgy tudni, hogy már a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot is készültségbe helyezték, valamint házkutatást hajtottak végre a Wagner-csoport szentpétervári központjánál.

Jevgenyij Prigozsin állítólag a Déli Katonai Körzet főhadiszállásán tartózkodik. A Wagner-vezér egy videóüzenetben elmondta, hogy a katonai létesítményeket és a repülőteret is ellenőrzés alatt tartják, de minden normális. A védelmi minisztérium eddig nem nyilatkozott hivatalosan a rosztovi helyzetről. Prigozsin azt hangoztatta, hogy mindaddig blokkolja a várost, amíg a magánhadserege meg nem kapja Valerij Geraszimov vezérkari főnököt és Szergej Sojgu védelmi minisztert.

Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai hadművelet parancsnokahelyettese, valamint Vlagyimir Alekszejev tábornok, az orosz hírszerzés vezetőhelyettese egy videóban üzent Prigozsinnak. Arra kérték, hogy álljon le. 

Egy vérből valók vagyunk. Harcosok vagyunk. Felszólítalak titeket, hogy hagyjátok abba. Az ellenség arra vár, hogy súlyosbodjon a belpolitikai helyzetünk. Nem szabad a kezükre játszanunk ebben a nehéz időben

– mondja Szurovikin a videóban.

 

Borítókép: Páncélozott járművek blokkolják az utcákat Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök nyilatkozata után az oroszországi Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. (Fotó: AFP/Anadolu Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.