Kötélhúzás és végjáték a Prigozsin-érában

Jevgenyij Prigozsin egyre problémásabb lett Vlagyimir Putyin elnöknek, főképp amióta az orosz vezetés be akarta olvasztani a reguláris haderő alá a Wagner-csoportot, mire a zsoldos sereg ezt elutasította – jelentette ki lapunk megkeresésére Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. A szakértő szerint a Wagner-csoportnak csekély esélye lehet az orosz haderővel szemben, ráadásul nem szabad elfelejteni azt sem, hogy zsoldos katonákról van szó.

2023. 06. 24. 10:50
null
This video grab taken from handout footage posted on June 24, 2023 on the Telegram account of the press service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin speaking inside the headquarters of the Russian southern military district in the city of Rostov-on-Don. The head of Wagner mercenary group Yevgeny Prigozhin announced on June 24, 2023 that he was inside the army headquarters in Rostov-on-Don in southern Russia, and that his fighters controlled the city's military sites. (Photo by Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ne zárjuk ki, hogy ez egy csel, ugyanakkor én azt gondolom, hogy nagyobb az esélye annak, hogy ez egy végjáték, méghozzá a Prigozsin-érának a végjátéka – jelentette ki a Magyar Nemzet kérdésére Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat vezetője már több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt, és a mögötte álló szervezet veszélyt jelent az orosz vezetésre nézve. Ahogy lapunknak fogalmazott:

Ne felejtsük el, hogy nemrég  ugye elindult az a folyamat, hogy be akarták olvasztani a reguláris haderő alá a Wagner-csoportot, és azt akarták, hogy írjanak alá egy ilyen nyilatkozatot, amelyet Prigozsinék megtagadtak. Innentől kezdve nyilvánvaló volt, hogy csak idő kérdése, hogy ez a fajta ellenségeskedés mikor eszkalálódik, és úgy tűnik, hogy most az orosz vezetés is  dűlőre akarja vinni a dolgot.

Horváth József szerint nagyon kevés esélye van Putyinnal szemben a Wagner-csoportnak, és a szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy Prigozsin katonáinak talán mindegy, hogy ki vezeti az egységet.

Ne felejtsük el, hogy zsoldosokról beszélünk, akik pénzért harcolnak, pénzért teszik a dolgukat a világ távoli zugaiban. Tehát most az, hogy Prigozsin vagy nem Prigozsin, egy idő után majd nekik is mindegy lesz

– magyarázta lapunknak az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója. A szakértő úgy véli, hogy inkább egy kötélhúzásnak vagyunk most szemtanúi, mintsem menetelő katonai puccsnak, Prigozsint pedig egy elszabadult hajóágyúhoz hasonlította. 

Az eseményeket természetesen figyelemmel kíséri az ukrán hírszerzés és katonai vezetés is, de Horváth József szerint az majd a következő napokban dőlhet csak el, hogy tud-e bármit hasznosítani a kialakult helyzetből az ukrán haderő. 

Szombatra virradó éjjel Prigozsin azzal vádolta meg a védelmi minisztériumot, hogy a Wagner táborai elleni támadást rendelt el, ezért megígérte, hogy megsemmisíti a tárca vezetését, lényegében katonai puccsot hirdetett.

Borítókép: A Concord sajtószolgálatának – a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető cég – Telegram-fiókján 2023. június 24-én közzétett felvételen látható, amint Jevgenyij Prigozsin az orosz déli katonai körzet főhadiszállásán, Rosztov-na-Don városában beszél.  (Fotó: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP) /)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.