Érzékeny amerikai katonai adatokat kaphatott meg Moszkva

A rossz címre küldött levelekből az amerikai hadsereg vezérkari főnökének napirendje is kiderült.

Magyar Nemzet
2023. 07. 20. 20:28
John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora, 2023.05.12-én. (Fotó: NEXTA / Twitter)
John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora, 2023.05.12-én. (Fotó: NEXTA / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orvosi feljegyzéseket, személyazonosító okmányokkal kapcsolatos információkat, katonai bázisok személyzetének listáit, katonai bázisok fotóit, haditengerészeti ellenőrzési jelentéseket, hajószemélyzeti listákat, adóügyi nyilvántartásokat és még sok egyéb minősített amerikai védelmi minisztériumi (Pentagon-) irathoz juthatott hozzá Moszkva Malin keresztül egy apró hiba miatt – hívta fel a figyelmet a Magyar Hírlap.

Többek között a Financial Times brit lap arról számolt be a minap, hogy az amerikai hadsereggel kapcsolatos, tíz évre visszamenő e-mailek milliói kerülhettek először a nyugat-afrikai Maliba, majd onnan Oroszország kezébe.

A Pentagon Malival sem kívánta megosztani az érzékeny információkat; egy elírás miatt kerülhetett sor a bakira: ugyanis nem a hadsereg „.mil” végződést írták a csatolmányhoz, hanem a „.ml”-t, vagyis az afrikai ország azonosítóját.

Az ügyre rálátók szerint ez nem először fordult elő, hiába figyelmeztették már erre az amerikai kormányt. Johannes Zuurbier, egy holland vállalkozó – aki egy rendszert létrehozva megpróbálta „elkapni” ezen leveleket, mielőtt rossz kézbe kerülnek – jelezte, hogy január óta mintegy 120 ezer félreirányzott elektronikus levelet „fogott el”. Az ilyen esetek elmondása szerint annyira gyakoriak, hogy a kiépített rendszere is túlterhelődött.

A személyes adatokat és katonai bázisokról szóló információkat is tartalmazó félreirányzott levelek egy részét a katonai személyzet tagjai, az amerikai hadsereggel együttműködő utazási irodák, az amerikai hírszerzés, magánvállalkozók és mások küldték.

Például egy év elejéről származó e-mail állítólag James McConville tábornok, az amerikai hadsereg vezérkari főnöke indonéziai látogatásának útitervét tartalmazta, beleértve a szobaszámok teljes listáját, valamint McConville szobakulcsának a Grand Hyatt Jakartában történő átvételének részleteit.

A védelmi minisztérium tisztában van ezzel a problémával, és komolyan veszi a titkosított nemzetbiztonsági információk vagy a minősített, de nem titkosított információk minden jogosulatlan nyilvánosságra hozatalát

– áll Tim Gormannek, a tárca szóvivőjének a The Verge hírportálnak küldött válaszában.

Gorman hozzáteszi, hogy a „.mil” domainről Maliba küldött e-maileket blokkolják, és a feladó értesítést kap, hogy hitelesítenie kell a címzettek e-mail-címét.

Amikor az amerikai sajtó John Kirbyt, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátorát kérdezte, ő úgy felelt, hogy a Pentagon nem sokat tehet akkor, ha külső szereplők rossz címre küldik a leveleket, de foglalkoznak az üggyel, és képzéseket tartanak.

Zuurbier egyébként azt állítja, hogy azokhoz az e-mailekhez, amelyeket ő fogott el, egyelőre senki más nem fér hozzá, majd hozzátette, hogy hamarosan lejár a Mali kormányával kötött szerződése, és attól kezdve egyetlen levél sem lesz biztonságban.

Borítókép: John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora 2023. május.12-én. (Fotó: NEXTA/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.