Kijev aggodalma: hogyan lőjünk le egy ilyen rakétát? + videó

Az 1970-es évek óta fejlesztett orosz fegyver nem véletlenül kapta a „tengeren sikló” rakéta becenevet.

Magyar Nemzet
Forrás: Kyiv Post2023. 07. 20. 17:53
Az orosz Onyx típusú rakéta egy új fejlesztése, amely a tesztek szerinti lőtávolsága 800 km-re nőtt, és alkalmas hagyományos és nukleáris robbanófejek szállítására is. (Fotó: Tony / Twitter)
Az orosz Onyx típusú rakéta egy új fejlesztése, amely a tesztek szerinti lőtávolsága 800 km-re nőtt, és alkalmas hagyományos és nukleáris robbanófejek szállítására is. (Fotó: Tony / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár három egymást követő éjszaka indított Oroszország tömeges rakétatámadást a Fekete-tenger partján fekvő Odessza városa ellen. A támadásokban egyedi, hogy azokat P–800 Onyx típusú hadihajók ellen alkalmas rakétákkal hajtották végre.

Amint arra a Kyiv Post angol nyelvű ukrán hírportál felhívta a figyelmet, ezt a fegyvert Moszkva a tavaly kirobbant háború óta elvétve használta szárazföldi célpontok ellen, az utóbbi napokban azonban „összehangolt támadást hajtott végre velük, komoly kihívás elé állítva ezzel a déli város védelmét”.

Az 1970-es évek óta fejlesztett szuperszonikus, közepes hatótávolságú rakétát eredetileg hadihajók ellen tervezték, amely egyaránt indítható szárazföldről, hajókról és tengeralattjárókról is. A rakéta hatótávolsága akár 300 kilométer is lehet, alacsony magasságú röppályán pedig 120 kilométer. Robbanófejének súlya 200-250 kilogramm.

Jurij Ihnat, az ukrán fegyveres erők légierejének szóvivője szerint a rakéta – amelyet eredetileg hadihajók célba vételére terveztek – számos technikai kihívást jelent a szárazföldi célpontok megvédésében, nem utolsósorban a repülési sebessége miatt.

Az Onyx rakétákat vízi járművek, illetve hajók megsemmisítésére tervezték, 3000 kilométer/órás sebességgel repül, vagyis nagyon gyors

 – írta Ihnat. Hozzátette, hogy a sebesség mellett a repülés jellege is megnehezíti a rakéta észlelését és elfogását.

Az Onyx ugyanis először mintegy 14 kilométer magasságba emelkedik, majd a célpont végső megközelítése során alacsonyan, 10-15 méteres magasságban repül.

Nem véletlen, hogy a típus a „tengeren sikló” rakéta becenevet kapta.

Nehéz harcolni az ilyen rakéták ellen, de elektronikus hadviseléssel befolyásolni lehet őket

– mutatott rá. A szóvivő már korábban is aláhúzta, hogy további légvédelmi rakétarendszerekre lenne szükségük, mint az amerikai Patriot vagy a francia SAMP/T, amelyek ballisztikus rakéták ellen is alkalmasak.

Ukrajna ugyan már mindkét rendszerrel rendelkezik, de nem olyan mennyiségben, hogy az ország minden területét teljes mértékben meg tudja védeni.

Borítókép: Az orosz Onyx típusú rakéta egy új fejlesztése, amely a tesztek szerinti lőtávolsága 800 kilométerre nőtt, és alkalmas hagyományos és nukleáris robbanófejek szállítására is. (Forrás: Tony/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.