Kim Dzsong Unhoz hasonlítják Macront újabb tervei miatt

Nem mindenkinek tetszik a francia elnök javaslata, amely a zavargások megfékezésére irányul.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico, France 242023. 07. 06. 6:51
French President Emmanuel Macron gestures as he speaks to students at Sun Yat-sen University in Guangzhou on April 7, 2023. (Photo by LUDOVIC MARIN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Meg kell fontolnunk a közösségi oldalak betiltását. Amikor a dolgok elszabadulnak, képesnek kell lennünk arra, hogy szabályozzuk vagy elvágjuk ezeket” – fogalmazott a francia zavargások nyomán Emmanuel Macron köztársasági elnök. A francia államfő olyan platformokat emelt ki, mint a Snapchat kép-, a TikTok videómegosztó és a titkosított üzenetküldő Telegram alkalmazások, amelyek szerepet játszottak az erőszakos képek terjesztésében a tüntetések során. Hozzátette:

mindezt nem elhamarkodottan kell megtenni, de vitatkozunk kell róla.

Amint arra a Politico brüsszeli hírportál is felhívta a figyelmet, Macron korábban a közösségi oldalak mellett a videójátékokat is hibáztatta az erőszakba torkollt tüntetések miatt.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr agyonlőtte Nahel M. 17 éves helyi fiút, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor. A rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. Az ellenőrzésről készült felvételek azonban ezt nem igazolják, ezért a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene.

Az erőszakos tüntetők főképp bevándorló hátterű fiatalokból állnak, átlagéletkoruk 17 év.

 

Amíg Macron a „szervezkedés” és a „gyilkossági kísérletek eszközévé vált” közösségi média korlátozása mellett érvel, más politikusok elítélték a köztársasági elnök felvetését.

„Aggasztó, hogy ide jutottunk” – mondta Marine Tondelier, a Zöldek vezetője.

„Elzárni a közösségi oldalakat? Mint Kínában, Iránban vagy Észak-Koreában? Még ha ez provokáció is, hogy elterelje a figyelmet, kifejezetten rosszul sikerült” – írta Olivier Marleix konzervatív frakcióvezető.

A baloldali Mathilde Panot képviselő pedig egyenesen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőhöz hasonlította Macront.

De nemcsak az ellenzék padsoraiból, hanem a pártján belül is kritizálták az elnököt.

Hiba lenne feladni azt, hogy a demokrácia erősebb, mint az ellene felhozott eszközök

– vélekedett Eric Bothorel képviselő.

A kedélyek megnyugtatása érdekében, Jean-Noel Barrot digitális átmenetért felelős miniszter a France Inter lapnak elmondta, hogy a közösségi hálózatok lekapcsolása „nincs napirenden”.

Azonban, mint arról a France 24, angol nyelvű francia hírportál Olivier Veran kormányszóvivő nyomán beszámolt, a kormány módosításokat tervez a közösségi oldalakról szóló törvény terén.

Noha Franciaország több olyan ENSZ-határozatot is támogatott, amelyek elítélik a kormányok által végrehajtott internet-korlátozásokat, köztük a 2021-ben elfogadottat, amely ellenzi, hogy „az internet leállítását arra használják, hogy szándékosan és önkényesen megakadályozzák vagy megzavarják az online információkhoz való hozzáférést vagy azok terjesztését”, most mégis több törvényhozó is akár két órán belül arra kötelezte volna a közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy „távolítsák el a hatóságok által megjelölt erőszakos tartalmakat” – hívta fel a figyelmet a Politico.

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő a kínai Guangzhou Egyetemen beszél hallgatók előtt, 2023. április 7-én (Fotó: Ludovic Marin/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.