A franciák a bevándorlást okolják a kialakult káoszért + videó

A francia lakosság 90 százaléka szerint a zavargásokat kiváltó lelőtt 17 éves fiú halála ürügy volt a rombolásra, és a lakosok elítélik a rendőrök és a középületek elleni erőszakot – mutatott rá egy felmérés. A hangfelvétel elemzése során kiderült, hogy a rendőrök nem fenyegették, hanem figyelmeztették Nahelt. Egy jobboldali politikus gyűjtést rendezett a fiút lelövő rendőr számára.

Homoky Réka
2023. 07. 05. 8:39
null
Marseille, 2023. július 1. Az elõzõ éjjel elkövetett vandalizmus nyomait nézik járókelõk Marseille-ben 2023. július 1-jén, a nanterre-i incidens után négy nappal. Június 27-én egy közúti ellenõrzést végzõ rendõr intézkedés közben lelõtt egy 17 éves fiatalt Párizs Nanterre nevû elõvárosában. Az eset miatt több francia városban az egymást követõ negyedik éjszaka gyújtogattak és fosztogattak a tüntetõk. A kormány válságtanácskozást tartott és 45 ezer rendõrt vezényelt Párizs és több francia nagyváros utcáira, hogy megfékezzék a pusztítást. MTI/EPA/Sebastien Nogier Fotó: Sebastien Nogier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fejleményekkel bővült a Franciaországban lelőtt 17 éves fiú ügye, akinek a halála országos zavargásokat robbantott ki. Az egy hete tartó tüntetések során kiemelkedően sok, több mint 700 rendőr és csendőr megsérült. Az Elabe közvélemény-kutató cég felmérést készített a BFMTV megbízásából ezzel a témával kapcsolatban és kiderült, hogy tízből kilenc francia szerint Nahel halála csupán ürügy volt a rongálásra és az erőszakra.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy mi a véleménye a franciáknak a rendőrök és csendőrök elleni erőszakról, a válaszokból kiderül, hogy a lakosság egyértelműen, 89 százalékban elítéli a rendőrök és csendőrök elleni erőszakot, 93 százalék pedig azt tartja szégyenteljesnek, hogy a zavargók középületeket rongálnak meg. A felmérés alapján a megkérdezettek 20 százaléka azonban megérti a rendőrök és csendőrök elleni erőszakot, ez az arány jóval magasabb, 40 százalék a 25 év alattiak körében és 35 százalék a baloldali Jean-Luc Mélenchon szavazóinak esetében.

A felmérésből az is kiderül, hogy a jobboldali Marine Le Pen és Éric Zemmour szavazói szerint a kialakult káosz három fő oka a túlságosan enyhe igazságszolgáltatás, a bevándorlás és a szülői tekintély hiánya.

A közvélemény-kutatás arra is rámutat, hogy a megkérdezettek 71 százaléka bízik a rendőrökben, 80 százalék pedig a csendőrségben. A kormánypárt szavazói körében ez az arány 94 százalék, míg a baloldal támogatói esetében mindössze 44 százalék.

Mindeközben akcióba lépett Jean Messiha, a jobboldali politikusgyűjtést szervezett a 17 éves fiút lelövő rendőr családja számára. A kezdeményezést kedd este zárták le, összesen 1 636 220 eurót sikerült összegyűjteni.

A hatalmas összeg mindössze pár nap alatt jött össze, a BFMTV értesülései szerint több mint 85 ezren adakoztak. A gyűjtést a francia baloldal hevesen ellenzi, az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt politikusa, Mathilde Panot szégyenteljesnek nevezte, és bejelentette, hogy az ügyészséghez fordul annak megszüntetése érdekében. A baloldali politikus szerint a gyűjtés sérti a sajtószabadságról szóló 1881-es törvényt és megzavarja a közrendet, ezért petíciót indított ellene.

Új fejlemény a 17 éves fiúval szemben fellépő rendőrök esetében a hangfelvétel kielemzése, többen ugyanis azt állították, hogy a rendőrök megfenyegették Nahelt, hogy lelövik, de az országos rendőr-főkapitányság (IGPN) nyomozása során kiderült, hogy valójában nem fenyegették, hanem figyelmeztették, és többször is arra kérték, hogy állítsa le a motort és tegye a kezét a tarkójára.

A fiú halála miatt kitört zavargások egyébként rengeteg kárt okoztak az országban, rettentően magas a betört kirakatok és kifosztott üzletek száma. Bruno Le Maire gazdasági miniszter bejelentette, hogy az érintett kereskedők számára a szokásos öt nap helyett harminc nap áll rendelkezésére, hogy a biztosítójánál jelezze a káresetet. A politikus kiemelte, hogy a francia állam támogatja a kárt szenvedett kereskedőket és vállalkozásokat.

A pénzügyminiszter a parlament előtt is ismertette a zavargások során keletkezett károkat, ám beszéde közben Élisabeth Borne miniszterelnök és Agnès Pannier-Runacher francia energiaügyi miniszter összenéztek, majd nevetgélni kezdtek. A fenti jeleneten sokan felháborodtak, volt, aki azt írta az egyik közösségi oldalon, hogy nem csoda, hogy nevetgélnek, hiszen ők olyan szép környéken élnek, ahol nem voltak zavargások, hozzátéve, hogy látogassanak el a feldúlt külvárosokba. A kommentelő szerint ha a politikusok autóját gyújtották volna fel, amivel másnap munkába kellett volna menniük, akkor biztos nem lennének ilyen vidámak. 

 

Borítókép: Az előző éjjel elkövetett vandalizmus nyomait nézik járókelők Marseille-ben 2023. július 1-jén, a nanterre-i incidens után négy nappal (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.