Nem számíthat elnöki kegyelemre Joe Biden fia

Továbbra is a washingtoni ügyvédi kamara tagja Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia, annak ellenére, hogy cselekedetei több ponton is súlyosan sértik a szervezet szabályzatát. Miután szerdán az illetékes kerületi bíró megtagadta a múlt hónapban hosszas egyeztetés után megszületett vádalku szentesítését, Hunter Bidenre tárgyalás várhat büntetőügyeit illetően.

Kónya Rita
2023. 07. 28. 9:42
null
FILES-US-POLITICS-BIDEN-PAINTING-INVESTIGATION Fotó: MANDEL NGAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A washingtoni ügyvédi kamara honlapja szerint Hunter Biden továbbra is a szervezet tagja, annak ellenére, hogy a szakmai magatartási szabályok szerint vétségnek számít, ha egy ügyvéd „olyan bűncselekményt követ el, amely negatívan hat a becsületességére, a megbízhatóságára vagy más tekintetben az ügyvédi alkalmasságára” – írja a Fox News amerikai televíziós csatorna.

A kamara szabályzata külön nevesíti az adócsalást, márpedig Biden elnök fiával szemben két ilyen vád is van. Szintén a kamarai regulákba ütközik a kábítószerrel való visszaélés, amit az ifjabbik Biden maga is elismert. A washingtoni kamara szerint az is kötelességszegésnek minősül, ha valaki „azt állítja vagy sugallja, hogy képes helytelenül befolyásolni egy kormányzati szervet vagy tisztségviselőt”. Márpedig egy informátor tanúvallomásában megerősítette, hogy az ifjabb Biden 2017-ben egy kínai üzleti partnerének küldött fenyegető üzenetében azt írta, hogy az apja, Joe Biden mellett ül.

A Fehér Háznak láthatóan egyre kínosabb a Hunter Biden körüli ügy. Szerdán kiadott közleményükben azt írták, hogy az elnök és a first lady „szeretik a fiukat és támogatják az élete újraépítésében”. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője igyekezett elzárkózni az ügyet érintő kérdésektől, azonban határozott nemmel válaszolt, amikor arról kérdezték, kap-e elnöki kegyelmet az ifjabb Biden.

Mint arról beszámoltunk, Maryellen Noreika kerületi bíró szerdán nem volt hajlandó szentesíteni a Hunter Biden jogi csapata és a delaware-i ügyészi hivatal között a múlt hónapban született megállapodást, amely óriási felháborodást keltett, amiért túl kedvező volt az elnök fiával szemben.

A védelem ráadásul még ezt a több mint barátságos alkut is igyekezett kiterjesztően értelmezni, szerintük a megegyezés úgy értendő, hogy Hunter Biden az üzleti ügyeivel kapcsolatos minden jövőbeli vádemeléstől is mentesül. Az ügyészek véleménye szerint azonban a megállapodás csak az adóelkerülési és illegális fegyvertartási vádakat érinti. Ebbe végül Biden jogi csapata is belement.

Az ügyészek nemmel válaszoltak arra a kérdésre továbbá, hogy megakadályozza-e az alku a külföldi ügynökök kötelező regisztrációjáról szóló törvény (FARA) szerinti vádemelést. Ugyan egyelőre nem erősítették meg, hogy folyik ilyen nyomozás az elnök fia ellen a kínai és ukrán üzleti kapcsolatai miatt, a képviselőház vizsgálata során feltárt tények és az informátorok tanúvallomásai nyomán ez egyre valószínűbb.

Börtönbe megy az elnök fia?
Most a két félnek tető alá kell hoznia egy elfogadható megállapodást, ha ez nem sikerül, Noreika bírónő kitűzheti a tárgyalást az ügyben. Ha létrejön az újabb vádalku, a bírónak azt jóvá kell hagynia, majd ítéletet hoznia. Bár az ügyészek a korábbi alku részeként a börtönbüntetés mellőzését javasolták, 

a bírónő saját maga fogja meghatározni a megfelelő büntetést, tehát az ügyészi javaslattól eltérően is dönthet 

– mutat rá a BBC.

Közben folytatódik a képviselőház vizsgálata is Hunter Biden üzleti ügyeivel kapcsolatban. A képviselőház republikánus tagjai hevesen ellenezték az előző, általuk túl enyhének tartott megállapodást, és üdvözölték, hogy Noreika bírónő elutasította azt.

A bírónő helyesen cselekedett, amikor visszautasította Hunter Biden kedvező vádalkujának jóváhagyását

– idézi James Comert, a képviselőház felügyeleti bizottságának elnökét a Breitbart.


Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: AFP/Mandel Ngan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.