Óriási tömegtüntetés Izraelben, miközben a kormányfő lábadozik + videó

A törvényhozók a jobboldali kormány igazságügyi reformjának egy részét vitatják meg, amely tömeges tüntetéseket váltott ki. Benjamin Netanjahu miniszterelnök, aki támogatja a tervet, szívműtétet követően kórházba került.

2023. 07. 23. 16:23
null
Jeruzsálem, 2023. július 23. Az izraeli jogrend átalakítása elleni tiltakozásul tartott négynapos menet egyik résztvevõje a földön ül egy sátortáborban Jeruzsálemben 2023. július 23-án. A mintegy 70 kilométeres, Tel-Avivból Jeruzsálembe tartó menetet július 18-án este több száz tüntetõ indította el, a csoport létszáma az elmúlt napokban fokozatosan nõtt. Izraelben március elején kezdõdtek országos tüntetések az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvényjavaslatok miatt. A tiltakozók egyebek mellett attól tartanak, hogy a javaslatcsomag gyengítené a legfelsõbb bíróság független mûködését. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer tüntető gyűlt össze vasárnap az izraeli parlament előtt, miközben a törvényhozók megvitatták Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek az igazságszolgáltatás átalakítására vonatkozó terve egyik kulcsfontosságú részét, amely az ország 75 évvel ezelőtti megalakulása óta talán a legsúlyosabb belpolitikai válságot váltotta ki.

A reform bírálói szerint a tervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit a bírák politikusi kinevezésével, valamint a normakontroll lehetőségének csökkentésével, hogy kevésbé tudják felülbírálni törvényességi szempontból az izraeli parlamentben születő törvényeket.

Netanjahu ezzel szemben azt állítja, hogy a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el.

A reformmal kapcsolatos, hónapok óta tartó vita azonban az izraeli társadalom mélyebb szakadásának jelképévé vált azok között, akik szekulárisabb és pluralistább államot akarnak, és akik vallásosabb és nacionalistább elképzeléseket vallanak.

Az izraeli védelmi miniszter, Yoav Gallant, a katonai tartalékosok vezérőrnagya kompromisszumot szorgalmaz, hogy a javasolt igazságügyi reform ne mélyítse tovább Izrael politikai és társadalmi válságát. 

Sürgette a kormányt, hogy halasszák el a terv egyik kulcsfontosságú részének hétfői zárószavazását, és hosszabbítsák meg a parlament nyári ülésszakát, a hónap végén ugyanis nyári szünetre mennének a képviselők. Úgy véli, ez időt adhatna az ellenzéki pártokkal való tárgyalásokra.

Eközben Benjamin Netanjahu a kórházban lábadozik, ugyanis szívritmus-szabályozó készüléket (pacemakert) kapott szombaton egy Tel-Avivhoz közeli kórházban. A kormányfő a beavatkozás előtt még bejelentkezett közösségi oldalán: videóüzenetében közölte, abban bízik, vasárnap már kiengedik a kórházból, és folytathatja munkáját a knesszetben, az izraeli törvényhozó testületben.

Netanjahu orvosai vasárnap reggel közölték, a műtét sikeres volt, a miniszterelnök jól van.

Borítókép: Az izraeli jogrend átalakítása elleni tiltakozásul tartott négynapos menet egyik résztvevője a földön ül egy sátortáborban Jeruzsálemben 2023. július 23-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.