Súlyos hőhullám söpör végig a világon + videó

A Föld egyik legforróbb pontján vasárnap 54 Celsius-fokra számítanak, amely új rekord lenne.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 6:10
null
Athén, 2023. július 14. Az athéni Akropoliszról távoznak turisták 2023. július 14-én, amikor emelkedni kezdett a levegõ hõmérséklete Görögországban, és a következõ napokban a 44 Celsius-fokot is elérheti egyes térségekben. A kulturális minisztérium a hõség miatt a nap nagy részében zárva tartja a mûemléket. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz Fotó: Pétrosz Jannakurisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte rekordmeleg időjárás tapasztalható a napokban, az Egyesült Államokban tízmilliók küzdenek a veszélyesen magas hőmérséklettel, de Japán és Európa sem menekült meg a forróságtól.

Olaszországban több nagyvárosban is negyven fok fölé kúszott a hétvégi hőmérséklet, ezért az egészségügyi minisztérium vörös riasztást rendelt el.

Az Európai Űrügynökség figyelmeztetése szerint Szicília és Szardínia szigetein akár 48 Celsius-fok is lehet.

Görögországot is elöntötte a hőhullám, az ország egyes részein 44 Celsius-fokot is mértek. Az Akropolisz, Athén legfőbb turisztikai látványossága szombaton már második napja maradt zárva a forróság miatt.

Franciaország, Németország, Spanyolország és Lengyelország egyes régióiban is perzselő hőmérséklet uralkodik. De a megszokottnál nagyobb a forróság Marokkóban, Jordániában és Irakban is. 

Spanyolországban és Jordániában erdőtűz is kialakult a meleg és száraz időjárás miatt, Irakban pedig áramkimaradásokat okozott a kánikula.

Japán keleti részén vasárnap és hétfőn 38-39 Celsius-fokra számítanak, a szigetország meteorológiai ügynöksége itt is figyelmeztetést adott ki. A távol-keleti ország más területein azonban fél nap alatt több eső esett, mint július egészében. Az északi Akita városában földcsuszamlást okozott a heves esőzés, így mintegy kilencezer embert evakuáltak otthonaikból.

A monszun és a forróság váltakozása Indiát sem kerülte el, itt a hőséget követően az esőzések 90 ember halálát okozták az ország északi részében. A fővároson, Újdelhin keresztül folyó Yamuna 208,66 méteres rekordmagasságot ért el, az alacsonyan fekvő hatalmas városban így húszmillió embert fenyeget az árvíz.

A tengerentúlon a legforróbb Kalifornia, Új-Mexikó, Nevada és Texas államokban a hétvégén várják a hőhullám tetőzését. A sivatagos Arizonában a legsúlyosabb a helyzet, itt 16 napja 43 Celsius-fok feletti a hőmérséklet. 

A Fehér Ház az alacsony jövedelmű háztartások miatt különösen aggódik, ugyanis ők gyakrabban végeznek kültéri fizikai munkát, a házaik hőtartó-képessége szerényebb, és gyakran megfelelő klímaberendezéssel sem rendelkeznek.

A kaliforniai Death Valley (a halál völgye) a Föld egyik legforróbb pontja, ahol szakértők szerint vasárnap új csúcsot regisztrálhatnak, ugyanis a hőmérséklet elérheti az 54 Celsius-fokot is.

A tudósok szerint a globális felmelegedés – amelyet jelentős részben a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés okoz – áll a hőhullámok megszaporodása és fokozódása mögött világszerte.

Richard Allan, a brit Readingi Egyetem klímatudományi professzora az Al Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak elmondta, hogy az időjárási viszonyok az emberi tevékenység által légkörbe pumpált üvegházhatású gázok miatt súlyosbodnak. Hozzátette: – A nagy meleg tovább fokozza az időjárási szélsőségeket. Ha nem kezeljük az üvegházhatású gázok növekedését, amelyek felmelegítik bolygónkat, akkor a hőhullámok csak forróbbak és intenzívebbek lesznek.

Borítókép: Az athéni Akropoliszról távoznak turisták 2023. július 14-én a forróság miatt Görögországban. A következő napokban a 44 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet az egyes térségekben. (Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.