Az amerikai sztárügyvéd szerint sem jogosak a Trump ellen felhozott vádak

„Összességében úgy tűnik, hogy ez a vádirat nem szolgálja a pártatlan igazságszolgáltatás érdekeit. Úgy tűnik, hogy ez a büntető igazságszolgáltatási rendszer pártpolitikai előnyök mentén való fegyverként használásának újabb megnyilvánulása” – írja az Egyesült Államok egyik leghíresebb ügyvédje és a Harvard Egyetem jogi karának emeritus professzora, Alan Dershowitz a Donald Trump volt amerikai elnök elleni, kedden közzétett vádirat elemzésében.

Kónya Rita
Forrás: The Telegraph2023. 08. 04. 11:06
TRUMP, Donald
Washington, 2023. augusztus 3. Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozik az arlingtoni Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülõtéren 2023. augusztus 3-án, miután vádismertetésre megjelent a washingtoni szövetségi bíróságon. A volt elnököt többek között az Egyesült Államok rovására bûnszövetkezetben elkövetett csalással és hivatalos eljárás akadályozásával vádolják a 2020-as elnökválasztás utáni hatalomátadással kapcsolatban. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dershowitz szerint a vád lényege, hogy Trump tudta vagy tudnia kellett volna, hogy a választást tisztességes körülmények között veszítette el, ezért volt jogellenes, hogy megkérdőjelezte az eredményt.

Csakhogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság a szólásszabadságot garantáló első alkotmánykiegészítésre hivatkozva többször kimondta, hogy nem létezik olyan, hogy hamis vélemény. Minden amerikainak joga van tévedni, és téves véleményét a nyilvánosság elé is tárhatja, amennyiben tényleg hisz benne – indítja érvelését a Harvard professzora.

Képzeljük el, milyen lenne a világ, ha minden olyan politikust, aki a megválasztása érdekében füllentett, büntetőeljárás alá vonnának és börtönbe zárnának. A törvényhozási üléseinket az Allenwood börtönben kellene tartani, nem pedig a kongresszus termeiben

− írja Dershowitz.

Ráadásul a professzor szerint maga a vádirat sem felel meg a tisztesség azon mércéjének, amit Trumpon számonkér. Míg hosszasan idézi Trumpnak az ominózus január 6-i eseményeket megelőző beszédét, kihagy belőle két kulcsfontosságú szót: „békésen” és „hazafiasan”. Ezekkel a szavakkal együtt a beszéd az első alkotmánykiegészítés által védett érdekérvényesítés volt, nem pedig uszítás. (Az utóbbival egyébként nem is vádolták meg Trumpot.)

A kihagyással elkövetett hazugság ugyanolyan súlyos, mint a tettileg elkövetett hazugság, különösen egy olyan jogi dokumentumban, mint egy vádirat

− mutat rá Dershowitz.

Emellett az ügyészeknek bizonyítaniuk kell, hogy Trump tisztában volt vele, hogy elvesztette a választást, márpedig a 45 oldalas vádiratban a sztárügyvéd nem talált olyan bizonyító erejű vallomást, ami erre mutatna. Az ellenkezőjére annál többet.

Ahogy Thomas Jefferson írta több mint 200 évvel ezelőtt: »Semmi félnivalónk nincs egyesek demoralizáló érvelésétől, ha mások szabadon bizonyíthatják tévedésüket…«. A hamis politikai véleményekre alkotmányosan megfelelő válasz az eszmék nyílt piaca, nem pedig a cenzúra zárt börtöncellái

− vonja le a következtetést a professzor.

További probléma, hogy ha a tárgyalást Washingtonban, az ország leginkább Trump-ellenes szegletében tartják, az esküdtszék könnyen figyelmen kívül hagyhatja az első kiegészítést és elítélheti Trumpot. Egy esetleges fellebbezésnél, főleg, ha a Legfelsőbb Bíróság elé kerül az ügy, már megdőlhet az ítélet.

Mint azt megírtuk, hasonló esetre egy másik jogtudós, Jonathan Turley, a George Washington Egyetem közjogi professzora, példát is hozott egy hasonló elemzésben, amelyet a USA Today közölt.

Egy 2016-os esetben a korrupcióval vádolt volt virginiai kormányzó, Bob McDonnell ellen 11 vádpontban hozott ítéletet a Legfelsőbb Bíróság egyhangúlag hatályon kívül helyezte. John Roberts főbíró akkor azt írta, hogy a szövetségi ügyészek követhetetlen meghatározásra támaszkodtak a politikai vezetők elleni büntetőjogi vádakat kiváltó cselekmények tekintetében.

Dershowitz a jogi tanácsadáshoz való jog veszélyeztetését is látja a Trump elleni vádiratban. A dokumentum megemlít nehány vád alá nem helyezett „bűntársat”, akik valószínűleg Trump ügyvédei lehetnek. Így Trumpnak meglehetősen nehéz lesz arra hivatkoznia, hogy a választás eredményének megkérdőjelezésekor az ő tanácsukra támaszkodott. Egyúttal a jogászoknak is veszélyes üzenetet küld – ki fogja elvállalni ezek után Trump vagy más ellentmondásos politikusok képviseletét?

Összességében úgy tűnik, hogy ez a vádirat nem szolgálja a pártatlan igazságszolgáltatás érdekeit. Úgy tűnik, hogy ez a büntető igazságszolgáltatási rendszer pártpolitikai előnyök mentén való fegyverként használásának újabb megnyilvánulása

– értékel a jogtudós.

Szerinte ha egy főügyész az elnöke legfőbb politikai ellenfelét akarja bíróság elé állítani, az ügynek olyan sziklaszilárdnak kell lennie, hogy kétség se férhessen a pártatlansághoz, márpedig ezzel a vádirattal nem ez a helyzet – zárja érvelését Alan Dershowitz a The Telegraph hasábjain.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozik az arlingtoni Ronald Reagan Washingtoni Nemzeti Repülőtéren 2023. augusztus 3-án, miután vádismertetésre megjelent a washingtoni szövetségi bíróságon (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.