Gyenge lábakon állnak a Trump ellen felhozott vádak

Megoszlanak a vélemények a Donald Trump volt amerikai elnök ellen felhozott legfrissebb vádakról. Míg Jack Smith különleges ügyész sziklaszilárdnak tartja az ügyet, egyes jogi szakértők szerint a vádak igencsak gyenge lábakon állnak, szembemennek nem csupán több legfelsőbb bírósági döntéssel, de a szólásszabadságot garantáló első alkotmánykiegészítéssel is.

Kónya Rita
2023. 08. 04. 5:30
TRUMP, Donald
Cedar Rapids, 2023. július 19. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengõ Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Cedar Rapidsben tartott kampánygyûlésén 2023. július 18-án. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legmegdöbbentőbb dolog ebben a vádiratban az, hogy alapvetően csak dezinformációval vádolják Donald Trumpot, ez egy dezinformációs vádirat − mondta Jonathan Turley jogtudós, a George Washington Egyetem közjogi professzora a Fox News amerikai televíziós hálózatnak. Szerinte amit a vádirat állít, miszerint Trump valótlanságokat terjesztett, hogy aláássa a 2020-as választás integritását, része a szólásszabadságnak, ami pedig az amerikai alkotmány úgynevezett első kiegészítése által védett jog, így a bíróságok valószínűleg szkeptikusak lesznek ezzel kapcsolatban.

Turley arra is felhívta a figyelmet, hogy feltűnően hiányzik a vádiratból a lázadásra való felbujtás, holott a Trump elleni második impeachment eljárásban a demokraták azzal érveltek, hogy teljesen egyértelmű bizonyítékok vannak erre.

Szerintem komoly jogi problémák vannak ezzel a vádiratban

– összegezte véleményét Turley professzor.

A jogtudós a USA Today amerikai napilap internetes kiadásában publikált cikkében hosszabban is kifejti a washingtoni váddal kapcsolatos véleményét. Írása szerint az ügyészeknek ahhoz, hogy elkaphassák Trumpot, át kell gázolniuk az első kiegészítésen és a Legfelsőbb Bíróság korábbi döntésein.

Felidézi, hogy az Egyesült Államok kontra Alvarez ügyben 2012-ben hozott ítéletében a Legfelsőbb Bíróság 6-3 arányban kimondta, hogy alkotmányellenes a hazugságok büntethetővé tétele egy olyan politikus ügyében, aki katonai kitüntetésekről hazudott.

A bíróság akkor figyelmeztetett, hogy az ilyen és hasonló állítások kriminalizálása „olyan széles cenzori hatalmat adna a kormánynak, 

amelyre sem e bíróság eseteiben, sem alkotmányos hagyományainkban nem volt példa. E hatalom gyakorlásának puszta lehetősége is borzongást kelt, olyan borzongást, amelyet az első kiegészítés nem engedhet meg, ha a szabad beszéd, a gondolkodás és a diskurzus továbbra is szabadságunk alapját képezi.

Egy másik, 2016-os esetben a korrupcióval vádolt volt virginiai kormányzó, Bob McDonnell ellen 11 vádpontban hozott ítéletet a Legfelsőbb Bíróság egyhangúlag hatályon kívül helyezte. John Roberts főbíró akkor azt írta, hogy a szövetségi ügyészek követhetetlen meghatározásra támaszkodtak a politikai vezetők elleni büntetőjogi vádakat kiváltó cselekmények tekintetében.

Smith különleges ügyész azonban figyelmen kívül hagyta ezeket a precedenseket.

A szólásszabadsághoz való jog mellett a vádirat másik komoly gyenge pontja, hogy az arra alapoz, hogy Donald Trump tisztában volt vele, hogy az általa a választási eredményekkel kapcsolatban tett állítások hamisak. Igen ám, csakhogy Trump azt mondta, amit a jogászoktól és a tanácsadóitól hallott – tehát a különleges ügyész gyakorlatilag azt kéri számon rajta, hogy hitt a saját ügyvédeinek.

Ezzel kapcsolatban külön érdekesség Smith azon megjegyzése, hogy Trump hamis állításokat fogalmazott meg a szavazógépek pontosságával szemben a választás eredményének megtámadásakor. Turley professzor szerint a demokraták ügyvédei is hasonló állítást fogalmaztak meg 2021-ben, mondván, a New York-i választásokon több ezer szavazatot cserélhettek vagy változtathattak meg a szavazógépek.

Ez is dezinformációs bűncselekmény volt?

− teszi fel a költői kérdést a professzor.

Smith azért emelt vádat Trump ellen, mert a volt elnök állítólag hamis állításokat terjesztett arról, hogy a választáson eredményt meghatározó csalás történt, és hogy valójában ő nyert. De hogyan lehet jogilag bizonyítani, hogy Trump valóban nem hitte el a hamis állításait? És még ha be is lehet bizonyítani, hogy Trump hazudott, hogyan lehet jogilag megkülönböztetni a valótlanságait azoktól a hazugságoktól, amelyeket más politikai vezetők mondtak az évek során? A politikában mikor lépi át egy hamis állítás a bűncselekmény határát?

– fejtegeti Turley a vádemeléssel kapcsolatos sarkalatos problémákat.

Egy pocsék ügy 

– Egy pocsék ügy − így jellemezte a vádiratot Andy McCarthy volt szövetségi ügyész és New York déli körzetének helyettes államügyésze, szintén a Fox Newsnak nyilatkozva.

Szerintem minden vádpontban jelentős jogi problémák vannak, és akkor még el sem jutottunk addig a bonyolult problémáig, hogy megpróbáljuk bizonyítani Trump szándékát

− mondta McCarthy. A volt ügyész szerint az ügy nem felel meg a csalás azon definíciójának, amelyet a Legfelsőbb Bíróság idén májusban tett közzé. 

A Legfelsőbb Bíróság nagyon világossá tette, hogy a csalás a szövetségi jogban olyan terv, amelynek célja, hogy valakitől pénzt vagy fizikai tulajdont csaljanak ki

– magyarázta McCarthy, hozzátéve, hogy ez pontosan az a fajta ügy, amelyre a Legfelsőbb Bíróság azt mondta az ügyészeknek, hogy ne vigyék perre.

McCarthy szerint minimum vitatható a jogellenes összeesküvés vádja is, amely a friss vádirat legsúlyosabb, a súlyosbító körülmények miatt akár halálbüntetéssel sújtható pontja. 

Smith különleges ügyész egy olyan törvényt használ, amelyet közvetlenül a polgárháború után hoztak, és amely valójában a Ku-Klux-Klannak a déli fekete szavazók elleni erőszakos megfélemlítését vette célba, és aminek semmi köze ahhoz, amiről itt szó van

− magyarázta McCarthy.

A volt ügyész szerint 

az igazságügyi minisztérium szívesen megvádolná Trumpot lázító összeesküvéssel, de a probléma az, hogy ő azt mondta, hogy a Capitoliumhoz való békés felvonulást támogatja. Ez lehet, hogy hülyeség volt, de nem bűncselekmény

– fogalmazott a jogász. A volt ügyész szerint a cél az lehet, hogy a tárgyaláson, amely valószínűleg a választási küzdelem kellős közepén zajlik majd, előhozakodhasson a capitoliumi zavargás bizonyítékaival, és ezáltal a lázadás képeit a szavazók lelki szemei előtt tartsa a 2024 novemberében esedékes elnökválasztásig.

Mások azonban jogosnak tartják a vádakat

Ugyanakkor nem minden jogi szakértő tartja gyengének a Donald Trump ellen felhozott vádakat.  Laurence Tribe, a Harvard Egyetem alkotmányjogi professzor emeritusa nagyon is megalapozottnak tartja a dokumentumban említett tényállásokat.

A tényszerű részletek, ha igazak, ahogyan állítják, nem hagynak Trumpnak legitim jogi védekezési lehetőséget. És az összes elmarasztaló közvetlen megszólalás forrásai, beleértve azokat is, amelyeket maga Trump úr mondott, mind olyan személyek, akiket ő maga választott ki az iránta való lojalitásuk miatt − nincs elképzelhető indítékuk a hazugságra. És kizárt, hogy ennyire súlyos dolgokra rosszul emlékezzenek

− mondta Tribe. A Fox Newsnak arról is beszélt, hogy Trump egyetlen reménye, hogy olyan valaki üljön az elnöki székbe, aki megkegyelmez neki, vagy ráveszi az igazságügyi minisztériumot, hogy ejtse az ügyet.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.