Besétálhat-e a börtönből a Fehér Házba Donald Trump?

A minap robbant a hír, hogy Jack Smith különleges ügyész vádat emelt Donald Trump volt amerikai elnök ellen a Capitolium 2021. január 6-i ostroma és az ahhoz vezető események miatt. Hogyan érintheti az újabb vádemelés a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyt toronymagasan vezető Trump esélyeit? Egyáltalán elítélhetik a választás előtt? Ha igen, milyen büntetésre számíthat? Lapunk kérdéseire a Nézőpont Intézet elemzője, Erdélyi Rezső Krisztián válaszolt.

Kónya Rita
2023. 08. 03. 5:30
TRUMP, Donald
Cedar Rapids, 2023. július 19. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengõ Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Cedar Rapidsben tartott kampánygyûlésén 2023. július 18-án. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt elnök ellen jelenleg három különböző eljárás folyik. Egy állami eljárás New Yorkban, hallgatási pénz fizetése és ehhez kapcsolódóan üzleti dokumentumok meghamisítása miatt, egy szövetségi ügy Floridában, bizalmas dokumentumok helytelen kezelése miatt, és a politikai szempontból talán legrelevánsabb, a frissen indult washingtoni szövetségi ügy, amelyet a 2021. januári események kapcsán indított az igazságügy miniszter által kijelölt különleges ügyész, Jack Smith.  

Donald Trump volt amerikai elnök ellen a Capitolium ostroma és az ahhoz vezető események miatt emeltek vádat

A két szövetségi vádiratnak összesen 44 pontja van. A Donald Trump elleni vádak közül a legsúlyosabb a friss vádirat négy vádpontjának egyike,  a „jogok elleni összeesküvés”. Ennek alap tényállása tíz évig terjedő börtönnek büntethető, azonban ha a rendelkezés hatálya alá tartozó cselekmények halálos kimenetelűek, az elkövető akár halálbüntetést is kaphat – márpedig a 2021. január 6-i eseményeknek volt halálos áldozata.

„A január 6-i eseményekkel kapcsolatos vádak a legveszélyesebbek Donald Trumpra nézve, hiszen ha itt bűnösnek mondják ki, akár a szövetségi hivatalok viselésétől is eltilthatják a XIV. kiegészítés értelmében” – magyarázza lapunknak a Nézőpont Intézet elemzője. Erdélyi Rezső Krisztián hozzátette, „a demokraták természetesen gyors tárgyalást akarnak az ügyben – ezt Adam Schiff, az eseményeket vizsgáló bizottság egykori tagja is megerősítette –, de egyelőre lehetetlen megmondani, hogy ez az ügy mikor lép tényleges bírósági szakaszba, leszámítva a bíró előtt való első megjelenést, ami e csütörtökön lesz. Itt ugyanakkor csak a vádak formális ismertetésére kerül sor.”

Kérdés persze, hogy egyáltalán meddig juthatnak az idén megindult eljárások a jövő év novemberében esedékes elnökválasztásig. „Kevéssé valószínű, hogy a mar-a-lagói dokumentumkezelési ügy lezárulna az elnökválasztásig. Ez ugyanakkor nem is feltétlenül célja az egykori elnök ellehetetlenítését célzóknak.” 

A vádak folyamatos lebegtetése ugyanis sokkal rombolóbban hathat a nem elkötelezett Trump-szavazók körében

− emelte ki a szakértő. 

Fontos kihangsúlyozni, hogy Aileen Cannon bírónő 2024 májusára tűzte ki a tárgyalást az ügyben, míg a republikánus előválasztás január 15-én veszi kezdetét az Iowa-i caucussal. Ez viszont azt jelenti, hogy Donald Trumpnak úgy kell részt vennie a kampányban, hogy közben legalább három per zajlik ellene.  

Ráadásul a novemberi elnökválasztás előtt hozzávetőleg fél év alatt kellene az egész jogi procedúrát végig vinni, ami szinte kizárt. Arról nem beszélve, hogy Cannont még elnökként Donald Trump nevezte ki a dél-floridai kerületi bíróságra, ami miatt folyamatos támadások alatt fog állni 

– mutat rá Erdélyi.  

„Ezzel együtt bármilyen büntetést is rónak ki rá, az a választásig nem fog megszületni. Minősített iratok esetében természetesen lehetséges a börtönbüntetés és láttunk is már embereket a börtönből kampányolni, de ezekben az esetekben országosan ismeretlen (ön)jelöltekről volt szó, akikhez képest Donald Trump esete minőségileg új kategóriát jelentene” – jegyezte meg a szakértő kiemelve, hogy 

Trump híveit jó eséllyel megerősítené egy börtönbüntetés, de kiszámíthatatlan, hogy az hogyan hatna a tőle balra álló republikánus szavazókra, vagy a független szavazókra.

Ami az esetleges halálbüntetést illeti, azt elképzelhetetlennek tartja a szakértő. „A börtön és a szövetségi hivataltól történő eltiltásnál súlyosabb büntetés kiszabása gyakorlatilag kizárt. Érdemes megemlíteni, hogy a polgárháború után a Konföderáció elnökét és alelnökét sem ítélték halálra, sőt utóbbi később tagja lett a képviselőháznak.”

Elméletileg persze az is elképzelhető, hogy valamelyik, vagy akár mindegyik eljárás vádalkuval zárul, ez azonban nem tartozik a valószínű forgatókönyvek közé. 

Egy vádalkuval Trump örökre lemondana a politikáról, ami az elmúlt évek fényében jelentős presztízsveszteséget jelentene számára. Ennélfogva ez a lehetőség jelenleg a legkevésbé valószínű. Már csak azért sem, mert bizonytalan, hogy bármelyik szövetségi eljárás lezárul-e az elnökválasztásig, amit, ha megnyer, akár fel is menthetik a vádak alól.

A vádemelések dacára a tucatnyinál is több republikánus elnökjelölt-aspiráns között magasan Trump támogatottsága a legmagasabb. 

Legközelebbi riválisa, Ron DeSantis floridai kormányzó nemhogy közelebb nem tudott férkőzni hozzá, de inkább lemaradni látszik a versenyben.

„DeSantis kormányzó azon republikánusok szemében számított reménysugárnak, akik véget akartak vetni a párt Trump-dominanciájának. A kampány eddigi részében viszont sokan nem azt kapták, amit vártak. A kormányzó habitusa homlokegyenest az ellentéte Trumpénak, így akkora médiahátszelet sem tud csapni. Arról nem beszélve, hogy Trump mögött áll egy stabil támogatói bázis és a saját térfelén nincs kihívója, míg a magukat centristának mondó jelöltek sokasága szétforgácsolja a szavazatokat. Nagy kérdés, hogy az előválasztás után – amit a most ismert számok alapján elveszít – lesz-e szövetségi szinten politikai jövője” – értékelte a floridai kormányzó esélyeit Erdélyi.

Elméletben az amerikai elnöknek megvan a jogi lehetősége arra, hogy elhalassza a választást a gyakorlatban azonban nem lát rá esélyt a szakértő. „Az elnökválasztást – igaz korlátozásokkal – a polgárháború alatt is megtartották, így annak elhalasztása valószínűtlen. Biden aligha helyezkedne szembe azzal a Lincolni gondolattal, mely szerint »választások nélkül nem lehet szabad a kormányzatunk«. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen lépés valószínűleg őrá nézve lenne leginkább katasztrofális hatással. Ez ugyanis gyengeséget – és a mi még rosszabb – félelmet mutatna. Sokkal inkább bízhat abban, hogy Donald Trump megnyeri ugyan a republikánus elnökválasztást, de az általános választásokon a saját hívein kívül keveseket tud megszólítani.”

A legfrissebb vádemelésre érdekes módon épp azután került sor, hogy a képviselőház felügyeleti bizottságának vezetője, James Comer nyilvánosságra hozta az elnök fiának, Hunter Bidennek egy korábbi közeli barátja és üzlettársa, Devon Archer hétfői zárt ajtók mögötti tanúvallomásának egyes részleteit, amelyek cáfolni látszanak a Fehér Ház azon folyamatosan ismételt állítását, hogy Joe Biden sosem beszélt a fiával annak üzleti ügyeiről és nem vett részt azokban. 

A felügyeleti bizottság már korábban belengette, hogy megindítanák az úgynevezett impeachment eljárást Biden elnök ellen, a szakértő azonban erre nem lát reális lehetőséget. Indoklása szerint „egy Joe Biden elleni impeachmentnek a törvényhozás jelen állása mellett nincs realitása. Még ha össze is tudnák fogni a teljes képviselőházi republikánus frakciót – ami a centristák miatt kétséges –, a de facto demokrata többségű szenátusban elbukna a vád.” 

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Cedar Rapidsben tartott kampánygyűlésén 2023. július 18-án (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.