Egy nagyvárost is benépesítenének a britekhez érkező migránsok

Míg a brit vezetés a nemzetközi összefogásban hisz, addig a francia hatóságok új eszköz bevetésével fékeznék meg az illegális bevándorlást. Mindeközben újabb tragédia történt a La Manche csatornán.

Homoky Réka
Forrás: Le Figaro, Valeurs Actuelles2023. 08. 12. 13:45
Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, 2022.06.15-én. (Fotó: Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, 2022.06.15-én. (Fotó: Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia fuldoklik a migráció alatt, hihetetlen mennyiségű, több mint százezer, egész pontosan 100 715 ember kelt át 2018 óta a Franciaország és a szigetország között húzódó La Manche csatornán, egytől egyig illegális migránsok, derült ki a Le Figaro cikkéből. 

Fél évtized alatt tehát annyi illegális bevándorló jutott át brit földre, amennyi elég lenne egy tekintélyes méretű nagyváros benépesítéséhez, ennek csaknem fele, 45 ezer ember a tavalyi évben érkezett Franciaországból, ami abszolút rekordnak számít. 

Idén az év eleje óta eddig 15 826 illegális migránst regisztráltak a hatóságok, ami csökkenő tendenciát jelent ugyan, de a minap, csütörtökön megdőlt az idei évre vonatkozó napi rekord, miután 755 migráns kelt át illegális módon a La Manche csatornán.   

Mindez történt annak ellenére, hogy a brit kormány az utóbbi időben szigorúan lép fel az illegális bevándorlással szemben. 

Mivel az észak-franciaországi Calais kikötőjének és a két országot összekötő ötven kilométer hosszú Eurotunnel nevű vasúti alagút termináljának lezárása megnehezítette, sőt ellehetetlenítette a migránsok teherautókkal történő szállítását, a csempészeknek új útvonalat kellett keresniük, így a tengeri utat választották. Ennek tudható be a La Manche forgalmának ugrásszerű növekedése.  

A helyzet komoly politikai visszhangot kapott a szigetországban, ahol jövőre parlamenti választásokat tartanak. Mivel az előzetes felmérések a jelenleg ellenzékben lévő Munkáspárt győzelmét jósolják, Rishi Sunak konzervatív miniszterelnök ígéretet tett rá, hogy megállítja a migránsokat szállító hajókat, ezzel kapcsolatban a Twitteren tette közzé azt az öt intézkedést, amivel megállítaná az illegális bevándorlást a La Manche-on. 

Az első pont értelmében új törvényeket vezetne be, miszerint, ha valaki illegálisan lép be az Egyesült Királyság területére, nem maradhat az országban, akármennyire keményen próbálkozik is.  

A második intézkedés részeként létrejött egy megállapodás Franciaországgal, amely már a kiindulópontnál megállítja az illegális migránsokat szállító csónakokat, még mielőtt átszelhetnék a csatornát. Rishi Sunak Albániával is egyezséget kötött, melynek köszönhetően már kilencven százalékkal sikerült csökkenteni az átkeléseket. 

A harmadik pontban Sunak kiemeli, hogy ötven százalékkal növelte a razziákat az illegális bevándorló munkavállalók tevékenységének felszámolása érdekében. Negyedik intézkedésként a brit miniszterelnök ígértet tett arra, hogy véget vet annak az eljárásnak, melynek értelmében szállodákban helyezik el a migránsokat, az adófizetők pénzén. 

Az ötödik pontban leszögezte, hogy az Egyesült Királyságban történő menedékkérelem egyetlen módja a biztonságos és legális utak használatát követően lesz lehetséges. 

A brit miniszterelnök kiemelte, tudja, hogy a britek számára prioritást élvez az illegális bevándorlókat szállító csónakok megállítása, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ezt végrehajtsák.

Az utóbbi pár napban humanitárius civil szervezetek körében nagy felháborodást keltett a brit kormány azon intézkedése, hogy a Bibby Stockholm nevű lakóuszályra telepített menedékkérő bevándorlókat, miközben a hajó vízrendszerébe fertőzés került. 

Suella Braverman belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt írta a Twitteren, hogy a hajón tartózkodó emberek egészsége és jóléte a kormány legfőbb prioritása, ezért elővigyázatosságból mind a 39 menedékkérőt, akik a héten érkeztek a hajóra, elszállítják a hajóról, amíg elvégzik a további vizsgálatokat. 

Mindeközben a francia hatóságok is azon dolgoznak, hogy megfékezzék az illegális átkeléseket a csatornán, ennek érdekében új eszközöket vetnek be, betontömböket telepítenek, és köztük láncokat feszítenek ki a Canche folyó fölött ívelő Étaples híd tövében. A hely az utóbbi időben igen népszerű találkozási pontja lett a migránsoknak és az őket fuvarozó csempészeknek, akik innen juttatják el ügyfeleiket a tengerpartra. A Valeurs Actuelles nevű francia lap értesülései szerint ezzel az új módszerrel próbálják a hatóságok megakadályozni a csempészek kikötését a folyóparton.  

Úgy tűnik azonban, hogy hiába a brit és a francia vezetés minden erőfeszítése, a migránsok továbbra is közlekednek a La Manche-on. A sok átkelés közepette balesetek is történnek, a legutóbbi éppen szombaton történt.

A prefektus tájékoztatása szerint augusztus 12-re virradó éjjel felborult egy csónak, többtucatnyi menekülttel a fedélzetén. Az első értesülések alapján eddig 37 személyt sikerült kimenteni, öt ember a tengerbe veszett, és a brit és francia hatóságok helikopterrel keresnek további öt-tíz személyt. 

    

Borítókép: Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba 2022. június 15-én. (Fotó: Ben Stansall/AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.