Politikai egységet sürgetnek az árvíz utáni újjáépítésben + videók

Robert Golob szlovén miniszterelnök és Janez Jansa volt miniszterelnök, jelenlegi ellenzéki vezető a politikai egység szükségességét hangsúlyozta az országot kiemelten sújtó árvíz utáni újjáépítésben.

Magyar Nemzet
2023. 08. 22. 14:01
null
Stahovica, 2023. augusztus 5. Árvíz lerombolta híd a szlovéniai Kamnik környékén fekvõ faluban, Stahovicában 2023. augusztus 5-én. A szlovén kormányfõ szerint az országot történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtja, a heves viharokban és áradásokban négy ember életét vesztette, és akár 500 millió euró kár is keletkezhetett. MTI/AP/Miro Majcen Fotó: Miro Majcen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Golob szlovén miniszterelnök és Janez Jansa volt miniszterelnök, jelenlegi ellenzéki vezető a politikai egység szükségességét hangsúlyozta az országot kiemelten sújtó árvíz utáni újjáépítésben, nyilatkozataikat a 24ur című szlovén hírportál ismertette kedden. Golob és Jansa Szlovénia legnagyobb kereskedelmi csatornájának, a POP TV-nek egy hétfő esti műsorában volt vendég.

Jansa bejelentette: pártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) támogatni fogja azt a sürgősségi törvényt, amelyet a kormány jelenleg dolgoz ki.

Golob szerint szükség van arra, hogy a politikusok kerüljék a harcot akkor, amikor szükségintézkedéseket kell hozni, mert azok csak így lehetnek jók és gyorsan elfogadhatók.

Jansa úgy vélte: mindenkinek arra kell összpontosítania, hogyan lehet segíteni az embereken, és miként lehet megteremteni a gyors újjáépítés feltételeit.

A múlt héten minden politikai párt találkozót tartott, és saját javaslatokat terjesztett elő. A kormány azt tervezi, hogy az ellenzék által tett javaslatok egy részét elfogadja.

Golob jelezte: támogatni fogják az ellenzéki Új Szlovénia (NSi) javaslatát egy rendhagyó újjáépítési alapról, és egyetértenek az SDS-szel abban, hogy fel kell gyorsítani az árvízvédelmi intézkedések engedélyezési eljárásait, és csökkenteni kell az újjáépítéshez szükséges bürokráciát.

Hozzátette: a kormány kedden találkozót tart a bankokkal és a biztosítótársaságokkal az újjáépítés finanszírozásának megteremtéséről is.

Minden érdekelt félnek, a szakszervezetektől a munkaadókig, a bankárokig és a nyereséges vállalatokig […] ugyanazt fogják mondani: az egész társadalomban szolidaritásra van szükség. Mindenkinek a képességeihez mérten kell hozzájárulnia 

– hangsúlyozta.

A két politikus reagált a kormányfő elleni támadásokra is a közösségi médiában, amely amiatt harapódzott el, hogy Jansa fizikai munkával segített az árvíz sújtotta területeken, míg Golob nem.

Jansa szerint nem a miniszterelnök feladata, hogy lapátot ragadjon. „Én voltam miniszterelnök, és ilyen helyzetekben könnyebb egy lapátot a kezembe venni és közvetlenül segíteni, mint ezernyi dilemmával és döntéssel szembenézni” – húzta alá.

Golob szerint mindenkinek segítenie kell, ahogy csak tud. „Ha én lettem volna az ellenzék vezetője, ugyanígy cselekedtem volna, csatlakoztam volna az emberekhez, és támogattam volna a gyors cselekvést” – mondta Golob, aki köszönetet mondott Jansának a politikai egységért.

Szlovéniát a közelmúltban története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. A kormányfő szerint a heves esők okozta áradások – amelyek az ország területének kétharmadát érintették – milliárdos nagyságrendű károkat okoztak. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.

Borítókép: Árvíz lerombolta híd a szlovéniai Kamnik környékén fekvő faluban, Stahovicában 2023. augusztus 5-én (Fotó: MTI/AP/Miro Majcen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.