Életeket mentettek a magyar helikopteresek Szlovéniában

Csak az elismerés hangján lehet beszélni a magyar katonák és a honvédség Airbus H145M helikoptereinek eddigi tevékenységéről, teljesítményéről.

Magyar Nemzet
2023. 08. 12. 8:43
H145 helikopter Forrás: Magyar Honvédség Facebook oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár két H145-ös helikoptere augusztus 7-e, hétfő reggel óta segíti a mentést az árvíz sújtotta Szlovéniában. A Honvédelem.hu Bali Tamás ezredessel, a szolnoki alakulat, egyben a szlovéniai művelet parancsnokával készített rövid interjút a mentési munkálatok eddigi tapasztalatairól.

Az alakulat parancsnoka elmondta: 

Szlovénia először miniszteriális szinten, majd a NATO katasztrófavédelmi riasztási rendszerén keresztül kért gyors segítséget, amire a Magyar Honvédség azonnal reagált. 

– Augusztus 6-án, vasárnap 11 órakor kezdődött a szervezés, 18 órakor már fel is szállt a két H145-ösünk, és áttelepült Nagykanizsára. Ilyen feladat esetén egy helikopteren két pilóta, egy fedélzeti rendszerkezelő, illetve egy életmentő deszantos tartózkodik, tehát négyfős a személyzet, így a dandárunktól nyolcan repültek át. Ezt követte az úgynevezett földi lépcsőnk, a repülőműszakijaink és a töltőgépjármű személyzetének áttelepülése – ekkor összesen 14 fő érkezett Szolnokról Nagykanizsára. Vasárnap este nyolc órakor készenlétet jelentettünk, de mivel éjszaka nem kérték, hogy részt vegyünk a mentésben, másnap reggel kezdődött a művelet – sorolta fel a gyors kitelepülés mozzanatait a parancsnok.

Hétfő reggel nyolc órakor indultak el a honvédség helikopterei Slovenj Gradec repülőterére, a mentéskoordináló központba, ide szállt le a két H145M-ös, itt kapták meg a feladataikat, ide repültek át minden reggel Magyarországról. 

 

– A szlovén kollégák úgy szervezték meg a katasztrófaelhárítás logisztikáját, hogy Slovenj Gradec repülőterére juttatnak el kenyeret, tartós élelmiszert, gyógyszert, mindent, ami szállításra vár. Mi felpakolunk, és a megadott koordináták alapján elvisszük az emberekhez – számolt be az akcióról Bali Tamás, aki azt is elmondta, hogy 

embereket is kellett mentenie a magyar egységnek. Két alkalommal történt, hogy egy-egy idősebb úriembert kellett kórházba szállítani a kísérőjükkel, mert azonnali segítségre szorultak. 

Mindketten olyan vízzel elzárt területen tartózkodtak, ahová még hajóval, csónakkal sem lehetett eljutni. Megvadult, zúgó patakok zárták el őket, lehetetlen volt azokon átkelni. Illetve kimentettünk egy hölgyet is, akinél beindult a szülés, úgyhogy őt nagyon gyorsan kellett kiemelni és kórházba vinni

 – ismertette az életmentő akciókat az ezredes.

Bali Tamás elmondta: a kitelepült katonák jól bírják a mentési feladatok jelentette terheket. 

 

Fotó: MTI/Szabó János / Honvédelem.hu

– Az állomány tagjai megkapták a megfelelő kiképzést, felkészülten érkeztek Szlovéniába. Mivel a Honvédelmi és haderőfejlesztési programban folyamatosan érkeznek az új helikopterek, kollégáim most már megfelelő óraszámban repülnek és tudnak gyakorolni. Így a Szlovéniában kapott terhelés kezelhető, elég hosszan tudnánk még folytatni a segítségnyújtást – jegyezte meg. 

Ami a gépeket illeti, a parancsnok szerint a gépek olyan felszereltséggel bírnak, hogy nincs olyan igény, például a személymentés terén, amit ne tudnának kielégíteni velük. 

– Számunkra most zajlott le a H145-ösök éles tesztje, és nem tapasztaltunk olyan problémát, ami akadályozta volna a munkánkat. A technika az igényeinknek megfelelően, teljes egészében kiszolgált minket és az árvízi katasztrófavédelmi feladatot – zárta a beszélgetést Bali Tamás.

 

Borítókép: A szolnoki dandár két H145M könnyű, többcélú helikoptere Nagykanizsára települt, onnan repültek bevetéseket (Fotó: Magyar honvédség/Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.