Szerencsétlenkedés vagy hazugság volt Joe Biden legújabb megszólalása?

Biden elnök azzal dicsekedett, hogy ő győzte meg az egyik szenátort, hogy szavazza meg a polgárjogi törvényt, ez azonban a körülmények fényében aligha lehet igaz. Hogy csak egy demenciában szenvedő idős ember nyelvbotlása volt vagy szándékos hazugság, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni, de Biden máskor is igazította már az igazságot hallgatósága elvárásaihoz.

Kónya Rita
2023. 08. 29. 10:42
BIDEN, Joe
Washington, 2023. augusztus 16. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az amerikai inflációcsökkentési törvény aláírásának évfordulója alkalmából a washingtoni Fehér Házban 2023. augusztus 16-án. Biden 2022 augusztusában írta alá a törvényjavaslatot, amely többek között 430 milliárd dollár támogatást tartalmaz adókedvezmény formájában a zöld gazdasághoz kapcsolódó, az Egyesült Államokban gyártott termékekre. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy jogászokból álló polgárjogi csoport megalakulásának hatvanadik évfordulója alkalmából mondott beszédében Joe Biden amerikai elnök azzal kérkedett, hogy ő győzte meg az egyik dél-karolinai szenátort, hogy szavazza meg a polgárjogi törvényt.

Az állítással csupán az a bökkenő, hogy az említett törvényt 1964-ben fogadták el, amikor Biden csupán 21 éves volt, és legfeljebb álmodozhatott a szenátori székről, amelyet jó pár évvel később nyert el – mutat rá a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A Fehér Ház természetesen ezúttal is igyekezett kimosni az elnököt, szerintük tényleg ő szerezte meg az említett szenátor szavazatát, csak nem a polgárjogi törvény, hanem az 1980-as választójogi törvény elfogadásához.

Bár lehet, hogy csak ártatlan nyelvbotlásról van szó, ami egy nyolcvanéves, jó eséllyel demenciában szenvedő embertől nem ritkaság, megfigyelhető, hogy Joe Biden előszeretettel  ferdíti el a valóságot, ha úgy érzi, hogy ezzel jó pontokat szerezhet aktuális hallgatóságánál. Ennek egyik legfelháborítóbb példája, amikor nemrég a tűzvész által elpusztított Lahaina lakóinak veszteségeit egy 15 évvel ezelőtti konyhatűzhöz hasonlította.

Nem akarom összehasonlítani a nehézségeket, de Jillnek és nekem van egy kis fogalmunk arról, hogy milyen elveszíteni az otthonunkat. Évekkel ezelőtt, most már 15 éve, Washingtonban voltam (…) Villám csapott az otthonunknál egy kis tóba (…) Belecsapott a vezetékbe, és feljött a házunk alá, a… légkondicionáló csatornáiba. Röviden összefoglalva, majdnem elvesztettem a feleségemet, a 67-es Corvette-emet és a macskámat

– idézte az elnököt a Fox News.

Az AP hírügynökség által felkutatott 2004-es beszámoló szerint ugyanakkor a tűz (amelyet egyébként egy korábbi beszédében is megemlített Biden) nem volt nagy, és a ház konyhájára korlátozódott.

Máskor egy fiát a kabuli reptéren történt robbantásos merényletben elvesztő édesanyához azzal lépett oda, hogy tudja, mit érez, mert az ő fiát is zászlóval letakart koporsóban hozták haza.

Ez azonban nem igaz, hiszen Biden idősebbik fia, Beau, bár valóban szolgált Irakban, valójában rákban halt meg az Egyesült Államokban.

Beau Biden 2015-ben halt meg agydaganatban, több mint öt évvel azután, hogy visszatért egyéves iraki szolgálatából. Joe Biden a rákot az iraki égetőgödröknek tulajdonította, bár néha elismerte, hogy nem biztos benne 

− írta a Twitteren a CNN tényellenőrzője, Daniel Dale.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.