A világon először, digitális útlevéllel utazhatnak a finnek

A finn hatóságok az újítás kapcsán hangsúlyozták: zökkenőmentes és gyors határátlépést tesz lehetővé a biztonság veszélyeztetése nélkül.

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews2023. 09. 03. 18:38
Illusztráció. Finnországban kísérleti jelleggel digitális útlevelet tesztelnek. (Forrás: Airport Industry-News / Twitter)
Illusztráció. Finnországban kísérleti jelleggel digitális útlevelet tesztelnek. (Forrás: Airport Industry-News / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Helsinkiből az Egyesült Királyságba repülő finnek mostantól a fizikai útlevél helyett a telefonjukon lévő digitális személyazonosító igazolványt is felmutathatják. A finn határvédelem szerint a digitális úti igazolványok „ugyanolyan megbízhatóak”, mint a fizikai útlevél – hívta fel a figyelmet az újításra az Euronews hírportál.

A Finnair egyes járatain utazók tehát a határellenőrzés során a digitális utazás igazolvány (Digital Travel Credentials, DTC) felmutatásával is azonosíthatják magukat. 

A digitális útlevél valós környezetben való használata a világon először Finnországban valósult meg, amely az észak-európai ország szerint a szokásosnál gyorsabbá és gördülékenyebbé teszi a folyamatot.

A DTC felmutatásával történő utazás egyelőre csak a finn állampolgároknak elérhető, és nekik is csak a Finnair légitársaság londoni, edinburgh-i vagy manchesteri járatain.

Az ország hatósága az újítása kapcsán hangsúlyozta: zökkenőmentes és gyors határátlépést tesz lehetővé a biztonság veszélyeztetése nélkül.

Az érdeklődők a FIN DTC Pilot digitális úti okmány alkalmazásának letöltését követően a rendőrségen kell bemutatniuk a fizikai útlevelüket, amelyet itt digitalizálnak. Ennek során beleegyező nyilatkozatot tesznek és fényképeket is készítenek az arcukról a későbbi arcfelismeréshez. A regisztrációt csak egyszer kell elvégezni, és utána a próbaidőszak végéig – 2024 február – szabadon használhatják.

A digitális útlevelet használóknak a járatuk indulása előtt 36–4 órával az alkalmazáson belül meg kell erősíteniük az utazásukat.

Az utasok a reptérre érkezve pedig egy speciális leolvasóra helyezik a digitális útlevelet, majd egy kamerába nézve a rendszer elvégzi az ellenőrzést.

Az EU egészében lesz digitális útlevél?

Amint arra az Euronews is rámutat, a finn projekt egy szélesebb körű uniós kísérlet része, mivel a blokk az utazási technológia fejlesztésére törekszik.

Tavaly az Európai Bizottság megkereste azokat az országokat, amelyek hajlandóak részt venni a digitális dokumentumok tesztelésében.

 Horvátország akár még ebben az évben saját kísérleti projektet indíthat a zágrábi repülőtéren.

A kísérletek lezárultával a döntéshozók megvizsgálják a tanulságokat, amelyeket egy olyan javaslat részeként fognak felhasználni, amely a digitális útleveleket az Európai Unió többi országában is támogatja majd azok bevezetését.

Borítókép: Illusztráció. Finnországban kísérleti jelleggel digitális útlevelet tesztelnek. (Forrás: Airport Industry-News / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.