Bombázással akarta fenyegetni Szerbiát a NATO tisztségviselője

Gunther Fehlinger izolálná Szerbiát.

2023. 09. 24. 21:07
Security measures increase in Zvecan, northern Kosovo
NATO katona
politikai műveltség
ZVECAN, KOSOVO - JUNE 02: NATO-led International Military Mission to Kosovo (KFOR) increase the security measures in Zvecan on June 02, 2023. Serbs gathered early in the morning in front of the security cordon set up by NATO-led International Military Mission to Kosovo (KFOR) soldiers in front of the municipality of Zvecan. Erkin Keci / Anadolu Agency (Photo by Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: AFP/Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gunther Fehlinger, a NATO Európai Fejlesztési Bizottságának vezetője szerint sürgősen bővíteni kellene a NATO-t, ennek jegyében már jövőre a védelmi szövetség részévé tenné Ausztriát, Koszovót, Boszniát és Ukrajnát – annak ellenére, hogy a négy említett országból kettőnek jelenleg is vitatott határai vannak, egy pedig, Ukrajna, háborúban áll Oroszországgal. Vagyis ha Ukrajna csatlakozna a szövetséghez, azzal az a háború részévé válna.

Emellett Fehlinger az Európai Unió bővítését is eltervezte, majd pedig szorgalmazta, hogy a NATO-tag Albánia, Montenegró és Észak-Macedónia 2024-ben csatlakozzon az EU-hoz. A lázálomban X-ező (twitterező) politikus 2029-re EU-taggá varázsolná Ukrajnát, Boszniát és Koszovót, végül pedig Nagy-Britanniát is ismét a gazdasági tömörülés részévé tenné. 

Fehlinger arra reagált ilyen hevesen, hogy egy koszovói albán rendőr meghalt, egy pedig megsérült, amikor eddig ismeretlen tettesek koszovói rendőrökre támadtak az éjszaka folyamán. Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözéssel, és ezen felbuzdulva a NATO tisztségviselője is azonnal nekiment Szerbiának.

Gunther Fehlinger mesterterve pedig mindösszesen azt a célt szolgálja, hogy véleménye szerint így 2029-re el lehetne szigetelni a világtól Szerbiát, amely továbbra is rendkívül rossz viszonyt ápol az általa szakadár régiónak tekintett déli szomszédjával, Koszovóval.

 A NATO Európai Fejlesztési Bizottságának vezetője még ennél is többet követel. A közösségi oldalán egy másik bejegyzésben javasolja, hogy a NATO azonnal helyezzen kilátásba egy esetleges Szerbia elleni bombázást, hogy megakadályozzák a helyzet eszkalációját.

Gunther Fehlinger végül később bocsánatot kért a kirohanásáért. Egy másik bejegyzésben azt írta, hogy fel fogja hívni Alekszandar Vucsics szerb elnököt, hogy elnézést kérjen.

Borítókép: A NATO vezette koszovói nemzetközi katonai misszió (KFOR). (Fotó: Erkin Keci /Anadolu Agency/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.