Egyre nagyobb a migránsok okozta káosz a Balkánon + videó

Miközben a szerb határon kritikusak az állapotok, Szlovénia megerősítette az ellenőrzést a horvátországi átkelőnél.

2023. 09. 28. 9:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosak a szerb rendőrségi akciók a magyar–szerb határ déli oldalán. Szükség is van rá, hiszen az embercsempészek és a migránsok állandó veszélyben tartják a helyi lakosokat. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, egyre agresszívebbek, lőnek, és most már nemcsak a kerítés mellett húzódó erdő mélyén számolnak le egymással, hanem Szabadkán és más városok közelében is. Az egyik legdurvább véres leszámolás az volt, amikor az észak-bácskai város központjának közvetlen közelében, a Lidl parkolójában lőttek egymásra. 

A magyar–szerb határ teljes hosszában akcióznak a szerb rendőrök, hogy visszaszorítsák az illegális migrációt. A szerb belügyminisztérium munkatársai legutóbb 58, a befogadóállomáson kívül élő illegális migránst találtak egy Zombor térségében végrehajtott kutatás során. Őket befogadóközpontokba szállították, ahol megfelelő elhelyezést biztosítanak nekik. Ez azonban nem jelent megoldást, mert a szerbiai törvények szerint ezek a központok nyitottak, azokat bármikor elhagyhatják a bevándorlók. A szerb rendőrök és különleges egységek már az elmúlt években is több akciót végrehajtottak a migránsok begyűjtésére, így volt ez 2022-ben Horgoson is.

A migránsok ráadásul a magyar határvadászokra is rátámadnak.

Ám nem csak Magyarország felé aktív az útvonal, a Balkán szinte összes országa az illegális bevándorlás problémájával küzd. 

A megnövekedett migrációs nyomás miatt Szlovénia megerősítette a rendőrségi ellenőrzését a horvátországi átkelőnél. A szerbiai Nova Televízió beszámolója szerint járőrök állomásoznak közvetlenül a határátkelőhelyek mögött, hogy megállítsák a Szlovéniába belépő autósokat. 

Mostantól kezdve megváltozott működési módra tért át a rendőrség a horvátországi államhatár ellenőrzésében. A megnövekedett illegális határátlépések miatt van erre szükség. Horvátország schengeni csatlakozása óta az ország belsejében úgynevezett  kompenzációs intézkedéseket végrehajtó mobil járőrök tevékenykedtek, most hozzájuk csatlakoztak a volt határátkelők környékén fokozott ellenőrzést végző járőrök

 – jelentette nem hivatalos információk alapján a helyi sajtó. Hozzátették: a határ fokozottabb ellenőrzéséről nem a kormány döntött, hanem a belügyminisztérium határozott.

A hivatalos adatok is azt bizonyítják, hogy szükség van a szigorúbb ellenőrzésre.

 A szlovén rendőrség az év elejétől augusztus végéig 36 137 illegális határátlépést regisztrált Szlovénia és Horvátország között. A múlt év azonos időszakában 13 601 jogosulatlan bejegyzést dolgoztak fel. Ez az jelenti, hogy egy év alatt csaknem megháromszorozódott a migránsok száma.

A horvát elnök a migrációs nyomásra reagálva azt mondta, szerinte a megoldás az lenne, ha felvennék Bosznia-Hercegovinát az Európai Unióba. Zoran Milanovic úgy fogalmazott: nincs semmiféle titkos terv arra nézve, hogy Bosznia-Hercegovina több millió migránssal árassza el Európát, egyszerűen nem működik jól – írja a Beta szerb hírügynökség.

A probléma megoldásának egyetlen módja, ha Bosznia-Hercegovinát mielőbb integrálják az EU-ba

– mondta Milanovic újságíróknak.

A horvát elnök egyúttal reagált a legújabb szlovén intézkedésekre. Az államfő úgy értékelte, Szlovénia ezt a saját, hazai közvéleménye miatt teszi. Mint fogalmazott, ő ezt megérti, de ahogyan hangsúlyozta, a Bosznia-Hercegovinából érkező migránsok problémájára van más megoldás – tette hozzá. Zoran Milanovic éles kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban is, hogy Ukrajna gyorsított tempóban igyekszik az unió felé. 

Ha Ukrajna lehet tagjelölt, akkor Bosznia-Hercegovinának már az EU-ban kellene lennie

 – jelentette ki.

A migrációs helyzetet Andrej Plenkovic horvát kormányfő sem hagyta szó nélkül. A miniszterelnök elutasította, hogy kerítést húzzanak a horvát–boszniai határra. 

Ennek a kormánynak a politikájában soha nem volt és nem is lesz az, hogy kerítést építsen Bosznia-Hercegovina felé, hanem inkább az együttműködés és a horvát határ védelme, valamint az illegális migráció elleni védelem, amely az európai kontinens egyik kulcsproblémája

 – mondta Plenkovic a kormányülésen.

Közölte azt is, hogy az illegális migráció problémáját az EU külső határán, elsősorban Görögország és Bulgária Törökországgal közös határán kell megoldani. Amíg ez nem történik meg, Szerbia felől folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók Magyarországra és Boszniába is. A bosnyák rendőrség legutóbb 20 migránst kapott el, akik csónakokkal akartak átkelni a Drina folyón – tudósít a Politika szerb napilap. A bosznia-hercegovinai határrendészet közleménye szerint a migránsokat az államhatár őrzése során, speciális eszközökkel fedezték fel. Az illegális bevándorlók egy csónakban voltak, amely Szerbia irányából haladt át a Drinán.

 

Borítókép: Rendőrségi akció Szerbiában (Forrás: szerb belügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.