Folyamatos a lövöldözés a déli határ mentén + videó

Lapunknak helyiek azt mondták, hogy általános a kiábrándultság a lakosok körében, hiszen szinte nem múlik el nap fegyverropogás nélkül.

2023. 09. 27. 7:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd éjszaka, szerda hajnalra ismét migránslövöldözésekről számoltak be a szerb–magyar határ mentén élő lakosok a közösségi oldalakon. A szabadkai emberek azt írták, hogy ismét fegyverropogást lehetett hallani a város több pontján. A magyar határ közvetlen közelében fekvő Makkhetes Helyi Közösség területén is lövések voltak, illetve a határkerítés felé vezető másik út, a Szerb Sor környékéről is lövöldözést jelentettek.

 A helyi lakosok félnek, bejegyzéseikben pedig arra keresik a választ, hogy ki engedte meg az illegális bevándorlóknak, hogy állig felfegyverkezve, puskákkal és pisztolyokkal vonuljanak át Szerbián, majd induljanak Magyarország és az Európai Unió felé.

Eközben a helyzet egy jól jövedelmező üzletágat is kialakított az országban, sőt az egész Balkánon virágzik a migránsbiznisz. A szerb–magyar határ közelébe tömegesen szállítják az illegális bevándorlókat az embercsempészek.

A szerbiai hatóságok ugyan egyre többször tartanak migránsbegyűjtő akciókat, de a helyiek elmondása szerint mindez csak csepp a tengerben. A Szerbiai Rádió és Televízió stábja az egyik ilyen ellenőrzésre el is kísérte a hatóságokat. Az erről szóló riportban beszámolnak arról, hogy nem messze az úttól, a bokorban egy csendőrjárőr sátrat talál, benne pedig két migráns, élelmiszerekkel és minden olyan felszereléssel, ami az ételek elkészítéséhez szükséges. 

A határ menti területeken sok a fegyveres migráns, ezért a járőröknek különösen óvatosnak kell lenniük.

 Az újvidéki csendőrkülönítmény tagjai minden délután járőröznek. Először a szabadkai belvárost és a forgalmas utcákat keresik fel, majd a falvakba mennek, ahol nem ritkák a bevándorlók közötti összecsapások.

Járőrözéseink során kiemelt figyelmet fordítunk a migránsokat szállító taxikra, a helyi utcákra is figyelünk, és ha nagyobb csoport migránst látunk, akkor átvizsgáljuk és ellenőrizzük őket. Amennyiben biztonsági szempontból úgy ítéljük meg, akkor a rendőrkapitányságra visszük őket, ha nem, akkor a táborba küldjük

– mondta az újvidéki csendőrség egyik tagja.

A hatósági akciókat a lapunknak is megerősítették a helyiek. Mint a Magyar Nemzetnek névtelenül nyilatkozó szabadkai nő elmondta, folyamatosan látni a rendőrség, a csendőrség és a különleges egységek járműveit, amint a makkhetesi erdő felé mennek, de legalább annyi, sőt még több taxis is száguldozik a korábban békés városrész felé.

A taxik tele vannak migránsokkal. Szabadon viszik őket az erdő felé. Olyat is láttam már, hogy egymás után 8-9 jármű ment a magyar határ irányába. A kocsik tele voltak bevándorlókkal

− mondta a nő, aki azt is hozzátette, hogy általános a kiábrándultság a helyi lakosok körében. Mint fogalmazott, sajnos lassan már megszokják, hogy fegyverropogásra kelnek és fekszenek.

Az illegális bevándorlók szinte teljesen megszállták a határ szerbiai oldalán fekvő városokat, bandákba verődve fényes nappal sétálnak a települések központjában. 

Így van ez Szabadkán is. Korábban már többször írtunk arról, hogy a boltokból teli zacskókkal távozó migránsok szállnak be a taxikba, hogy megközelítsék a magyar–szerb határt. Meg is tehetik ezt, hiszen a balkáni ország törvényei nem korlátozzák őket abban, hogy elhagyják a befogadóközpontokat. Ezeken a helyeken regisztálják őket, majd arra mennek, amerre akarnak.

Ezen a szabadkai videón az látszik, hogy a város központjában fiatal bevándorlók sétálnak. A helyiek korábban is gyanakodva figyelték őket, az elmúlt időszakban előforduló sorozatos lövések miatt a szabadkaiak már messze elkerülik őket. Meg is van erre az okuk, hiszen most már a saját életüket is veszélyben érzik. A Magyar Nemzetnek többen is megjegyezték, hogy az sincs rendben, hogy a város szélén vagy az erdőkben lövöldöznek az embercsempészek, de az végleg kiütötte a biztosítékot, hogy a centrumhoz közeli bevásárlóközpontnál is egymásra lőttek a migránsok. 

Csak a puszta szerencsének köszönhető, hogy a Lidl parkolójában történt incidensnek nem volt helyi sérültje vagy áldozata. A vajdasági eseményekre akkor reagált a Fidesz európai parlamenti képviselője is. 

Deli Andor a közösségi oldalán azt írta,

 Szerbiában, a határ menti városokban szinte minden héten fegyveres összecsapásokra kerül sor a migránsok között! Brüsszel elhibázott migrációs politikája veszélyezteti Szerbia polgárainak biztonságát!

A migránsok ugyanakkor több száz, de akár több ezer eurót is hajlandók fizetni az embercsempészeknek. Van is erre pénzük, hiszen küldik nekik külföldről. A Magyar Nemzethez jutó felvételeken az látszik, hogy a migránsok pénzt vesznek fel az egyik szabadkai bankautomatából.

Ezt a pénzt pedig az onnan mindössze pár méterre parkoló taxisoknak adhatják, aztán indulhatnak is az Európai Unió irányába. A migránsok pénze sokaknak jól jön Szerbiában. A Blic helyi napilap értesülései szerint vannak olyanok is, akik már relatíve olcsón vállalják a feladatot, hogy segítséget nyújtsanak az illegális bevándorlók utaztatásában. A rendőrség legutóbbi akciójában a Belgrádtól nem messze található Szmederevo környékén füleltek le egy bűnözőt, aki fejenként 600 euróért vitt tucatnyi migránst.

A 22 éves férfi ellen a migránsok határon való tiltott átléptetése miatt emeltek vádat. Pár nappal korábban a szerb rendőrség három embercsempészt vett őrizetbe. A kragujevaci és a szvilajnaci férfiakat azzal gyanúsítják, hogy migránsoknak segítettek átkelni a határon.

Szerbia tíz városában jelenleg 18 befogadóállomás működik, ezekben mintegy 3200 embert helyeztek el, míg további 2500 illegális bevándorlónak lenne még férőhely. Sokan viszont úgy döntenek, hogy nem hajlandók ezekbe bemenni, inkább az erdőkben és elhagyott házakban bújnak meg. Arról viszont nincs pontos adat, hogy hány ilyen migráns van országszerte.

A bevándorlási válság kezdetétől a mai napig a becslések szerint mintegy másfél millió migráns haladt át Szerbián.

Borítókép: Migránsok vesznek fel pénzt bankautomatából Szabadka központjában (Fotó: Magyar Nemzet)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.