Így befolyásolná a lengyel választásokat a Soros-birodalom

A magyar dollárbaloldal is segítő kezet nyújt Soroséknak.

Magyar Nemzet
2023. 09. 04. 21:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Soros György milliárdos oligarcha tulajdonában lévő Pluralis vállalat többségi részesedést szerzett a Gremi Mediaban, amely többek között a Rzeczpospolita és a Parkiet lengyel napilapok kiadója. Ez azt jelenti, hogy a Pluralis átveszi az irányítást a Gremi Media felett, erről Boguslaw Chrabota, a Rzeczpospolita főszerkesztője beszélt a PAP lengyel hírügynökségnek.

A Pluralis így 931 ezer Gremi Media-részvényt birtokol, ami a tőke 52 százalékát és a közgyűlési szavazatok 57 százalékát jelenti.

Ez azt jelenti, hogy a Pluralis átveszi az irányítást a Gremi Media felett, és teljes körű döntéseket hozhat az irányítási és szerkesztési kérdésekben. Tekintettel arra, hogy azért vette át a céget, hogy bővítse, nem pedig azért, hogy felszámolja vagy tönkretegye, remélem, hogy minden érték benne marad, és a cég tovább fejlődik

nyilatkozta Boguslaw Chrabota, aki hozzátette, hogy a Pluralis nem kíván beavatkozni a médiatartalomba, pusztán az üzleti kérdéseket irányítja majd. 

Nem mindenki gondolja azonban így, és sokan rögtön leszögezték, hogy túlságosan is nyilvánvaló lépésről van szó.

A Soros család kezébe került lengyel médiumoknak ragaszkodniuk kell ahhoz az ideológiához, amelyet Soros évtizedek óta művel, fejlesztett és terjeszt, akár pénzzel, akár más módszerekkel. ... Soros korunk legellentmondásosabb alakjai közé tartozik. A politikai környezet minden olyan országban, ahol felbukkan a pénze, agresszív, intoleráns tevékenységgel szembesül a Soros-média és a nem kormányzati szervezetek részéről

írja a Neatkariga lett napilap, amely azt is megjegyezte, hogy Lettországban Soros György más taktikát követett. Nem vásárolt meg befolyásos médiumokat, de sok milliót fektetett a közvélemény alakításába, különböző nem kormányzati szervezetek (Delna, Providus) létrehozásába és finanszírozásába.

A Mandiner szúrta ki, hogy a DoRzeczy lengyel jobboldali lap idézi a Soros Economic Development Fund közleményét arról, hogy miért fektettek be a Pluralisba:

„2005 óta a független európai médiát egyre nagyobb veszély fenyegeti, mégpedig az, hogy a tőke a politikusok és a politikailag elkötelezett oligarchák kezében összpontosul. A 2000-es évek végi pénzügyi válság és a közösségi média technológiája megzavarta a hagyományos médiamodelleket, és megkönnyítette a gazdag oligarchák és kormányok számára a hírszolgáltató cégek felvásárlását. Számos kormány megváltoztatta szabályozási környezetét, hogy nagyobb ellenőrzést gyakoroljon a tájékoztatás felett, és az állami pénzeszközök felhasználása a média finanszírozására a média függetlenségének megbomlásához vezetett. 

Ez az ellenséges környezet viszont a külföldi médiatulajdonosok elvándorlásához vezetett a térségből, ami vákuumot teremtett, amelyet nagyrészt politikai érdekek töltöttek be. Mindez tökéletesen beleillik abba a „tervbe”, amit Alex Soros a Politico hasábjain jelentett be: nem vonulnak ki Európából, hanem áthelyezik a fókuszt Kelet-Európára – hívja fel a figyelmet a Mandiner.

A magyar dollárbaloldal sem marad ki a buliból, és igyekszik segítő kezet nyújtani a Soros-birodalomnak, hogy befolyásolják a közelgő lengyel parlamenti választásokat. A hazai baloldali propaganda zászlóshajója, a Central Csoport kisebbségi részvényesként 13,43 százalékos részesedést szerzett a fentebb említett tranzakció során, így a Varga Zoltán vörösbáró nevével fémjelzett Central kezébe 20,38 százalékos szavazati jog került a Gremi Mediaban – írja az Origo. A lap szerint mindez jól mutatja, hogy hazugság volt, hogy Sorosék elhagynák Magyarországot. Ezzel szemben fokozzák a tevékenységüket és mindent elkövetnek a jobboldali kormány megbuktatásáért.

Ahogy arról a Magyar Nemzet a minap beszámolt, 

a lengyel parlament egyébként még 2021-ben megszavazott egy törvényjavaslatot, amelynek értelmében korlátozták volna az unión kívüli vállalatok számára, hogy többségi tulajdont vásároljanak egy-egy lengyel médiumnál.

A javaslat hatalmas tiltakozást váltott ki, leginkább Brüsszel és Washington részéről, éppen ezért Andrzej Duda elnök megvétózta azt.

Szintén a napokban számoltunk be arról is, hogy a Bajnai Gordon és Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezette Action for Democracy (A4D) az október közepén esedékes lengyel parlamenti választást is guruló dollárokkal akarja befolyásolni, a jelenséggel már a lengyel sajtó is foglalkozik.

A konzervatív Wpolityce.pl hírportál cikkében felidézi azt az idehaza már jól ismert tényt, hogy az A4D olyan csatatérállamként tekint Lengyelországra, ahol veszélyben van a demokrácia, és szerintük ezt úgy lehet orvosolni, ha rengeteg pénzzel támogatják az ellenzékhez köthető NGO-kat. A magyar példához hasonlóan az A4D a lengyel ellenzéknek juttatott támogatásainak mértékéről semmit sem árult el, mindez csak később kerül nyilvánosságra. Annyi azonban bizonyos, hogy a Korányiék által támogatott civil szervezetek között számos olyan akad, amelyeket Soros György is bőkezűen patronál.

A Wpolityce.pl cikkében részletesen bemutatja az A4D magyarországi tevékenységét: a Korányiék által vezetett szervezet 8,8 millió dollárral, vagyis több mint hárommilliárd forinttal segítette az ellenzéket. Ám a teljes összeg csak később derült ki: Márki-Zay Péter először csupán 1,8 milliárd forintot vallott be.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.