Soros keze Lengyelországig is elér

Nem lehet alábecsülni Soros György pénzének és intézményeinek a lengyelországi közéletre gyakorolt hatását – állapítja meg Tomasz Rowins­ki lengyel publicista a Do Rzeczy konzervatív hetilap legújabb számában megjelent írásában. Az amerikai milliárdos keze Lengyelországig is elér, alapítványait pedig ideológiája terjesztésére, valamint az ezzel szembemenő országok bemocskolására használja.

T. Kovács Péter
2022. 08. 17. 6:39
FILE PHOTO: Billionaire investor George Soros is awarded the Schumpeter Prize in Vienna
USA-FUNDS/HOLDINGS Fotó: Lisi Niesner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros hálózatának működése szemléletesen bizonyítja, hogyan lehet külföldről pénzügyi és ideológiai támogatással más országok politikáját befolyásolni. Különösen olyanokét, amelyeknek rendszere és társadalma átalakulóban van. Nem véletlen, hogy Soros éppen a kelet-közép-európai térségben, ezen belül Lengyelországban tett szert különösen nagy befolyásra – írja Tomasz Rowinski lengyel publicista.

− Személy szerint semmi rosszat nem találok abban, ha olyan szervezetek, amelyek Lengyelországban nem találnak pénzügyi támogatást, külföldön keresik azt – vélekedett Wanda Nowic­ka, a szejm korábbi baloldali alelnöke, a Nőügyi és Családtervezési Szövetség feminista szervezet alapítója. Tette ezt azután, hogy az Ordo Iuris lengyel civil katolikus alapítvány nyilvánosságra hozta, külföldi feministaszervezetek egymillió zlotyval (mintegy 86 millió forint) támogatták a 2017-es „fekete felvonulásokat”, amelyek résztvevői az abortusztörvény − a szejm által egyébként elutasított − szigorítása ellen és a nők jogai mellett tüntettek Lengyelország-szerte.

 

Az Ordo Iuris bárki számára hozzáférhető internetes források alapján arra jutott, hogy a lengyel feministaszervezetek „spontán” menetei mögött gigantikus külföldi, elsősorban Soros szervezeteitől származó pénzek álltak.

Különösen az amerikai milliárdos Nyílt Társadalom Alapítványokhoz (OSF) kötődő két feministaszervezet, a Global Fund for Women és az Internatio­nal Women’s Health Coalition tűnt ki a tiltakozó felvonulások finanszírozásában. Jelentős összegeket kapott az említett Nőügyi és Családtervezési Szövetség is. Érdekes, hogy ez utóbbi komoly pénzekhez jutott a Norvég Alapból is, amelyek felett akkortájt az 1988-ban alapított, Soros-féle Báthory Alapítvány diszponált.

Az agytröszt az Ordo Iuris szerint baloldali és liberális szervezetek között osztotta szét az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Alap támogatását, noha az tulajdonképpen közpénznek számít. Lengyelország az EGT-vel kötött nemzetközi szerződés keretében jut hozzá, annak fejében, hogy megnyitja piacát az integráció országai előtt. 2021 elején a lengyel közigazgatási bíróság egy perben az Ordo Iurisnak adott igazat, és arra kötelezte a Báthory Alapítványt, hogy hozza nyilvánosságra a Norvég Alapok pénzeiről természetes és jogi személyekkel kötött szerződéseinek tartalmát. Az alapítvány ezenfelül köteles felfedni többek között a támogatottak nevét, a megítélt pénzek mértékét és a támogatások indoklását, amit hosszú éveken keresztül nem tett meg, és így szinte sajátjaként kezelte a lengyel állam pénzét.

Soros emberei szükség esetén közvetlenül is beavatkoznak. Amikor az Agora − a Gazeta Wyborcza balliberális napilap kiadója − 2016-ban súlyos pénzügyi helyzetbe került, közbelépett a milliárdos által támogatott Media Development Investment Fund: csaknem 17 millió dollárért megvásárolta az Agora ötmillió részvényét.

Az OSF kevésbé jelentős projekteket és kezdeményezéseket is támogat, amelyeket fontosnak tekint, mert Soros ideológiájával rokon eszméket képviselnek. Ilyen a Stanislaw Brzozowski Társaság, a radikális baloldali Krytyka Polityczna napilap kiadója. A társaságnak tavaly 5,36 millió zloty (mintegy 462 millió forint) bevétele volt, amelyből 1,9 millió a Soros-alapítványtól származott. Ők adták ki Sorosnak A nyílt társadalom védelmében című könyvét is lengyel fordításban.

 

Az OSF támogatását élvezi továbbá a Kultura Liberalna internetes hetilap is, amelyet a Báthory Alapítvány és az Európa Tanács is támogat. A Soros-szervezet közbenjárásának köszönhetően a hetilap vitafórumokat rendez, és az alapítvány céljai­nak megfelelő szellemiségű könyveket ad ki.

A Soros-féle médiatámogatás filozófiájába bepillantást enged az a − nem a nyilvánosságnak szánt − interjú, amely Andriej Noskóval készült, és amelyről a Magyar Nemzet számolt be idén februárban, majd több lengyel sajtóorgánum is ismertette. Nosko korábban az európai „think tankek” (agytrösztök) támogatásának felelőse volt az OSF-ben. − Problémát jelent, hogy a fősodratú média a szükségesnél kevesebb külföldi tudósítót foglalkoztat. Ennek következtében olyan helyzet alakult ki, hogy valós bizonyítékok nélkül nagyon könnyen be lehet feketíteni Lengyelországot és Magyarországot – mondta többek között Nosko.

Sok külföldi újságíró közvetlenül az OSF-fel kapcsolatban álló emberekhez fordul segítségért, amikor szakértőket keres. Ezek pedig világnézeti és pénzügyi szempontból hozzájuk hasonló intézmények, agytrösztök, sajtóorgánumok munkatársait ajánlják nekik.

Megoldja-e a 92 éves Soros György „eltűnése” a lengyel közélet átideologizáltságának problémáját? Rowinski szerint aligha. Nem lehet alábecsülni azt – írja −, hogy Sorosnak a nyílt társadalom fölött őrködő intézményei és pénze integráló erőt jelentenek azok számára, akik – bár különböző szinteken – a lengyel szuverenitás, politikai és erkölcsi tradíciók, végeredményben a lengyel szabadság ellen lépnek fel.

Borítókép: Az alapítványokból álló hálózat leginkább a kelet-közép-európai térségben vetette meg a lábát (Fotó: Reuters/Lisi Niesner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.