Lengyelországba is gurulnak a dollárok: akcióban az Action for Democracy

A Korányi Dávid vezette Action for Democracy Lengyelországban is elkezdte finanszírozni azokat a liberális álcivil szervezeteket, amelyek a jobboldali kormányt szeretnék megbuktatni. A támogatott NGO-k közül számos olyan akad, amely Soros György alapítványaitól is kap forrásokat.

Munkatársunktól
2023. 09. 01. 13:18
David KORANYI
Exchange of views with directorate general on energy: Transatlantic Energy Relations Fotó: BAUWERAERTS Didier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnai Gordon és Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezette Action for Democracy (A4D) az október közepén esedékes lengyel parlamenti választást is guruló dollárokkal akarja befolyásolni, a jelenséggel már a lengyel sajtó is foglalkozik.

A konzervatív Wpolityce.pl hírportál cikkében felidézi azt az idehaza már jól ismert tényt, hogy az A4D olyan csatatérállamként tekint Lengyelországra, ahol veszélyben van a demokrácia, és szerintük ezt úgy lehet orvosolni, ha rengeteg pénzzel támogatják az ellenzékhez köthető NGO-kat. A magyar példához hasonlóan az A4D a lengyel ellenzéknek jutatott támogatásainak mértékéről semmit sem árult el, mindez csak később kerül nyilvánosságra. Annyi azonban bizonyos, hogy a Korányiék által támogatott civil szervezetek között számos olyan akad, amelyeket Soros György is bőkezűen patronál.

A cikk szerzői rámutatnak: a Soroshoz köthető intézményeken keresztül pénzelt alapítványok külföldről több millió złotyt pumpáltak a lengyel NGO-kba. 

Ezek a szervezetek ráadásul máshonnan is nagy mennyiségű forrásokat kapnak, például a Norvég Alaptól, és más hálózatokon keresztül, ugyanis a balliberális politikusok régóta csatatérállamként tartják számon Lengyelországot.

A Wpolityce.pl cikkében részletesen bemutatja az A4D magyarországi tevékenységét: a Korányiék által vezetett szervezet 8,8 millió dollárral, vagyis több mint 3 milliárd forinttal segítette az ellenzéket. Ám a teljes összeg csak később derült ki: Márki-Zay Péter először csupán 1,8 milliárd forintot vallott be.

A lengyel portál idéz a Magyar Nemzet egyik cikkéből is, amelyből kiderült, hogy az A4D tavaly legalább öt olyan olasz civilszervezetnek juttatott támogatást, amelyek az ottani baloldalhoz voltak köthetők – Korányiék ugyanis az olasz választások előtt is aktivizálták magukat. A támogatottak listáján ott volt egy brüsszeli székhelyű szervezet is, a Progressive Acts, amelynek feladata a legnagyobb olasz baloldali párt, a Demokrata Párt kampányának megszervezése volt. 

Borítókép: Korányi Dávid (Fotó: Didier Bauweraerts)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.