időjárás 18°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Még a terrorizmusnál is nagyobb probléma a kábítószer-kereskedelem Belgiumban

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA
2023.09.18. 19:39 2023.09.18. 20:01
Még a terrorizmusnál is nagyobb probléma a kábítószer-kereskedelem Belgiumban

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke háborút hirdetett az embercsempészek, a bűnbandák és a kábítószer-kereskedők ellen. Nem csoda, hiszen Nyugat-Európában évtizedek óta nem látott mértékű a drogbiznisz, erre már a belga igazságügyi miniszter is felhívta a figyelmet – számol be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.

– A kábítószer-kereskedelem még a terrorizmusnál is nagyobb kihívást jelent Belgiumban – jelentette ki Vincent Van Quickenborne, aki felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsítsa fel a nemzetközi együttműködést a külföldön rejtőzködő drogbárók elfogása érdekében.

A tárcavezető a Financial Timesnak elmondta, hogy az EU-nak közös kiadatási megállapodásokra és a kikötők közötti fokozott együttműködésre van szüksége a nemzetközi kábítószer-kereskedő hálózatok elleni küzdelemhez. Belgium Antwerpen kikötővárosa a legnagyobb kokaincsempész-központ Európában, a vámhatóságok szerint tavaly rekordmennyiségű, csaknem 110 tonna kokaint foglaltak le, ami 2021-ben mintegy 90 tonna, 2020-ban pedig 66 tonna volt.

Ami hét-nyolc évvel ezelőtt az iszlamista terrorizmus elleni harc volt, az ma már a szervezett bűnözés elleni harc – mondta Van Quickenborne, hozzátéve, hogy a nagyságrend még nagyobb, mint a terrorizmus, mivel Európa-szerte több százezer ember vére tapad a kezükhöz. Hozzátette, hogy Brüsszel crack-járvánnyal küzd.

Ha mindez nem lenne elég, a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) – ami az Európai Bizottsággal együttműködő európai ügynökség – legutóbbi jelentéséből kiderült, hogy a Captagon nevű tiltott kábítószert, amely Bassár Aszad szíriai elnök rezsimjének javát szolgálja, Európán keresztül szállítják a Közel-Keletre.

Belgiumban 2023 első fél évében 21 százalékkal nőtt a lefoglalt kokain mennyisége 2022 azonos időszakához képest, és a vámhatóságok újabb rekordévre számítanak.

Antwerpen egyfajta csomópont, ami egyrészt annak köszönhető, hogy a város kiterjedt, így nehezen ellenőrizhető, másrészt pedig annak, hogy nagy mennyiségű konténerszállítmány érkezik Latin-Amerikából, ahol az elmúlt hét évben megnőtt a kokaintermelés.

Februárban a belga kormány új intézkedéseket jelentett be a bűnözői hálózatok elleni küzdelem érdekében, többek között egy külön kábítószerügyi biztos kinevezését, és új konténerszkennelő berendezéseket.

– A kokaincsempészet 2017 óta folyamatosan emelkedik. A belga rendőrség sok energiát fordított a terrorizmus elleni küzdelemre a 2016-os brüsszeli merényletek után – mondta a miniszter. A kábítószer-kereskedelemnek azonban most minden kormány napirendjének élén kell állnia Európában – mondta a Financial Timesnak a miniszter.

A kikötőkben a csempészet a hatóságok háta mögött zajlik, mindenekelőtt az alkalmazottak korrupciójának köszönhetően. Az Európai Tanács 2021–2025 közötti időszakra vonatkozó, a kábítószer-kereskedelem elleni stratégiájáról szóló kiáltványa szerint ezek a helyek a fő helyszínek. Az elmúlt években az illegális kereskedelmet felügyelő több főnök olyan helyekre költözött, mint az Egyesült Arab Emírségek és Törökország, hogy elkerülje a büntetőeljárást. Emiatt a belga és más uniós országok hatóságai nehezen tudták elérni a kiadatásukat.

A kikötőkben tapasztalható korrupció mind Latin-Amerikában, mind Európában elősegíti a tömeges kábítószer-kereskedelmet. A probléma leküzdése robusztus és koncentrált stratégiákat igényel, a személyzeti kiválasztási folyamatok javításától a kikötői területekre kirendelt tisztviselők fokozott felügyeletéig – magyarázta Laurent Laniel, a piacok, bűnözés és biztonságszektor vezető tudományos elemzője az El Debate című spanyol lapnak, amelyet a V4NA szemlézett. A konténereket kezelő kikötői alkalmazott például kenőpénzt kaphat vagy erőszakkal fenyegethetik őket a drogbandák.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.