Putyin fogadta Kim Dzsong Unt: fordulat jöhet az ukrajnai háborúban? + videó

Az orosz elnök a Vosztocsnij űrkomplexumban üdvözölte az észak-koreai vezetőt.

2023. 09. 13. 6:43
PUTYIN, Vlagyimir; KIM Dzsong Un
Vosztocsnij, 2023. szeptember 13. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõt, a Koreai Munkapárt fõtitkárát, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnökét fogadja a szibériai Vosztocsnij ûrrepülõtéren 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov Fotó: Vlagyimir Szmirnov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin az oroszországi Vosztocsnij űrkomplexumban üdvözölte Kim Dzsong Unt szerdán reggel – derült ki a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolójából. 

Az orosz elnök már fél órával korábban odaért a helyszínre, hogy fogadja az észak-koreai vezetőt.

Putyin Vlagyivosztokból repült Vosztocsnijba, Kim Dzsong Un vonattal érkezett az Amur-vidéki űrkomplexumba.

Észak-Korea vezetőjének zöld páncélvonata elé egy vörös szőnyeggel borított lépcsőt helyeztek el, amelyet sikerült pontosan oda állítaniuk, ahol a politikus kiszállt a járműből. Ahogyan ugyanakkor lapunk is megírta, nem volt mindig zökkenőmentes Kim Dzsong Un érkezése a külföldi látogatásain.

Az oroszországi találkozón mindkét vezetőt magas rangú diplomaták és katonai parancsnokok kísérik, ami újabb jele annak, hogy a tárgyalások középpontjában az állhat, hogy Phenjan fegyverszállítással támogatná a szövetségesét, Oroszországot az Ukrajna ellen vívott háborúban. 

Az orosz elnök a látogatás elején körbevezette hivatali partnerét a 2016-ban átadott kozmodromban. Arra a kérdésre, hogy Oroszország segíteni fog-e Észak-Koreának műholdak építésében, Putyin így válaszolt: 

Ezért jöttünk a Vosztocsnij űrállomásra. Észak-Korea vezetője nagy érdeklődést mutat a rakétatechnológia iránt, űrfejlesztéssel próbálkoznak

jelentette a RIA orosz hírmédia. A két ország közötti fegyverüzletre rákérdező riporternek ugyanakkor Putyin csak annyit mondott, hogy minden téma az asztalon van.

Az észak-koreai–orosz viszonyt ezentúl külpolitikánk első számú prioritásaként fogjuk kezelni

 – közölte Kim Dzsong Un a tárgyalások megkezdése előtt.

A két vezető a komplexum egyik épületében kialakított tárgyalóteremben folytatta le a kétoldalú egyeztetéseket, amelyek néhány óra után, a délelőtt folyamán véget is értek.

Phenjan eközben vezetője távozásával sem állt le a rakétatesztjeivel, Dél-Korea és Japán ugyanis közölte, hogy észlelte két rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta indítását Észak-Korea keleti partjairól. A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint a rakétákat a Japán-tenger felé lőtték ki az észak-koreai fővárosból.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetőt, a Koreai Munkapárt főtitkárát, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnökét fogadja a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.