Szijjártó Péter: Fizikailag is megindult a gázszállítás Magyarország és Azerbajdzsán között

A tárcavezető az azeri gazdasági miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a két ország már több mint egy évtizede ápol jó kapcsolatokat.

2023. 09. 11. 14:32
SZIJJÁRTÓ Péter; JABBAROV, Mikayil
Szijjártó Péter az azeri gazdasági miniszterrel tárgyalt Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az azeri gazdasági miniszterrel, Mikayil Jabbarovval közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy augusztus 20-a óta ez a harmadik alkalom, hogy magas rangú azeri tisztségviselőt fogadhat a magyar kormány. 

Ilyenkor mindig érdemes visszagondolni arra, hogy hogyan is kezdődött mindez, hiszen mi nem csak a 2020-as évek elejének energiaválsága során fedeztük fel, hogy van olyan ország a világon, hogy Azerbajdzsán, hanem mi már jó 12-13 éve építjük ezeket a kapcsolatokat. 

– mondta a miniszter, kiemelve, hogy több mint egy évtizeddel ezelőtt a magyar kormányt kritizálták és lesajnálták az azeriekhez való közeledés miatt. 

Mára valósággá váltak mindazok a törekvések, amelyeket a 2010-es évek elején indítottunk meg, és amelyek akkor talán még hihetetlennek tűntek, így már az energiaellátásunk biztonságához fizikailag és a valóságban is nagyon sokat ad hozzá az Azerbajdzsánnal fenntartott jó együttműködés, hiszen az idei esztendőben megkezdődött a fizikai földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra.

– jegyezte meg Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ez a mennyiség nagyobb is lehetne, amennyiben az Európai Unió forrásokat biztosítana a délkelet- illetve a közép-európai szállítási infrastruktúra fejlesztésére. 

Majd kiemelte, hogy Magyarország segítséget nyújt Hegyi-Karabah újjáépítésében, amelynek részeként a legnagyobb magyar építőipari vállalatokból álló konzorcium építheti újjá Soltanley települését.

A beszédében Mikayil Jabbarov azeri gazdasági miniszter szintén kiemelte, hogy Magyarországgal jó kapcsolatokat ápol Azerbajdzsán. Elmondta, hogy Azerbajdzsánnak alapvető érdeke, hogy a délkelet-európai infrastruktúrát minél hamarabb fejleszteni lehessen. 

A jövőnk a kezünkben van, a jövőbeni lehetőségek tágasak. Szeretném megemlíteni azt is, hogy Azerbajdzsánban van egy szabad ipari zóna, ahol kedvezményes feltételeket nyújtunk a piacra történő belépésre, és gondolok itt nemcsak az azeri piacra, hanem a közép-ázsiai egyéb országok piacára is.

– árulta el a miniszter. 

Hegyi-Karabah újjáépítésével kapcsolatban a tárcavezető elmondta, hogy ez a tevékenység is egyértelmű jele annak, hogy az azeri és a magyar nép között barátság alakult ki az elmúlt időszakban.  

Borítókép: Szijjártó Péter az azeri gazdasági miniszterrel (Fotó: Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.